• شنبه / ۲۳ خرداد ۱۳۸۸ / ۱۳:۳۰
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8803-12625
  • خبرنگار : 71012

ميزان راي ملت است... چهارده ساعت همراه با برنامه‌هاي تلويزيون در روز انتخابات

ميزان راي ملت است...
چهارده ساعت همراه با برنامه‌هاي تلويزيون در روز انتخابات

شبكه‌هاي مختلف سيما تا آخرين ساعات مهلت راي‌ريزي اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات وزارت كشور و گزارش حضور مردم در پاي صندوق‌هاي را مستقيم از نقاط مختلف كشور مخابره كردند.

به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) شبكه‌هاي مختلف سيما تا آخرين ساعات مهلت راي‌گيري (ساعت 22) با ارتباط مستقيم با ستاد انتخابات وزارت كشور و شعب اخذ راي در شهرها و استان‌هاي مختلف اخبار انتخاباتي و حضور مردم در پاي صندوق‌هاي راي را به مردم اعلام مي‌كردند.

شبكه اول سيما كه برنامه ويژه انتخابات خود با عنوان «روز انتخاب» را با اجراي واحدي و بنفشه رافعي از ساعات ابتدايي آغاز دهمين دوره‌ي انتخابات رياست‌جمهوري به‌ روي آنتن برده بود از ساعت 19‌و30 دقيقه تا حدود 21‌و45 دقيقه با ارتباط با مراكز استان‌هايي مانند قزوين، كردستان، خوزستان، اراك، گيلان، كهگيلويه‌وبوير‌احمد گزارش حضور گسترده‌ي مردم در پاي صندوق‌هاي راي را مدام اعلام مي‌كرد و پخش سرودهاي حماسي و شور‌آفرين مردم را به مشاركت بيشتر دعوت مي‌كرد.

اقبال واحدي و بنفشه رافعي در داخل استوديو نشسته بودند و ارتباطشان با مراكز شهرستان‌ها نيز در استوديوي مراكز بود و گاهي هنرمان سه‌تصوير برصفحه تلويزيون نقش مي‌بست و حضور مردم پاي صندوق‌هاي راي در شهرهاي مختلف نشان مي‌داد.

اخبار ساعت 21 شبكه اول سيما كاملا رنگ‌وبوي انتخاباتي داشت، در اين بخش خبري كه 45 دقيقه به‌طول انجاميد ضمن انعكاس حضور گسترده‌ي مردم در پاي صندوق‌هاي راي در داخل كشور، تصاويري از حضور بي‌سابقه‌ي ايرانيان خارج از كشور در دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري بخش كرد. ارتباط زنده با صادق محصولي، وزير كشور و كدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان از ديگر بخش‌هاي اين بخش خبري بود و هر دو آنها از افزايش ميزان مشاركت، كاهش چشمگير تخلفات خبر دادند و به مردم اطمينان دادند كه از آراء آنان صيانت مي‌شود.

شبكه دو سيما نيز از ساعات اوليه آغاز انتخابات تا ساعت 21 با برنامه «حماسه حضور» با اجراي گنجي و نيما كرمي ادامه داشت و اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات كشور و حضور مردم در انتخابات را لحظه‌به‌لحظه با ارتباط مستقيم با استان‌هاي مختلف كشور اعلام مي‌كرد.

ارتباط مسقيم با گزارشگر مستقر در شهر شيراز، استوديو آبادان، مركز خرسان شمالي، چهار‌محال‌وبختياري، كرمان و شعب مختلف اخذ راي در تهران و گزارش از ميزان مشاركت مردمدر انتخابات از ديگر بخش‌هاي ويژه برنامه‌ي «حماسه حضور» بود.

بخش خبري ساعت 20 اين شبكه به بخش تصاويري از حضور ايرانيان خارج از كشور در پاي صندوق‌هاي راي و ارتباط مستقيم با مسجد‌النبي (يكي از شعب اخذ راي) اختصاص داشت.

شبكه دوسيما پس از ساعت 21 روال عادي برنامه‌هاي خود را در پيش گرفت و به پخش سريال‌هاي شبانه پرداخت.

شبكه سه سيما برخلاف شبكه‌هاي ديگر روال عادي برنامه‌هاي خود را از پس از ساعت 19‌و30 دقيقه در پيش گرفته بود و به پخش برنامه «لحظه‌هاي ديدني» و يك فيلم سينمايي كمدي پرداخت. تنها حدود ساعت 20‌و30 دقيقه بود كه ارتباط زنده كوتاهي با اجراي حسينيان با مشهد مقدس و استوديو كرمان برقرار شد و گزارشگران آمار و اخبار كوتاهي درباره‌ي حضور مردم در انتخابات دهمين دوره‌ي رياست‌جمهوري را دراين مراكز اعلام كردند. ضمن اين‌كه اخبار شبانگاهي اين شبكه در ساعت 22 تنها به اخبار حضور پرشور و بي‌سابقه‌ي مردم در انتخابات اختصاص داشت.

ويژه برنامه انتخاباتي شبكه چهار نيز تا ساعاتي قبل از پايان مهلت انتخابات (ساعت 22) با اجراي غفاري و ملك و زبان ادامه داشت.ارتباط زنده با استوديو مشهد و اردبيل و حوزه‌هاي انتخاباتي در تهران، قرائت اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات وزارت كشور و پخش تصاويري از صف‌هاي طويل مردم در پاي صندوق‌هاي رأي از بخش‌هاي مختلف اين ويژه برنامه بود.

شبكه پنج سيما نيز در فضايي متفاوت از شبكه‌هاي ديگر در خارج از استوديو با اجراي خيرخواه ويژه برنامه انتخاباتي خود را تا دقايق پاياني مهلت رأي ريزي ادامه داد.در اين برنامه ارتباط مستقيم با حوزه‌هاي مختلف انتخاباتي در بخش‌هاي مختلف تهران مانند مسجد امام صادق، مسجد النبي، مسجد رجايي شهر كرج از صف‌هاي طولاني مردم در پاي صندوق‌هاي رأي حتي تا دقايقي پاياني مهلت انتخابات مي‌داد. اعلام اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات وزارت كشور و گفت‌وگو با مردم درباره علت حضورشان در انتخابات از ديگر بخش‌هاي اين ويژه برنامه بود.

شبكه قرآن نيز ويژه برنامه انتخاباتي خود را مانند ساعات اوليه روز ادامه داد و تنها گاه‌گاهي اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات وزارت كشور را به اطلاع بينندگان مي‌رساند و از حضور بي‌سابقه مردم در پاي صندوق‌هاي رأي خبر مي‌داد.

اما شبكه خبر تنها شبكه‌يي بود كه به طور 24 ساعته از زمان آغاز دهمين دوره انتخابات رياست‌جمهوري اخبار مربوطه را مخابره مي‌كرد. تا دقايق پاياني مهلت رأي‌ريزي اين شبكه در ارتباط زنده با مراكز استان‌ها و ستاد انتخابات وزارت كشور حضور مردم و اخبار انتخاباتي را لحظه به لحظه اعلام مي‌كرد حتي در اين لحظات كه علي‌رغم پايان مهلت انتخابات هم چنان صف‌هاي طولاني مردم در حوزه‌هاي انتخاباتي به چشم مي‌خورد. دوربين شبكه خبر حضور داشت و گزارشگر از وزارت كشور خواهش كرد كه در صورت امكان مهلت رأي‌ريزي را افزايش دهند.

گفت‌وگوي زنده با صادق محصولي وزير كشور در ساعت 21و55 دقيقه يعني دقايقي قبل از پايان مهلت انتخابات از ديگر بخش‌هاي اين شبكه خبري بود كه محصولي در اين گفت‌وگو اعلام كرد كه شائبه‌ي در شمارش آرا وجود ندارد و به تدريج از اول صبح (23 خرداد) پس از اذان صبح به تدريج نتايج انتخابات را در اختيار رسانه‌هاي گروهي به ويژه صداوسيما قرار مي‌دهيم.

شبكه خبر از حدود ساعت 30 دقيقه بامداد اولين نتايج انتخاباتي را اعلام كرد و اين روند يك ساعت به يك ساعت در ارتباط زنده با ستاد انتخابات وزارت كشور و كامران دانشجو ادامه داشت.

شبكه آموزش نيز روال عادي برنامه‌هاي خود را در پيش گرفته بود.

از سرودهايي كه در اين ساعات پيشتر از شبكه‌هاي سيما پخش مي‌شد مي‌توان به «اي ايران اي سراي اميد»، «وطنم وطنم» اي ايران اي مرز پرگهر» خجسته باد اين پيروزي و سرودهايي به زبان تركي و كردي اشاره كرد.

شبكه اول سيما از حدود ساعت 22 به پخش سريال «كميسر لسكو» پرداخت، شبكه دو از ساعت 21 سريال مسافري از زمان را روي آنتن برد، شبكه سه نيز از ساعت 21 به پخش فيلمي از لورل و هاردي و سپس افسانه جومونگ پرداخت، شبكه پنج نيز پس از ساعت پاياني انتخابات روال عادي برنامه‌هاي خود را پي گرفت، شبكه چهار نيز حدود ساعت 21 به بخش «سينما 4» پرداخت.

گفتني است حدود ساعت 21 با باراني و طوفاني‌ شدن هوا مجري شبكه پنج كه در خارج از استوديو و در فضاي باز به برنامه را اجرا مي‌كرد مجبور شد به داخل استوديو بيايد و بقيه برنامه را دنبال كند.

***

به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا از برنامه‌هاي عصرگاهي روز انتخابات : شبكه‌هاي سراسري 22 خرداد ماه يكي از روزهاي پركار خود را به لحاظ برقراري ارتباط گسترده با صدا وسيماي مراكز استان‌ها تجربه كردند و خصوصا از بعدازظهر جمعه تمامي استان‌هاي كشور مورد توجه تلويزيون قرار گرفت و حضور مردم پاي صندوق‌هاي راي به تصوير كشيده شد.

شبكه‌هاي تلويزيوني در روز 22 خرداد ماه با صدا و سيماي مراكزي چون اردبيل، اروميه، ايلام، سمنان، شهركرد، يزد، مشهد، كرمانشاه، مازندران، گيلان ارتباط برقرار كردند؛ در تمامي اين ارتباط‌هاي زنده گفت‌وگو با مجريان حاضر در استوديو، پخش سرودهاي محلي و حماسي درباره‌ي ايران و هم چنين گزارش‌هاي مردمي از حضور مردم هر استان پاي صندوق‌هاي راي در دستور كار قرار گرفته بود.

از نكات قابل توجه در اين ارتباط‌هاي زنده، آغاز صحبت‌هاي مجريان به زبان محلي همان منطقه بود؛ به نحوي كه به هنگام ارتباط تصويري شبكه دو با صدا و سيماي مركز اروميه، صحبت‌هاي يكي از مجريان به زبان آذري با اين جمله از كاظم احمدزاده همراه شد كه آن‌ها هيچ چيز از صحبت‌هاي او را نمي‌فهمند. خسروي ديگر مجري شبكه دو نيز از مجري صدا و سيماي اروميه با زبان آذري درخواست كرد كه به گونه‌اي صحبت كند كه بينندگان تلويزيويي متوجه شوند. در روز انتخابات هم چنين بسياري از مجريان صدا و سيماي مراكز استانها با لباس‌هاي محلي مقابل دوربين حاضر شده بودند.

در روز انتخابات شعار امام(ره) با عنوان «ميزان راي ملت است» از جايگاهي ويژه در تمامي شبكه‌ها برخوردار بود و بسياري از شبكه‌ها از اين شعار در پس زمينه خود استفاده كرده بودند.

ويژه برنامه‌هاي انتخاباتي شبكه‌هاي تلويزيوني در روز جمعه با تنوع مجري و گزارشگر مواجه بودند به نحوي كه اغلب شبكه‌ها با انتخاب دو گروه مجري، اجراي برنامه صبح را به يك گروه و اجراي برنامه بعدازظهر را به گروهي ديگر سپردند.

با اين حال شبكه اول سيما تا پايان بر حضور اقبال واحدي و بنفشه رافعي در ويژه برنامه دهمين انتخابات رياست جمهوري تاكيد داشت. نظام‌اسلامي نيز از وزارت كشور آخرين اخبار را مخابره مي‌كرد و حدود ساعت 18 پيش‌بيني كرد كه زمان تمديد شود.

اجراي برنامه شبكه دو بر عهده خسروي و احمدزاده بود و در كنار آنان در دقايقي حضور مجريان ويژه برنامه صبح را هم شاهد بوديم.

اجراي ويژه برنامه انتخابات شبكه سه كه صبح روز جمعه بر عهده محمود محمدي بود، عصر 22 خرداد ماه به حسينيان سپرده شد. اين شبكه تنها شبكه‌اي بود كه تنها از يك مجري استفاده كرد.

شبكه چهار عصر روز جمعه نيز همانند صبح، پخش برنامه‌اي گفت‌وگو محور را در دستور كار قرار داده بود كه با عنوان «حماسه حضور» با اجراي غفاري و يك مجري خانم به روي آنتن رفت.

اجراي برنامه شبكه تهران عصر روز جمعه به مجريان جديد سپرده شد و خيرخواه و معصومه آقاجاني جايگزين مجريان صبح شدند.

لوگوهاي انتخابات 22 خرداد ماه عصر روز جمعه هم چنان بر صفحه تلويزيون نقش بسته بود و لوگوي «انتخاب دهم»(شبكه دوم) و «روز انتخاب»(شبكه اول)، «حماسه ديگر»(شبكه تهران) و «شوق حضور»(شبكه قرآن) به چشم مي‌خورد.

شبكه آموزش نيز بعدازظهر جمعه پخش برنامه‌هاي آموزشي خود را ادامه داد و از لوگوي «حماسه حضور» در سمت چپ و بالاي صفحه استفاده كرد.

پخش سرودهاي حماسي درباره‌ي ايران و انتخابات، بخش ديگر از ويژه برنامه‌هاي انتخاباتي را شامل مي‌شد و در اين بين شبكه خبر سرودهاي «سرفراز باشي ميهن من» و «امت حق باور صاحب شعور»، شبكه چهار سرود «زندگي يك انتخاب روشن است»، شبكه سه «اي ايران اي سراي اميد»، شبكه آموزش «هم ميهن با رايت فرياد كن دوباره»، شبكه سه «همه با يك نام و نشان» و «همه جان و تنم وطنم وطنم وطنم»، شبكه دو «اي ايران اي مرز پرگهر» را پخش كردند.

«روي‌ش» عنوان برنامه انتخاباتي شبكه قرآن همانند صبح بود كه عصر جمعه با حضور در محل كار سيد جواد هاشمي(بازيگر) گفت‌وگويي را با وي پخش كرد. حجت‌الاسلام رهبر، نماينده مردم اصفهان در مجلس شوراي اسلامي از جمله مهمانان شبكه قرآن بود.

اجراي برنامه‌ها و اخبار انتخاباتي شبكه خبر در همان دكور صبح و در فضايي گسترده و متفاوت ادامه يافت. و البته اين دكور متفاوت كه به مجريان قدرت حركت بيشتري مي‌داد، در مقاطعي كوتاه باعث شد كه صداهاي اطراف تحريريه هم در ميان صحبتهاي گويندگان خبر و مهمانان شنيده شود.

مجريان شبكه خبر حسني‌دوخت و عسگريان بودند. ضمن اينكه شبكه خبر از عصر، پخش زيرنويس‌هايي درباره‌ي اخبار جهان را آغاز كرد.

شبكه اول سيما در كنار پخش گزارشهاي مردمي و ارتباط با مراكز استانها، عكس‌هاي حضور مردم در انتخابات را همراه با تاريخ 22 خرداد ماه پخش كرد كه نشان‌دهنده تازه‌بودن عكس‌ها بود.

شبكه قرآن هم عصر روز جمعه (22 خرداد ماه) با مراحعه به سايت‌هاي داخلي بازتاب انتخابات در سايت‌هاي خارجي از جمله الجزيره، شبكه تركيه و آلمان (اشپيگل) را بازتاب داد.

«اخبار انتخابات دهم» كه جمعه صبح هر نيم ساعت يك بار پخش مي‌شد، از عصر روز 22 خرداد ماه به شبكه دو منتقل شد و توسط گويندگان خبر اين شبكه در همان فضاي صبح اجرا شد.

به گزارش ايسنا همزمان با تمديد ساعت انتخابات، شبكه‌هاي يك، دو و تهران اطلاعيه شماره 16 وزارت كشور را قرائت كردند. در اين روز همچنين ارتباط با كشورهاي خارجي در دستور كار شبكه خبر قرار گرفته بود.

در روز انتخابات پخش تبليغات تلويزيوني به حداقل رسيد و عصر روز 22 خرداد ماه تنها شبكه تهران تبليغات پخش كرد.

در اين روز شبكه خبر از مسجد‌جامع خرمشهر شروع به تهيه گزارش از حضور مردمي كرد و با چند نفر از مردم خرمشهر به صحبت پرداخت و اعلام شد در شهرستان خرمشهر يكصد و سه هزار نفر واجد شرايط راي‌دادن هستند. درادامه هم گزارشي از حضور مردم آبادان پخش شد. اين شبكه‌ي همچنين با تهيه گزارشي از دمشق، اعلام كرد كه تاكنون حدود 7‌هزار نفر از اين منطقه پاي صندوق‌هاي راي رفته‌اند.

بر اساس اين گزارش، ارتباط گسترده با مراكز استانها و همچنين محل‌هاي اخذ راي در داخل تهران، حجم بالاي برنامه‌هاي تلويزيوني را شامل مي‌شد به نحوي كه شبكه‌ها در اغلب ارتباطهاي زنده با كمبود وقت مواجه بودند. در بخشي از اين ويژه برنامه‌ها خسروي(مجري شبكه دو) وقتي با اين جمله اتاق فرمان در گوشي خود مواجه شد كه بايد آنتن را به مركز استان ديگري بدهند، گفت: اگر گوشي‌ام را مقابل ميكروفن بگيرم، ديگر نيازي به اعلام ما نيست.

وي در عين اين نكته را يادآور شد كه مسوولان پخش هم مقصر نيستند و ارتباط زنده با مراكز استانها در اين حجم وسيع مسلما كمبود وقت را موجب مي‌شود.

شبكه‌هاي تلويزيوني در روز انتخابات پخش بخش‌هاي اصلي خبري خود را ادامه دادند به نحوي كه شبكه چهار در ساعت 18 خبر علمي - فرهنگي و شبكه سه در موعد مقرر اخبار ورزشي را پخش كرد. شبكه اول اخبار ساعت 19 خود را همانند گذشته پخش كرد و در اين بخش خبري صحنه‌هايي از حضور مردم در سيرجان، كهگيلويه‌وبوير‌احمد، محلات رفسنجان، كرمانشاه، روستاييان و عشاير استان رشتخوار، خراسان رضوي، قم، فارس، لرستان، آذربايجان شرقي، غربي، اصفهان، قزوين و سنندج را با عنوان «جشن عزت ملي» نمايش داد.

در اين روز پخش برنامه‌هاي معمول شبكه‌ها هم ادامه يافت به نحوي كه پس از پخش اخبار ورزشي، شبكه سه به پخش برنامه «لبخند»(شامل كليپ‌هاي كوتاه دوربين مخفي و تصاوير فانتزي و ديدني) مبادرت كرد.

شبكه چهار هم از ساعت 19 پخش سريالي پليسي - جنايي را آغاز كرد و برنامه «حماسه حضور» قطع شد.

***

گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) از برنامه‌هاي بعد از ظهر سيما در 22 خرداد ماه: شبكه‌هاي مختلف سيما در حالي پس از اذان ظهر به پوشش حضور مردم پاي صندوق‌هاي راي پرداختند كه همه آنها مردم را تشويق مي‌كردند هرچه زودتر به شعبه‌هاي اخذ راي مراجعه كنند علاوه بر آن در بيشتر شبكه‌ها جابه‌جايي‌هايي بين مجريان و گزارشگران صورت گرفت.

شبكه‌هاي مختلف سيما به تكرار تصاوير راي‌دادن و سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامي، آيات عظام و شخصيت‌هاي كشوري پرداختند. علاوه برآن با برقراري ارتباط با مراكز سيما در استان‌هاي مختلف چون زاهدان، شيراز، شهركرد، زنجان، ياسوج، همدان، اصفهان، قزوين، خوزستان، آبادان، اردبيل، خراسان رضوي، جنوبي، آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي از حال و هواي انتخابات دراين استان‌ها گزارش‌هايي را ارسال كردند. از پايگاه‌هاي شهر تهران نيز كه به تصوير درآمد به مسجد امام حسين (ع)، مسجد لرزاده، مسجد‌النبي، حسينه ارشاد و مسجد امام صادق (ع)، مي‌توان اشاره كرد البته شبكه تهران باتوجه به پوشش اتفاقات استان تهران، گزارش‌هايي از مسجد‌جامع رجايي شهر روي آنتن مي‌فرستاد.

* شبكه اول سيما

همانند صبح اقبال واحدي و بنفشه رافعي در استوديوي اين شبكه حضور داشتند. واحدي گزارشگراني كه به او خسته نباشيد مي‌گفتند با ملايمت اعتراض مي‌كرد و مي‌گفت: كي خسته است؟ دشمن!

او در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود درباره‌ي نتيجه انتخابات اظهار كرد: بازم مثل هميشه، ايران برنده مي‌شه و رافعي با خنده به او ياد‌آوري كرد كه اين شعار، تيم ملي ايران است.

از نكات جالب توجه برنامه انتخابات شبكه‌ي اول سيما كه با نام «فصل دهم» پخش شد، حضور يك عروس و داماد در مسجد‌النبي براي راي‌دادن بود. علاوه بر آن در ارتباطي كه با مركز خراسان رضوي برگزار شد، مصاحبه يك فرد خراساني در انتخابات 30 سال گذشته پخش شد سپس با همان شخص درباره‌ي انتخابات رياست‌جمهوري گفت‌وگو شد.

براساس اين گزارش، رحمان نظام اسلامي به ارسال گزارش از وزارت كشور براي شبكه اول سيما مي‌پرداخت، رنجبر از مسجد‌النبي و يزدان‌پرست از مسجدالرسول نازي‌آباد و هومن ستوده و ساسان گلستانه از مسجد امام صادق (ع) به ارسال گزارش براي شبكه ملي پرداختند.

از جمله پرسش‌هايي كه از مردم پرسيده شد مي‌توان به عوامل حضور پرشور مردم پاي صندوق‌هاي راي و حس دشمنان از حضور مردم در انتخابات اشاره كرد.

* شبكه دوسيما

محمدجعفر خسروي و كاظم احمد‌زاده، مجريان عصر‌گاهي استوديوي شبكه دوسيما بودند. در بخشي از برنامه زماني كه احمد‌زاده آرزو كرد كه ارتباطي نيز با مشهد‌مقدس برقرار شود، خسروي خطاب به مخاطبان به شوخي گفت: احمد‌زاده به خاطر علاقه‌اي كه به مشهدمقدس دارند از رانت حرفه‌اي خود استفاده مي‌كنند. در بخش ديگري از برنامه نيز زماني كه مجري مركز سمنان صداي خسروي و احمد‌زاده را نمي‌شنيد، احمدزاده گفت: آقاي امينيان رفتند، گل بچينند.

گزارشگر مركز خوزستان نيز امروز را روز پيوند ايرانيت و اسلاميت توصيف كرد.

براساس اين گزارش بخش‌هاي خبرهاي 5 دقيقه‌اي از اين شبكه پخش مي‌شد كه فرخي و حسين‌زاده اجراي آن را برعهده داشتند. در يكي از گزارش‌هاي اين بخش به اقليت‌هاي مذهبي درانتخابات پرداخته و با آنان گفت‌وگو شد.

براي اين شبكه رنجبران و حسيني از ستاد انتخابات و وزارت كشور گزارش دادند از جمله پرسش‌هايي كه از راي‌دهندگان از طريق اين شبكه پرسيده مي‌شد به‌علت راي‌دادن و تاثير حضور گسترده‌ي مردم در سرنوشت كشور بود.

از ديگر گزارش‌هايي كه دراين شبكه پخش شد به بازديد وزير كشوراز ستاد انتخابات كشور و سخنان او درباره‌ي وضعيت راي‌گيري مي‌توان اشاره كرد.

* شبكه سه‌سيما

محمدرضا حسينيان مجري بخش عصر‌ استوديوي شبكه سه‌سيما بود. نجم‌الدين شريعتي از مسجد امام حسين (ع)، فهيم (مسجد لرزاده)، شهريار سعيد‌نيا (مسجد‌النبي نارمك) از جمله گزارشگراني بودند كه براي اين شبكه گزارش ارسال كردند.

در يكي از بخش‌هاي برنامه حسينيان همانند برخي از مجريان شبكه‌هاي ديگر با جمله «يك سرود را تماشا كنيم» بينندگان را به شنيدن يك سرود همراه با ديدن تصاويري دعوت كرد.

در بخش‌هاي ديگر اين ويژه برنامه نيز او به ارائه‌ي آمارهايي از استان‌ها و مراكزي كه از طريق شبكه سه‌سيما با آنها ارتباط برقرار شده بود، پرداخت.

از پرسش‌هايي كه مراكز استان‌هايي مانند اصفهان از راي‌دهندگان پرسيدند مي‌توان به اين سوال اشاره كرد كه اگر كانديدا‌ي مورد نظر شما انتخاب نشد، تبعيت شما از او چگونه باشد؟ اشاره كرد.

* شبكه چهار‌سيما

در اين شبكه ويژه برنامه «حماسه حضور» با اجراي مهسا ملك‌مرزيان و عليرضا غفاري روي آنتن رفت. روي بخش‌هايي از دكور اين برنامه كه سفيد‌رنگ بود رنگ‌هاي پرچم ايران ديده مي‌شد و در طرف مقابل آن تصويرهايي از دست‌هاي درحال راي‌دادن نقش بسته بود. در «حماسه حضور» با كارشناساني چون مهدي مطهرنيا كه در شبكه‌ دوسيما به اجراي برنامه‌هاي سياسي مي‌پردازد، حسين علا و دكتر نعمت‌ا... باوند _ پژوهشگر _ درباره‌ي موضوعاتي چون مرد‌سالاري ديني و دلايل افزايش حضور ايران در پاي صندوق‌هاي راي گفت‌وگو شد. گزارشگراني چون نجم‌الدين شريعتي از مسجد امام حسين (ع)، كامبيز زاهدي‌پور (مسجد‌النبي نارمك)، معصومي و امينيان (مسجد‌الرسول نازي‌آباد) براي اين شبكه به ارسال گزارش پرداختند.

در بخش ديگري از برنامه نيز مرزبان، از واژگان مناظره و انتخابات به‌عنوان كلماتي نام برد كه در يكي از معتبر‌ترين موتورهاي جست‌وجو بسيار استفاده شده‌اند.

* شبكه تهران

خيرخواه و معصومه آقاجاني مجريان بخش عصرگاهي ويژه برنامه شبكه تهران بودند كه در فضاي باز اجرا مي‌شد. در يكي از بخش‌ها خيرخواه با حسن عابديني _ كارشناس رسانه _ به گفت‌وگوي حضوري پرداخت و او گفت: تا اين زمان (ساعت 16‌و55 دقيقه) 10 هزار خبر فقط از خبرگزاري‌هاي مهم دنيا درباره‌ي انتخابات ايران مخابره شده است و خبرگزاري‌هاي مختلف خبرنگاراني را براي پوشش اين رويداد مهم به ايران فرستاده‌اند. او سپس به تشريح علت‌هاي مهم‌بودن انتخابات ايران پرداخت.

پيش از اين برنامه نيز در برنامه «رنگين‌كمان» به نوعي به انتخابات رياست‌جمهوري پرداخت و خاله نرگس و نيما در اين زمينه با هم صحبت كردند. از جمله بخش‌هاي جالب «رنگين‌كمان» اجراي سرود «ايران اي مرز پرگهر» از سوي كودكان بود.

در بخش عصرگاهي قاسم بي‌نياز كه صبح در پخش شبكه تهران به اجراي برنامه مي‌پرداخت از ستاد انتخابات گزارش‌هايي را ارسال كرد.

در بخش‌هايي از ويژه برنامه شبكه تهران خيرخواه قسمتي از فرمايشات حضرت امام (ره) را درباره هشدارهاي انتخاباتي خواند.

از جمله گزارشگراني كه به ارسال گزارش براي اين شبكه پرداختند به قيومي از مسجد لرزاده، امينيان و معصومي (مسجدالرسول) و محمد نظري (مسجد جامع رجايي شهر) مي‌توان اشاره كرد.

* شبكه خبر

در بخش عصرگاهي علي عسگريان جايگزين خسروي شد. اما سودابه حسني دخت كه از صبح در استوديو حضور داشت، به اجرا پرداخت و آن‌ها در برخي بخش‌ها با كارشناساني مانند ابطحي – عضو هيأت علمي دانشگاه – گفت‌وگو كردند.

به گزارش ايسنا، شبكه خبر بخشي از زمان خود را به انعكاس حضور مردم در پاي صندوق‌هاي رأي در كشورهاي ديگري مانند انگلستان و امارات پرداخت كه كريمي از لندن و فلاح از امارات گزارش مي‌داند. از ديگر گزارشگران اين شبكه به گروسي از مسجد لرزاده و طاهري از مسجد النبي مي‌توان اشاره كرد.

علاوه بر آن از طهماسبي نيز گزارش‌هايي ضبط شده پخش مي‌شد. از جمله پرسش‌هاي او مي‌توان به اين سوال اشاره كرد كه امروز ايرانيان به چه‌چيز افتخار مي‌كنند؟

* شبكه قرآن و معارف سيما

طاهريان و شريف‌زاده همانند صبح به اجراي ويژه برنامه «رويش» شبكه قرآن و معارف سيما پرداختند. در يكي از بخش‌هاي اين شبكه بخش‌هايي از سوره فتح پخش شد و بلافاصله مطالبي رأي‌دادن روي آنتن رفتن در بخش ديگري شريف‌زاده با اشاره به حديثي، مردم را تشويق كرد كه هرچه زودتر پاي صندوق‌هاي رأي بروند.

طاهريان نيز در بخشي از اين برنامه گفت: در صحبت‌ها و مناظره‌هاي كانديداها كم‌در درباره‌ي راهبردهاي قرآني صحبت شد. اميدواريم كه كانديداي منتخب مردم به اين مورد نيز توجه داشته باشند.

براساس اين گزارش در اين شبكه در صحبت با كارشناسان و مردم بر احساس دشمنان از حضور مردم در انتخابات تأكيد مي‌شد.

در بخش‌هايي از اين برنامه با افرادي مانند رضا رهگذر ، نويسنده و بهزادي گفت‌وگو شد. علاوه بر آن تصاويري از حضور مردم در صحن انقلاب حرم امام رضا (ع) پخش شد.

پخش تصاويري از رأي‌دادن آيات عظام مانند آيت‌الله صانعي و آيت‌ا... مظاهري و گزارش از مسجد امام حسين (ع) به گزارشگري موسوي و مساجد ديگري مانند مسجدالرسول و مسجد رجايي‌شهر از ديگر بخش‌هاي اين برنامه بود.

براساس اين گزارش همه‌ي شبكه‌ها سرودهايي از خوانندگان و محمدرضا شجريان، سالار عقيلي و روزبه نعمت‌اللهي درباره ايران پخش كردند.

***

شبكه‌هاي تلويزيوني همزمان با آغاز انتخابات رياست جمهوري پخش ويژه برنامه‌هاي زنده خود را آغاز كردند؛ در اين بين برخي شبكه‌ها ازجمله شبكه اول و دوم سيما، حتي زودتر از موعد مقرر(ساعت 8 صبح) برنامه‌هاي انتخاباتي را به روي آنتن بردند.

به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا از برنامه‌هاي صبح تا ظهر سيما: ويژه برنامه‌هاي انتخاباتي شبكه‌هاي تلويزيوني در فضايي كاملا شاد و دكورهايي جديد در داخل استوديو اجرا شد؛ در اين بين شبكه تهران با اجراي برنامه در خارج از استوديو و فضاي سبز و باز، سعي در ارائه برنامه‌اي متفاوت داشت.

پخش اخبار و اطلاعيه‌هاي ستاد انتخابات كشور در دستور كار تمامي شبكه‌ها بود؛ اما شبكه اول سيما بر خلاف روزهاي جمعه، جمعه 22 خرداد ماه از نخستين ساعات روز پخش بخش‌هاي خبري را با عنوان «اخبار انتخابات دهم» آغاز كرد و به تناوب يك گوينده زن و يك گوينده مرد(محمدرضا حياتي) اجراي بخش‌هاي خبري را بر عهده داشتند؛ اين اخبار هر 30 دقيقه يك بار پخش شد و از لوگوي زرد و قرمز براي عنوان «اخبار انتخابات دهم» استفاده كرده بودند.

به گزارش ايسنا، اجراي ويژه برنامه شبكه اول را هم اقبال واحدي برعهده داشت و در ادامه بنفشه رافعي نيز به او ملحق شد. اين برنامه در فضايي كاملا شاد به روي آنتن رفت و ارتباط با مراكز اخذ راي در داخل تهران و شهرستانها از جمله برنامه‌هاي اصلي بود.

ويژه برنامه زنده شبكه دو تا پيش از آغاز برنامه كودك بر عهده دو مجري مرد بود كه اين برنامه نيز در فضاي شاد داخل استوديو اجرا شد. اين ويژه برنامه با آغاز برنامه زنده «فتيله» تعطيل شد و عمو قناد و فتيله‌ها جايگزين آن شدند. در برنامه «فتيله» اجراي سرودهاي حماسي درباره‌ي ايران از جايگاه ويژه‌اي برخوردار بود. ضمن اين كه شبكه دو به عنوان «شبكه كودك»، مجريان جوان برنامه‌ «عصر بخير بچه‌ها» را به مراكز اخذ راي فرستاده بود تا از در گفت‌وگو با راي اولي‌ها از اين محل‌ها گزارش تهيه‌ كنند.

پخش سرودهاي حماسي و درباره‌ي ايران از همان ساعات نخست در شبكه‌ها آغاز شد و در اين بين ترانه‌هاي محمد نوري همانند سالهاي گذشته از جايگاه ويژه‌اي برخوردار بود. «سفر براي وطن» و «اي ايران» ترانه‌هايي بود كه از اين خواننده به ترتيب از شبكه‌هاي اول و تهران پخش شد. «ايران جان... ايران وطنم»(شبكه سه)، «وطنم پاره‌ تنم» (شبكه آموزش)، «وطنم...وطنم...وطنم ايران»(شبكه اول) پخش شد.

در روز 22 خرداد ماه تمامي شبكه‌ها از يك لوگوي مرتبط با موضوع انتخابات در گوشه‌ي بالاي صفحه تلويزيون استفاده كرده بودند كه برخي از اين لوگوها مشترك بود. شبكه آموزش(حماسه حضور)، شبكه تهران (حماسه‌اي ديگر)، شبكه سه (22 خرداد ماه) و شبكه قرآن (شوق حضور) را به عنوان لوگوي براي خود انتخاب كرده بودند.

شبكه سه در ساعات اوليه آغاز انتخابات، برنامه «نشان» را به روي آنتن فرستاد و در ادامه برنامه زنده شبكه سه با اجراي محمود محمدي در فضايي آبي رنگ و شاد آغاز شد. شبكه سه با تعريف شبكه جوان در تهيه گزارش از مراكز اخذ راي بيشتر گفت‌وگو با جوانان را در دستور كار قرار داده بود.

شبكه قرآن كه در ساعات اوليه برنامه‌اي با موضوع ظهور امام زمان را پخش مي‌كرد، در ادامه برنامه زنده خود را با عنوان «رويش» آغاز كرد و فضاي قالب بر اين برنامه پرچم ايران بود كه با حضور سه مجري به روي آنتن رفت. همچنين شبكه قرآن با طرح پرسشي قرآني درباره‌ي ويژگي حاكم اسلامي، اعلام كرد كه 22 سكه بهار آزادي را به برندگان اهدا مي‌كند.

شبكه خبر ويژه برنامه انتخاباتي خود را از استوديويي كاملا متفاوت با اجراي خسروي و حسني‌دخت و خسروي روي آنتن فرستاد. اين استوديوي بزرگ كه به مجري اجازه حركت مي‌داد شامل چند بخش مجزا براي دعوت از مهمان، ارائه اخبار انتخاباتي و غيره بود و همزمان با آن بينندگان تلويزيوني فعاليت خبرنگاران شبكه خبر را براي تهيه خبر و مراجعه به سايتها مشاهده مي‌كردند.

شبكه تهران از حدود ساعت 8 و 10 دقيقه ويژه برنامه زنده خود را آغاز كرد كه اجراي آن را محمد سلوكي و قاسم بي‌نياز بر عهده داشتند. اين برنامه نيز ارتباط زنده با مراكز اخذ راي را در دستور كار قرار داده بود.

مسجد‌الرسول نازي‌آباد، مسجد لرزاده در ميدان خراسان، مسجدالنبي نارمك، حسينيه ارشاد، مسجد امام حسين(ع) و مسجد امام صادق (ع) صادقيه، از جمله مراكز اخذ راي در تهران بود كه در برنامه‌هاي زنده انتخاباتي به تناوب گزارشهايي از آن‌ها پخش شد.

در اين برنامه‌هاي زنده علاوه بر اين كه چند مجري در داخل استوديو اجراي برنامه‌ها را بر عهده داشتند هر شبكه گزارشگراني را به سطح شهر اعزام كرده كه گفت‌وگو با مردم و انعكاس فضاي پرشور شركت در انتخابات را در دستور مار قرار داده بودند.

علي معصومي (شبكه تهران)، محسن حاجيلو، بهروز مقدم و فهيم(شبكه سه) و امامي(شبكه اول) از جمله گزارشگران صدا و سيما در سطح شهر بودند.

همزمان با حضور مقام معظم رهبري پاي صندوق راي، تمامي شبكه‌ها (9 شبكه) به پخش اين گزارش زنده و صحبتهاي ايشان اقدام كرده و در اين بين شبكه‌هاي تهران، قرآن، خبر و آموزش دوربيني مجزا داشته و از زاويه‌اي متفاوت به انعكاس اين خبر پرداختند.

همچنين در ساعات اوليه آغاز انتخابات برخي از شبكه‌ها از تصاوير آرشيوي و تصاوير مربوط به انتخاباتهاي گذشته استفاده كردند كه در تمامي آنها اين مطلب كه گزارش‌ آرشيوي و يا مربوط به سال گذشته است، قيد شده بود.

شبكه‌هاي تلويزيوني در اين روز هم چنين پخش زيرنويس را در دستور كار قرار داده و زيرنويس‌هايي چون «حضور گسترده در انتخابات نشان وفاداري به امام (ره) و ملت است»، «شركت در انتخابات اداي دين به لاله‌هاي خفته در خاك ايران»، «انتخابات ترسيم چشم‌انداز زيباي آينده به دست من و توست» و «شركت در انتخابات ضامن پيشرفت و استقلال كشور است» و غيره استفاده كردند.

بر اساس اين گزارش شبكه آموزش نيز پخش برنامه‌اي زنده و گفت‌وگو محور را در دستور كار قرار داد و در ميان برنامه‌ها نيز سرودهاي حماسي و گزارشهايي از سطح شهر پخش كرد. اين برنامه با حضور دكتر دانشور به موضوع رياست‌جمهوري ايران و دنيا از جامعه‌شناسي سياسي نگاه كرد كه در استوديويي با پس زمينه‌اي از حضور امام پاي صندوق‌هاي راي اين مبحث مطرح شد.

در اين برنامه مجري شبكه آموزش هم چنين به مخاطبان اين شبكه و تعريف آن اشاره كرد و يادآور شد كه بحث‌هاي تئوريك را براساس ماموريت شبكه آموزش و مخاطباني كه اين شبكه دارد، مطرح خواهند كرد.

در روز 22 خرداد ماه تمامي شبكه‌هاي تلويزيوني سراسري ارتباط زنده با مراكز استانها را از جمله رويكردهاي اصلي خود قرار داده بودند و با مراكزي چون بندعباس، بوشهر، اراك، كرمان، كهكيلويه و بوير احمد و غيره ارتباط برقرار كردند. هم چنين برخي از بخش‌هاي خبري شبكه خبر از اين مراكز پخش شد. برخي از اين ارتباطات زنده نيز با پخش موسيقي آن منطقه درباره‌ي ايران و انتخابات همراه بود.

شبكه اول به هنگام ارتباط با مركز خوزستان سرودي به زبان عربي با عنوان «الله‌الله يا وطن» را پخش كرد.

در روز انتخابات شبكه‌هاي تلويزيوني همچنين ووله‌هاي با موضوع ايران پخش كردند كه در اغلب آنها نمايش ابنيه تاريخي از جايگاهي ويژه برخوردار بود.

از نكات قابل توجه پخش فيلم سينمايي از شبكه سه در ساعت 9 صبح بود؛ اين شبكه فيلم خارجي «فيليكا» را پخش كرد و مجري(محمود محمدي) اعلام كرد كه اين فيلم را براي كساني كه كارشان مانده پخش مي‌كنيم. او هم چنين خطاب به بينندگان گفت كه كار اصلي ما با شما بعد از پخش اين فيلم است.

شبكه قرآن در روز انتخابات ترانه‌هايي جديد با موضوع ايران و انتخابات را تدارك ديده بود كه بدون پخش موسيقي و با ترانه‌هايي جديد و جوان پسند به روي آنتن رفتند. شبكه‌ي قرآن پخش برنامه‌ «رويش» را نيز به صورت گفت‌وگو محور با حضور مهمانان چون حجت‌الاسلام دري‌ نجف‌ آبادي( دادستان كل كشور) و غيره به روي آنتن برد.

بر اساس اين گزارش ايسنا، در روز انتخابات شبكه‌هاي تلويزيوني پخش تصاوير زنده همزمان از دو محل را در دستور كار قرار داده بودند و گاه اين تصاوير به انعكاس حضور مردم در تهران و شهرستانها پاي صندوقهاي راي اختصاص داشت.

در ويژه برنامه انتخاباتي شبكه تهران محمد سلوكي در بخشي با اشاره به مناظره‌هاي تلويزيوني نامزدها، به اين نكته پرداخت كه مناظره‌هاي داغ به دقت نظر مردم كمك كرد وباعث شد تا در تمام محافل مردم با هم بيشتر گفت‌وگو كنند و به اين نكته بپردازند كه شب گذشته چه اتفاقي افتاد و نتيجه‌گيري كنند به چه كسي راي بدهند بهتر است. اجراي ترانه در استوديوي روباز شبكه تهران و حضور خوانندگاني چون جاويد عسگري، ازبخشهاي ديگر ويژه برنامه انتخاباتي اين شبكه بود.

در نيم روز اول روز 22 خرداد ماه شبكه‌ خبر مدام از طريق زيرنويس آخرين اخبار انتخاباتي را به گوش مردم مي‌رساند و به صورت زنده با ستاد انتخابات كشور ارتباط برقرار مي‌كرد و مردم را در جريان آخرين اخبار انتخاباتي قرار مي‌داد. در اين روز هم چنين در برخي شبكه‌ها زيرنويسي مبني بر تكذيب خبر پاسخ‌دادن رهبر به نامه آقاي هاشمي را پخش كردند.

در روز 22 خرداد ماه شبكه تهران هم چنين با مجيد دانشور، دبير ستاد انتخابات صدا و سيما گفت‌وگو داشت و وي مطالبي را درباره‌ي برنامه‌هاي تبليغي نامزدها در تلويزيون بيان كرد. دانشور گفت: در اين روزها برنامه‌هاي ضبطي نامزدها به دليل فشردگي كارها و برنامه هاي تبليغاتي دائما به هم مي‌خورد و گاه اعضاي ستاد تا دقيقه 90 يا تا ساعت دو نيمه شب مي‌ايستادند و بر برنامه‌ها نظارت مي‌كردند. وي انجام اين كار را طاقت‌فرسا خواند و افزود: دبيرخانه ستاد انتخابات صدا و سيما مطالبات مردم از برنامه‌هاي تبليغاتي را مستند نگه داشته‌است. دانشور در بخشي از صحبت‌هايش اين گونه گفت كه اگر ما آمديم افكار مخالف هم را پخش كرديم اين مطالب در محدوده كنترل شده پخش شد تا تضارب افكار صورت گيرد چراكه انتخاب حق مردم است. وي ادامه روند برگزاري مناظره‌هاي نامزدها را نيازمند فرهنگسازي دانست.

بر اساس گزارش ايسنا از برنامه‌هاي صبح تا ظهر تلويزيون ، شبكه خبر در بخشي از ويژه برنامه‌اش با شهر قم ارتباط زنده برقرار كرد و صحبت‌هاي برخي آيات عظام را به روي آنتن برد. هم چنين حضور علي لاريجاني پاي صندوق‌هاي راي در شهر قم از شبكه خبر پخش شد. هم چنين ارتباط تصويري شبكه خبر با كهگيلويه‌ وبوير‌احمد به دليل مشكل صدا براي لحظاتي قطع شد. در اين روز ارتباط زنده استوديوي شبكه سه با مسجدالنبي نيز براي لحظاتي به دليل مشكل صدا قطع شد.

شبكه چهارسيما از ساعت يازده صبح با پخش يك سرود حماسي درباره‌ي ايران، برنامه‌هايش را آغاز كرد؛ اين شبكه هم‌چنين به پخش تيزري متفاوت درباره‌ي انتخابات 22 خرداد‌ماه پرداخت و سپس مستند «جاده ابريشم» را روي آنتن فرستاد.

فهيم، گزارشگر شبكه سه با حضور در مسجد النبي بر اين نكته تاكيد كرد كه 22 خرداد 88 ماه تكرار 22 بهمن ماه57 خواهد بود. او كه چهار سال قبل هم در اين برنامه‌ها به عنوان گزارشگر حضور داشته خاطرنشان كرد كه حضور در انتخابات امسال پرشورتر است.

شبكه اول سيما علاوه بر برقراري ارتباط مستقيم با مراكز عمده رأي‌دهي در تهران و شهرستان‌ها، گزارش‌هايي از رأي دادن آيات اعظام و مقامات كشوري مانند آيت‌الله شاهرودي رييس قوه قضائيه پخش كرد.

علاوه بر آن ارتباطي مستقيم با گزارشگر حاضر در كشور تركيه برقرار كرد و او از حال و هواي ايرانيان مقيم تركيه پاي صندوق‌هاي رأي گفت و با رأي‌دهندگان به مصاحبه پرداخت.

شبكه دو سيما نيز كليپي به نام «اشاره‌هاي آبي» پخش كرد كه در آن ضمن به تصوير كشيدن حضور مردم در انتخابات به تلاش‌هاي تصويربرداران، گزارشگران و ديگر عوامل فني تلويزيون مي‌پرداخت.

گزارشگران اين شبكه در مسجد لرزاده ضمن مصاحبه با رأي‌دهندگان از آنان مي‌خواستند كه با سه واژه انتخاب، من و وطن جمله‌سازي كنند.

يكي از نكات قابل توجه نحوه ارتباط‌گيري شبكه‌هاي مختلف با مراكز استان‌ها بود. به عنوان مثال پس از آن‌كه ارتباط استوديوي شبكه اول سيما با مركز آذربايجان شرقي به پايان رسيد، بلافاصله اين مركز از طريق شبكه سه سيما به ارسال گزارش پرداخت.

بهروز مقدم در يكي از گزارش‌هاي خود از مسجد امام حسين(ع) اعلام كرد كه قرار است عروس و دامادي پس از جاري شدن خطبه عقد با همان لباس مراسم عروسي براي رأي‌دادن مراجعه كنند.

گزارشگر شبكه تهران در يكي از گزارش‌هاي خود از مسجد امام صادق(ع) به مصاحبه با فرشاد پيوس پرداخت كه در نيمه‌هاي صحبت‌هاي او ارتباط صدا قطع شد.

در ويژه‌برنامه‌ي شبكه چهار سيما كه با اجراي مهسا ملك مرزبان و عليرضا غفاري روي آنتن رفته است در يكي از بخش‌هاي خود به تاريخچه انتخابات در ايران پرداخت.

درحالي‌كه عقربه‌ها ساعت 11 و40 دقيقه را نشان مي‌داد درويشي گزارشگر شبكه قرآن و معارف سيما از وزارت كشور اعلام كرد كه تاكنون شش ميليون تن آراي خود را به صندوق‌ها ريخته‌اند.

براساس گزارش ايسنا تا اذان ظهر 22 خرداد ماه، عربلو در استوديوي ويژه‌برنامه رويش شبكه قرآن از طريق اينترنت بينندگان را از انعكاس حضور مردم در انتخابات رياست‌جمهوري در رسانه‌هاي ديگر مطلع مي‌كرد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha