چاروقهاي چيني رقيب چاروقهاي زنجان يك فروشندهي چاروق زنجان: معاونت صنايع دستي جلوي ورود آثار خارجي را بگيرد
چاروقدوزي هنر سنتي قديمي ايران است كه فقط در استانهاي خراسان شمالي، زنجان و كرمانشاه رواج دارد؛ اما چاروقهاي قديمي كه گردشگران خارجي بيشتر آنها را ميپسندند، اكنون در بازار داخلي، رقيب چيني پيدا كردهاند!
به گزارش خبرنگار بخش صنايع دستي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، چاروق از جمله صنايع دستي است كه در روزگار امروز خريدار زيادي ندارد و كمتر كسي بهعنوان پاپوش به چاروق نگاه ميكند. به همين دليل، ديگر چاروقدوزهاي كمي كار ميكنند و بهسختي در بازار استانهاي محل توليد اين چاروقها ميتوان فروشگاه يا توليدي اين هنر سنتي را پيدا كرد.
در كل بازار قديمي زنجان، فقط دو فروشگاه چاروق وجود دارند كه علاوه بر چاروقهاي زنجان، توليدات كرمانشاه و خراسان جنوبي را هم عرضه ميكنند؛ اما در بوتيك اين فروشگاهها، چاروقهاي چيني ديده ميشوند كه طرح و جنسي كاملا متفاوت با چاروقهاي ايراني دارند و قيمتشان هم بسيار ارزانتر است. مردم زيادي نيز جلوي بوتيك اين فروشگاهها نميايستند و اگر كسي هم باشد، علاقهمند است يا گردشگر خارجي.
يكي از فروشندگان چاروق در بازار زنجان دربارهي وضعيت چاروقدوزي به خبرنگار ايسنا گفت: تقريبا تمام توليدكنندگان چاروق در اين استان، ديگر فعال نيستند و پيشكسوتان كمي هم اين كار را انجام ميدهند. البته ما اين هنر را به تعدادي از زنان ياد دادهايم كه در خانه، اين محصول را توليد ميكنند.
حسن محمدي ادامه داد: خريد اين محصول در حد صفر است و خيلي كم چاروقهاي زنجان را ميخرند، البته حمايتي هم از اين محصول نميشود.
وي بيان كرد: برخي هنرمندان چاروقدوز شايد 70سال است، بدون اينكه بيمه باشند، در اين رشته با درآمد كمي كار ميكنند. اكنون هم كه براي بيمه كردن هنرمندان صنايع دستي اقدام كردهاند، اين افراد ديگر مشمول بيمه نميشوند.
او به چاروقهاي كرمانشاهي و چيني كه در بوتيك فروشگاهش وجود دارد، اشاره كرد و گفت: ما اين چاروقها را از محصول داخلي جدا كردهايم و تشخيص آن براي خريدار كاملا آسان است و اصراري براي فروش آن نداريم؛ اما وقتي وارد ميشود، آنها را در كنار چاروقهاي خود ميگذاريم تا نشان دهيم، چنين چاروقهايي هم وجود دارند كه مال ما نيستند.
محمدي افزود: معاونت صنايع دستي بايد جلوي ورود اين آثار خارجي را بگيرد و ما بهعنوان فروشنده نبايد اين محصولات را بفروشيم؛ اما وقتي چاروق چيني در بازار وجود دارد، در فروشگاههاي ما هم عرضه ميشود.
اما شاپور سليمانپور ـ معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي استان زنجان ـ دربارهي فروش چاروقها و جلوگيري از ورود محصول مشابه خارجي به بازار داخلي، به خبرنگار ايسنا گفت: چاروق بايد به كالاي مصرفي دايمي تبديل شود و اين فقط با طراحي فصل فروش براي آن محقق ميشود.
او ادامه داد: در آخرين نشست معاونان صنايع دستي قرار شد، ضعفهاي قوانين كه بزرگترين مشكل صنايع دستي است، بررسي و رفع شود تا شايد از اين طريق براي ورود صنايع دستي خارجي محدوديتهايي بتوان اعمال كرد.
سليمانپور با اشاره به برپايي كارگاه آموزشي چاروق در رختشويخانه و موزهي مردمشناسي زنجان، اظهار كرد: با برپايي اين كارگاه آموزشي تلاش ميكنيم، اين رشته را حفظ كنيم. همچنين در حال آماده كردن پروندهي چاروقدوزي براي ثبت در فهرست ميراث ناملموس هستيم. بنابراين نميتوان گفت، ما نسبت به حفظ و احياي اين رشته بيتفاوت هستيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات