*جنگ عراق عليه ايران از نگاه مطبوعات جهان* صدام قدرت مطلق در خليج فارس
مجموعه كتب «جنگ ايران و عراق از نگاه مطبوعات جهان»، برگرفته از اسناد مطبوعاتي و بريده جرايد خارجي موجود در مركز ملي اسناد دفاع مقدس است كه پيشينه جمعآوري آن به روزهاي آغازين بحران و تشكيل دفتر تبليغات جبهه و جنگ بازميگردد. اين اسناد كه در گذشته تلخيص و ترجمه شده بود با شكلگيري مركز ملي اسناد مورد توجه قرار گرفت كه حاصل اقدامات انجام شده بر روي آن ارائه در قالب مجموعه حاضر است. اين مجموعه با بهرهگيري از نظرات اصلاحي و تكميلي مترجمان توانمند و با تجربه ساماندهي و با محور قرار گرفتن سير تاريخي اخبار و اطلاعات موجود تنظيم شده است.
سرويس «فرهنگ و حماسه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) نيز با بهرهگيري از اين منبع تاريخي، گريزي به وقايع قبل از آغاز جنگ تحميلي و بعد از آن دارد.
صدام،قدرت مطلق در خليج فارس
زبان اصلي:انگليسي.شماره:000202
منبع:اينترنشنال هرالدتريبيون/جوزف فيتچت/پاريس
1359/7/2-24-9-1980
مترجم:رسول منصوري
منبع خبر
به گفته مقامات عراق و ديپلماتهاي غربي، صدام مشتاق آن است كه با حمله به ايران رهبري منطقه را براي خود مسجل سازد. به گفته يك عراقي " صدام به كانال سوئز خود نيازمند است." اين جمله اشارهاي است به ملي كردن كانال سوئز توسط جمال عبدالناصر در سال 1956 كه باعث جهش وي گرديد و رهبري كل جهان عرب را برايش به ارمغان آورد.
اغلب دولتهاي عرب از دولت بنيادگراي اسلامي آيتالله خميني متنفرند، همان دولتي كه سعي در گسترش انقلاب خود به شيعيان يعني اقليت ناآرام در جهان عرب دارد. بيشتر رهبران عرب خوشحال ميشوند كه ايران تنبيه نظامي شود. ديپلماتهاي عرب و غربي اجماع دارند كه صدام ميخواهد ثروت نفتي عراق را به قدرت نظامي تبديل كند. صدام ميخواهد چهرهاي مليگرا از خود نشان دهد.
تغيير سياست
صدام به تدريج به سوي غرب تمايل پيدا كرده است. بعيد است رهبري عراق شوروي را از طرح خود براي گسترش مناقشه با ايران آگاه ساخته باشد. قطع ارسال سلاحهاي روسي به عراق، صدام را با شكست فضاحت باري روبرو خواهد كرد، به گفته ديپلماتها از آن جهت كه ايران به دليل انزواي سياسي آسيب پذير گشته، صدام بايد حمله ميكرد. طبق اظهارات ديپلماتهاي عرب و غربي اهداف جنگ صدام فقط نشان دادن ضعف ايران و تحقير شخصيت آيتالله خميني است. تاكتيكهاي عراق تضمين برتري هوايي با بمباران پايگاههاي ايران بوده و ممكن است اين كشور درصدد اشغال مجدد جزاير سه گانه باشد.
عراق از قدرت نظامي براي برنامهريزي اشغال طولاني ايران برخوردار نيست زيرا جمعيت آن كمتر نصف جهت ايران است. هرگونه تلاش عراق براي تصرف خوزستان و تشكيل منطقهايي تحتالحمايه در آن با مقاومت انقلابيون ايران روبرو خواهد شد.
خطر تشديد مناقشه
يك خطر وجود دارد مبني بر اين كه صدام در مورد توان عراق براي كسب پيروزي سريع و قاطع اشتباه كرده است. يك ديپلمات غربي ميگويد:" من طرحهاي بسياري براي تشديد جنگ ميدانم اما هيچ فرمول روشني براي برون رفت از آن نيست."
شيوه حكومت صدام نفرت شديدي در ميان عراقيها ايجاد كرده است. زيرا او شخصا در مراسم اعدام تعدادي از مشاوران نزديك خود شركت كرده بود. صدام ايران را تهديدي جديد ميداند و به گفته طارق عزيز:"[ امام] خميني قهرمان جديد ملي گرايي فارس است و او سعي دارد از شيعيان استفاده كند همانند استفاده شاه از كردها عليه صدام."
هفته گذشته طارق عزيز از سوء قصد توسط يك شيعه جان سالم به در برد. عراقيها ايران را به حمايت
نظامي از گروههاي شيعه، كه به كشورهاي عرب نفوذ ميكنند، متهم كرد.
ناخشنودي اعراب
كشورهاي عرب خليج فارس به دليل عجز و قاطعيت نداشتن در برخورد با اسراييل در مقابل ايران احساس ضعف كرده و بنابراين از عراق حمايت ميكنند تا آيتالله خميني را سرجايش بنشاند.
عراق به همراه عربستان در مقابل سياستهاي نفتي سرسختانه ايران مقاومت كرده و از راهبرد درازمدت اوپك حمايت كرده است. پيروزي بر ايران، قدرت نظامي عراق را در منطقه نشان خواهد داد و ديگر ارتش قدرتمندي [غير از عراق] وجود نخواهد داشت.
ادامه دارد...
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات