در بخش پاياني نشست ايسنا با سازندگان سريال تاريخي «نردبام آسمان»، كارگردان اين مجموعه در پاسخ به پرسشي درباره استفاده از تجربه و پيشينهي كارهاي تاريخي قبلي دراين سريال، اظهاركرد: پيشينهي خودم در سينماي غيرتاريخي، در ساخت اين سريال به من كمك كرد.
محمدحسين لطيفي به خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا گفت: آن چه در داستان اين سريال وجود دارد، يك اصل است. من هم در اندازههاي خلق يك درام آگاهانه، در مسير كلاسيك حركت كردهام تا قلب اين داستان بزند. اگر در اندازهي تلويزيون كار ميكنيم و سريالي ارائه ميدهيم كه همه اقشار مختلف قرار است آن را ببينند، بايد مخاطب را جذب كنيم.
كارگردان سريال «نردبام آسمان» گفت: من معتقدم آن كه اهل كتاب است دربارهي غياثالدين خوانده است. ما اين فيلم را ساختهايم تا مردم به سراغ خواندن كتابهايي دربارهي غياثالدين بروند. بايد ابتدا قصهگويي كرد و سپس مطالبي كه ميخواهيم در لابهلاي قصه بيان كنيم.
***
محمدحسين لطيفي در پاسخ به اين پرسش كه چرا «نردبام آسمان» نتوانست همانند سريالي چون «افسانه جومونگ» مخاطب جذب كند، گفت: اگر 90 قسمت ميساختم، غياثالدين تمام جهان را ميگرفت. اين در حالي است كه من تنها 21 قسمت ساختم. من مشكلم با تلويزيون سر اين است كه من همواره بچه سرراهي تلويزيون بودهام. هر جا پول كمتر و شرايط سختتر است، حسين لطيفي بايد باشد. بعضي مطبوعات نوشتهاند كار من ميلياردي است. اين در حالي است كه من نسبت به هم قطاران خودم چهار برابر كمتر خرج كردم. 21 قسمت من با بسياري از سريالهاي 35 قسمتي برابر است. من در سريال آب بستن را دوست ندارم ولي وقتي ميگويم تعداد قسمتها بايد بيشتر شود، تلويزيون مشكل دارد!
اين كارگردان سينما و تلويزيون تصريح كرد: من گفتم بخش كودكي جا دارد بيشتر شود، ولي گفتند نه كافي است. شما ميدانيد سريالي مثل «جومونگ» باچه ضعفهايي مواجه است ولي قصه دارد و پخش 90 قسمت باعث ميشود كه مخاطب به آن عادت كند. من معتقدم جومونگ و امثال آن را ميتوانيم از مخاطب بگيريم، به شرط آن كه تلويزيون هم به ما اعتماد كند. مديران تلويزيون به من اعتماد دارند اما چون از برخي افراد ضربه خوردهاند، براي من هم كم ميگذارند. خود من جزء افرادي هستم كه ميگويم جلوي بودجه را بگيريد اما درباره خودم هم چنين ميشود.
***
لطيفي در ادامه نشست ايسنا دربارهي انتخاب بازيگران و مسالهي مشغول بودن حضور چهرههاي سينما در كارهاي ديگر اظهار كرد: اگر همه آنها هم آزاد بودند و سر كار ديگري نبودند، من آنها را نميآوردم. من معتقدم نبودم نقش غياثالدين را بايد به يك ستاره بدهم چون بيننده به جاي غياثالدين ستاره را ميبيند.
وي دربارهي حضور ويشكا آسايش و تداعي سريال امام علي(ع) گفت: خانم آسايش بعد از گذر چند سال و ايفاي نقش در امام علي (ع)، نقشي همسن و سال آن زمان را بازي كردند كه دشوار است؛ خانم آسايش در اين مورد خيلي نگران بود.
لطيفي اضافه كرد: ضمن اين كه با آوردن آقاي داوودنژاد سعي داشتم داروغهاي را تصوير كنم كه تا به حال ترسيم نشده بود. درباره انتخاب داريوش كاردان هم معتقد بودم كه پدر غياثالدين بايد همانند خودش از صدايي محكم و زيبا برخوردار باشد و به آقاي كاردان رسيديم.
وي دربارهي انتخاب رحيم نوروزي و شباهت نقشش با سريال يوسف پيامبر(ع)، اظهار كرد: همزمان كه كار ما داشت گرفته ميشد، كار رحيم نوروزي را در سريال يوسف پيامبر(ع)ديدم. ولي من آن چهرهاش را پسنديدم و احساس كردم آقاي نوروزي با گريمي كه دارد با نقاشيهايي كه از الغبيگ وجود دارد، چندان متفاوت نيست.
اين كارگردان سينما و تلويزيون دربارهي بازيگران سريال «نردبام آسمان» ادامه داد: من تنها يك تعويض در بازيگرانم داشتم كه آن هم به دليل نامرديهاي سينما است؛ پيشكسوتي با من كاري را كرد كه من انتظارش را نداشتم. وگرنه مابقي انتخابهايم براي بازيگران يا انتخاب اول بودهاست و يا انتخاب دوم.
***
محمد حسين لطيفي درباره اداره سياهي لشگرها در اين سريال، اظهار كرد: اين مساله فقط به دستياران خوب من بر ميگردد.حسن لبافي و مانفرد اسماعيلي دستياران من بودند كه زحمات زيادي كشيدند. ضمن اين كه سياهي لشگرها ما در برخي صحنهها در حد 300 نفر بودند كه سه هزار نفر نمايش داده ميشدند.
هديش بيگدلي شاملو كه مسؤوليت جلوههاي ويژه سريال «نردبام آسمان» را برعهده داشت با انتقاد از عدم آموزش سياهي لشگرها، خاطرنشان كرد: گاه اين 300 نفر به جاي پنج نفر هم نيستند، چون كارشان را بلد نيستند. در غرب سياهي لشگرها اغلب حرفهيي و آماده هستند. اين در حالي است كه در سريالهاي ما بسياري از هنروران را از سربازخانهها ميآورند و فرد تنها براي اينكه در پادگان نباشد ميآيد و همكاري نميكند.
محمدحسين لطيفي در پاسخ به پرسشي درباره استفاده از هنروراني كه به بهانه ايفاي نقشهاي اصلي آنها را وارد كارها ميكنند، گفت: چنين افرادي تنها دو روز ميآيند و روز سوم وقتي ميفهمند گول خوردهاند، عصباني ميشوند و ميروند؛ چنين افرادي به درد ما نميخورند و تنها راكورد ما را به هم ميزند. اما در حال حاضر چارهاي نداريم و پذيرفتيم با همينها كار كنيم؛ در حقيقت بايد موسسهاي باشد كه هنرورها را آموزش بدهد.
لطيفي در ادامه دربارهي وضعيت بدلكاري در اين سريال هم گفت: ما چند نفر بدلكار داشتيم كه من مديونشان هستم؛ انصافا چند تا از بچههاي بدلكار خوب درخشيدند. ولي واقعيت اين است كه بسياري از صحنهها را خود بازيگران ما بازي كردند؛ در اين بخش هم نبايد سينماي ايران را با سينماي آن طرف مقايسه كنيم.
كارگردان «نردبام آسمان» هم چنين درباره چهرهپردازي اين سريال تاريخي به ايسنا گفت: من از محسن بابايي دفاع ميكنم؛ چراكه در مقاطعي بايد 30 بازيگر مقابل دوريبن بروند كه اگر براي گريم هر نفر نيم ساعت وقت بدهيم حدود 900 دقيقه وقت لازم است؛ اين در حالي است كه ما اين زمان را نداريم؛ بنابراين بايد تعداد ميزها و آدمهاي متخصص زياد شود كه چنين امكاني هم فراهم نيست؛ در چنين شرايطي است كه محسن بابايي تحت فشار قرار ميگيرد. او به لحاظ اجرا در مو و ريش زمان ميخواهد يا براي مسن كردن خانمها بايد به تمهيداتي دست بزند كه زمانش را در اختيار نداشت.
***
محمدحسين لطيفي با يادآوري اين كه سريال «نردبام آسمان» با احتساب سه ماه تعطيلي ظرف يك سال تصويربرداري شد، تصريح كرد: اين سريال به بيش از يكسال و دو ماه وقت نياز نداشت و مشكل من هم همان دو ماه است. از من خواستند كه سكانس فينال را سه روزه فيلمبرداري كنم. اما من با امروز و فردا كردن كار را 10 روز به عقب كشيدم.
اين كارگردان ادامهداد: طبق قانون تلويزيون بايد 100 دقيقه تمام شود تا بتوانند از تلويزيون پول بگيرند، اما من جاهايي مجبور به ايستادگي شدم و نتيجهاش را هم در پلان آخر ديديد. اين پلان شامل 340 كات است كه ظرف هشت دقيقه انجام شدهاست.
****
به گزارش ايسنا محسن علي اكبري نيز در اين نشست در پاسخ به اين پرسش كه آيا بازهم كار تاريخي انجام ميدهد؟ گفت: سوال سختي است؛ من در شرايطي هستم كه عليرغم پيشنهاد كارهايي چون «حضرت موسي» و علاقهاي كه براي ساخت آن دارم، خيلي خسته هستم.
اين تهيهكننده ادامه داد: در حال حاضر آنقدر كه هنرمندان ما رشد كردهاند، مديران مياني ما آن درك لازم ندارند و نگاهشان خيلي بسته است؛ براي من جاي تعجب داشت كه يكي از مديران مياني كه به عنوان مشاور به ما معرفي شده بود، گفتم چرا از گاري استفاده كرديد؛ مگر چرخ 300 سال بيشتر است كه كشف شدهاست؟! جاي تأسف دارد كه استاد دانشگاه سينماي كشور ما چنين صحبتي را مطرح ميكند و نميداند چرخ هزار سال است كه اختراع شدهاست.
علي اكبري تاكيد كرد: ناهمگوني مديران مياني با هنرمندان لطمات بسياري به كارها ميزند. مديران مياني در عرصه فرهنگي بايد خود را رشد دهند؛ آنها دوره كلاسهاي فرهنگ و هنر بينالملل را نديدهاند و در نتيجه بسته فكر ميكنند؛ آنها فكر ميكنند هرچه ميگويند درست است.
وي گفت: اندك تجربهاي كه در كارهاي تاريخي قبلي چون «مريم مقدس»، «فرستاده»، «اصحاب كهف» و تجربه طولاني مدت 27 ساله كه در زمينهي دفاع مقدس داشتم مرا به اين نتيجه رسانده كه در حال حاضر به حدي رسيدهايم كه ميتوانيم سختترين كارها را در كشور انجام دهيم.
اين تهيهكننده سينما و تلويزيون سپس اظهار كرد: برغم حمايتهايي كه آقاي ضرغامي و معاون سيما از اين پروژه داشتند، ولي ما در مقاطعي مشكل مالي داشتيم؛ در اين يك سال و نيم به خود من به اندازه سه سال سخت گذشت و عليرغم اينكه در كل كار مشكل و كدورتي ايجاد نشد ولي خودم در درون خودم مدام درگيري و استرس داشتم؛ اما معمولا سعي ميكنم كه با توكل به خدا كمترين بازتاب را به گروه منتقل كنم و بيشتر مشكلات روي خودم باشم.
اين تهيهكننده در پايان اين نشست با بيان اين كه با ساخت سريالهاي تلويزيوني به شيوه 35 ميلي متري مخالف است، در اين باره توضيح داد: تمام كارهايي كه براي تلويزيون توليد و پخش ميشود بايد به شيوه اچ دي باشد؛ وقتي 35 ميلي متري كار ميكنيم در نهايت بايد به به اچ دي تبديل شود كه افتهايي را در تبديل باعث ميشود؛ در اين شرايط كار تاريخي را شارپ ميبينيد و نورهاي آبي و سبز كه به علت تبديلهاي زياد است ايجاد ميشود.
او در ادامه تاكيد كرد: من همچنان پيشنهاد اصليام به دوستان تاريخيساز اين است كه با علم روز خودشان را مطابقت بدهند و از تكنولوژي روز استفاده كنند؛ صرف نگاه كردن به آثار داخلي مطلوب نيست. بايد از هزينه شخصيشان صرف كنند و با سينماي روز دنيا آشنا شوند.
انتهاي پيام
نظرات