در كنار پل شهرستان و در منتهياليه شرقي شهر اصفهان، تپهاي خاكي با دوهزار مترمربع وسعت، درست كنار يك زمين فوتبال قرار دارد كه هر روز عصر، جوانهاي اصفهاني از اين تپه بهعنوان پيست موتورسواري استفاده ميكنند. به گفتهي كارشناسان، اشرف افغان ـ حاكم اصفهان سال 1139 هجري قمري ـ در زمان سكونتاش در اصفهان در قلعهاي در اين تپه بوده است.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، تپهي اشرف يكي از مهمترين تپههاي تاريخي اصفهان به دورهي پيش از اسلام متعلق است و به گفتهي برخي كارشناسان، حدود قرن دوم يا سوم هجري قمري مردم به آثار آن برخورد كردند. اين تپه از زمان كشف تا كنون، زخمهاي زيادي را بر پيكر خود ديده است و حفاران غيرمجاز بيشترين تخريبها را در آن ايجاد كردهاند.
به گفتهي مردم اين منطقه، حفاريهاي غيرمجاز تا حدود دوسال پيش، قاچاقچيان آثار تاريخي را راضي نگه ميداشتند و به مرور بقاياي كاشيها، ازارههاي آن و سنگفرشهاي باقيمانده روي تپه به قطعات كوچكتر تبديل شدند تا امروز كه مكاني براي تفريح و سرگرمي جوانان اصفهاني شده است و از آن بهعنوان پيست موتورسواري استفاده ميكنند.
مدير ادارهي باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان در اينباره به خبرنگار ايسنا گفت: امسال درحال برنامهريزي و پيشبيني يك طرح جامع براي اين تپهي تاريخي هستيم.
محسن جاوري ادامه داد: قصد داريم، پيشنهاد يك فصل كاوش باستانشناسي را به پژوهشكدهي باستانشناسي بدهيم تا تپهي اشرف در راستاي طرحي بلندمدت، به يك محوطهي باز باستانشناسي يا سايت ـ موزه تبديل شود.
وي با اشاره به پيگيري تأمين اعتبار از طريق منابع استاني براي اين تپهي تاريخي، اظهار داشت: براي پيشبيني ميزان اعتبار مورد نياز، به يك مشاور در بحث طراحي محوطه نياز داريم كه هنوز اين مرحله از كار انجام نشده است؛ ولي براي گمانهزني و آغاز مرحلهي نخست كار در اين محوطه، به حدود 100ميليون تومان اعتبار نياز است.
او با اشاره به نياز اين تپه به محوطهسازي و ساماندهي، بيان كرد: در طول سالها، مردم نخالههاي ساختماني خود را به اين مكان منتقل كردهاند. اين نخالهها بايد جمعآوري شوند تا چهرهي محوطه تغيير كند.
مدير ادارهي باستانشناسي استان اصفهان تأكيد كرد: تپهي اشرف اهميت خاصي براي مطالعات تاريخي شهر اصفهان دارد كه متأسفانه مورد غفلت چند ساله واقع شده است. اين محوطه، مكاني شناختهشده است و از زماني كه مركزيت شهر اصفهان در اطراف مسجدجامع تغيير ميكند، آنجا نيز به حالت متروكه در ميآيد.
جاوري با بيان اينكه سال 1365 يك مرحلهي كاوش باستانشناسي در اين محوطه انجام شد كه متأسفانه هيچ گزارشي از آن در دست نيست، افزود: در بخشي از قسمت فوقاني تپه، آثار يك قلعه از دورهي پاياني صفوي وجود دارد. اين قلعه، همان قلعهاي است كه اشرف افغان مدتي در آن سكونت داشته است. به همين دليل به آن، تپهي اشرف ميگويند.
انتهاي پيام
نظرات