• دوشنبه / ۱۸ آبان ۱۳۸۸ / ۱۶:۰۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8808-02849.145021

/همايش اخلاق و روابط بين‌الملل/ عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي: عدالت اجتماعي و توزيعي از محورهاي نظريه‌ي‌پردازي روابط بين‌الملل هستند

دكتر سيدجلال دهقاني فيروزآبادي تاكيد كرد: اخلاق در جامعه‌ي ما چون يك جامعه‌ي ديني است به معناي غايي مطرح است كه منشاء فرا انساني دارد اما با وجود اين تعريف خاص اعتقاد به اخلاق در نظريه‌هاي پست‌مدرن و حتي در نظريه‌ي انتقادي هابرماس نيز مطرح است كه در اين نظريه از اجماع انساني نشات مي‌گيرد.

به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي عصر دوشنبه در سخنراني پاياني ميزگرد نخست "همايش اخلاق و روابط بين‌الملل" با اشاره به اهميت واكاوي فرايند نظريه‌پردازي تاكيد كرد: چگونگي تاثيرگذاري عوامل عيني و ذهني مختلف بر روند نظريه‌پردازي همانند عواملي چون زبان، فرهنگ، ‌ايدئولوژي و جهان‌بيني، ‌قوميت، مذهب، ‌تاريخ، ‌اخلاق و طبقه در اين پژوهش بررسي مي‌شود.

وي با اشاره به اهميت دو پرسش اساسي درباره‌ي موازين اخلاقي و نظريه‌هاي روابط بين‌الملل تصريح كرد: سه نوع رابطه بين نظريه‌هاي روابط بين‌الملل و اخلاق قابل تصور است. توجه نكردن به ارزش‌ها و موازين اخلاقي، توصيف ارزش‌هاي اخلاقي بدون هرگونه تجويز رفتاري و عملي و به‌كارگيري ارزش‌ها و قواعد اخلاقي به عنوان جز سوم يك نظريه سه رابطه‌ي بين نظريه‌هاي روابط بين‌الملل و اخلاق است.

وي با تاكيد بر تفاوت اين سه دسته اظهار كرد: نظريه‌هايي كه به مسائل عيني مي‌پردازند از آن‌جايي كه قابل اثبات و رد نيستند در نظريات پوزتيوستي جايي ندارند. دسته‌ي ديگر نظريات توصيفي هستند كه محيط حاكم بر نظريه‌پردازي را تشريح مي‌كنند اما موضع اخلاقي ندارند. اما نظريه‌هاي دسته سوم در مورد پديده‌هاي بين‌المللي داوري مي‌كند.

اين عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي در ادامه خاطرنشان كرد: نظريه‌هاي هنجاري يا ارزشي روابط بين‌الملل در دسته‌ي سوم نظريات قرار مي‌گيرند و اين نظريه‌ها به بايدها و نبايدها پديده‌هاي بين‌المللي مي‌پردازند و روابط بين‌الملل را آن گونه كه بايد باشد مورد توجه قرار مي‌دهند.

دهقاني در پايان سه محور اصلي بحث درباره‌ي نظريه‌پردازي در روابط بين‌الملل و اخلاق را برشمرد و تاكيد كرد: سه محور آزادي عمل دولت در نظام بين‌الملل، اخلاق و به‌كارگيري قدرت و بررسي مساله‌ي عدالت اجتماعي و عدالت توزيعي از محورهاي مهم بحث در نحوه‌ي نظريه‌ي‌پردازي در روابط بين‌الملل و رابطه‌ي آن با اخلاق هستند.

اين همايش دو روزه كه امروز ظهر كار خود را آغاز كرد در دانشكده‌ي حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران به همت انجمن ايراني روابط بين‌الملل دانشگاه امام صادق (ع) و پژوهشكده‌ي مطالعات فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم،‌تحقيقات و فن‌آوري برگزار مي‌شود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha