به عقيده كارشناسان حاضر در سمينار «ايران و مسايل جهاني راهبري اينترنت»، حضور نيافتن كشورهاي در حال توسعه باعث شده است آيكان صداي آنها را نشنود، ضمن اينكه اگر ميخواهيم نقش مهمي در فرآيند توسعه و حاكميت اينترنت در اجلاسهاي جهاني داشته باشيم، نيازمنديم بخشهاي دولتي، خصوصي و نهادهاي مدني حركتي همگام داشته باشند.
به گزارش خبرنگار جامعهي اطلاعاتي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عليرضا كاشيان - كارشناس ICT - در سمينار «ايران و مسايل جهاني راهبري اينترنت» دربارهي آيكان اظهار كرد: آيكان سازماني غيرانتفاعي در شهر كاليفرنيا است كه تحت قانون آن نيز اداره ميشود، ضمن اين كه منافع مالي هيچ دولت و گروهي در آن نيست.
وي افزود: اين شركت مسووليت مديريت سه دسته از شناسههاي يكتا برروي رايانه را برعهده دارد. اين شركت 11 مدير كه در حوزهي اينترنت و رايانه نيز كارشناس هستند، داراست و از مشاوره سه ارگان حامي داخلي نيز استفاده ميكنند كه البته هيچ لزومي در كاربرد و استفاده از اين مشاورهها ازسوي آيكان وجود ندارد.
او ادامه داد: در اجلاس اول و دوم سران جهان دربارهي جامعهي اطلاعاتي سلسله مذاكرات پيچيده و تو در تويي دربارهي اين كه آيكان در رژيم حقوقي آمريكا باقي بماند يا به رژيم حقوقي سازمان ملل بپيوندد انجام شد كه به نتيجه نرسيد. البته آيكان قولهايي براي بهبود شرايط در اين اجلاس داد.
وي اضافه كرد: در حال حاضر شركت آيكان 50 يا 60 كارمند در كاليفرنيا دارد و تلاش ميكند كارمنداني در تمام دنيا نيز براي خود داشته باشد.
اين كارشناس ICT دربارهي عضويت ايران در آيكان نيز گفت: براي اولين بار تيم ايراني با حمايت مهندس جهانگرد در سال 2004 در كوالالامپور در ميتينگ اين شركت حضور يافت و بلافاصله با درخواست عضويت رسمي او نيز موافقت شد.
كاشيان تصريح كرد: اما بعد از تغيير دولت در اجلاسهاي آن شركت نكرديم تا اين كه بالاخره سال گذشته با حمايت وزارت ارتباطات و فنآوري اطلاعات در اين نشستها حضور پيدا كرديم.
او ادامه داد: قبل از حضور در آيكان، شناختي از اين شركت، منافعي كه ميتوانيم دنبال كنيم و نيز تاثيري كه ميتوانيم در آن داشته باشيم، نداشتيم اما امروز ميدانيم با شركت در چنين نشستهايي ميتوانيم از پتانسيلها و خواستههاي خود در اينترنت دفاع كنيم.
به گفته وي به نظر ميرسد حضور نيافتن كشورهاي در حال توسعه باعث شده است آيكان صداي آنها را نشنود و به همين خاطر حضور ما در اين نشستها بسيار خوب بود و باعث شد ضعفهايمان شناسايي شود.
در ادامه ثبوتيپور - كارشناس حوزهي فنآوري اطلاعات و ارتباطات - با بيان اين كه در دو اجلاس برزيل و حيدرآباد به عنوان نمايندهي هيچ ارگان دولتي حضور پيدا نكرده بودم، اظهار كرد: در اين دو اجلاس در حوزههاي موضوعي خاص، نشستها و ورك شاپهايي برگزار شد كه چند محور اصلي داشت.
وي افزود: منابع حياتي اينترنت و نحوهي تصميمگيري دربارهي مديريت و راهبري اينترنت به گونهاي كه اين منابع را به خطر نيندازد، دسترسي بيشتر جوامع به اينترنت و امكانات آن، گوناگوني و تنوع در اينترنت، آزادي دسترسي به اطلاعات و همچنين آزادي بيان و نيز امنيت اطلاعات و چگونگي حفظ اين امنيت از جمله محورهاي اصلي مطروحه در اين نشستها بود.
او ادامه داد: در حيدرآباد حركت بيشتري برروي چند زبانه شدن اينترنت و خارج شدن از انحصار زبان انگليسي مطرح شد ضمن اين كه دربارهي امنيت حريم خصوصي افراد نيز بحثهايي شد.
به گفتهي وي كار برروي مباحث حقوقي، براي دگرگوني در ساختار راهبري اينترنت و اينكه آيكان چه آيندههايي خواهد داشت و همچنين ارتباطات ميان فرهنگها، با توجه به آن كه بحث فرهنگ در تمامي شاخهها وارد شده است، از مباحث مهم مطرح در اين نشستها بود.
ثبوتيپور با ابيان اين كه در دو نشست برزيل و حيدرآباد هيچ نمايندهي دولتي و يا حتي خصوصي ( به اسم NGOها) از ايران وجود نداشت، اضافه كرد: يكي از بحثهاي ما اين است كه مديريت آيكان بايد در دست آمريكا بماند يا به سازمان ملل واگذار شود. اما به نظر ميرسد علاوه بر اين، بايد مرحلهي بعدي يعني پس از واگذاري مديريت آيكان به دست سازمان ملل نيز در نظر گرفته شود.
وي افزود: گرچه گفته ميشود آيكان آمريكايي نيست اما تحت سياست آمريكا عمل ميكند. درست است در جاهايي با اعمال نفوذ، ميتوان كارهايي انجام داد، اما بايد آمادگي داشته باشيم اگر بحث مديريت حل شد بتوانيم پس از آن نيز حضور فعالي داشته باشيم؛ مثلا اين كه چطور ميخواهيم سهم خود را در حاكميت اينترنت افزايش دهيم.
به عقيدهي او اين كه مديريت دست چه كسي باشد خيلي مهم نيست، مهم اين است كه سعي كنيم حاكميت خود را در عرصهي اينترنت افزايش دهيم.
در ادامه حسين ابراهيمآبادي ـ عضو انجمن ايراني مطالعات جامعه اطلاعاتي - نيز با اشاره به اين كه بحثها نشان داد جامعه اطلاعاتي و سازندههاي اصلي آن در جهان در حال حركت، برنامهريزي و عمل هستند اظهار كرد: اگر ميخواهيم نقش مهمي در فرآيند توسعه و حاكميت اينترنت در اجلاسهاي جهاني داشته باشيم، نيازمنديم بخشهاي دولتي، خصوصي و نهادهاي مدني حركتي همگام داشته باشند.
وي با اشاره به اين كه اميدواريم اين پديده فني - جهاني به يك جريان مناسب تبديل شود و بتوانيم در حوزه كارشناسي در اجلاسهاي آينده نقش مهمتري داشته باشيم، افزود: انجمن ايراني مطالعات جامعه اطلاعاتي مانند هميشه به عنوان يك اجتماع ملي و تخصصي آمادگي دارد با بخشهاي حقوقي و دولتي گفتوگوي بيشتري داشته باشد تا زمينههايي براي دفاع از منافع كشور در محيط ملي در مواجهه با شرايط جهاني حاصل شود.
در اين نشست كه روز گذشته در كتابخانه ملي ايران برگزار شد، علاوه بر رييس كتابخانه ملي، دكتر كاظم معتمدنژاد، يونس شكرخواه، نصرالله جهانگرد نيز درباره مسايل مرتبط با «ايران و مسايل جهاني راهبري اينترنت: از تونس و آتن تا ريودوژانيرو و حيدرآباد- پائيز 2005، پائيز 2006، پائيز 2007 و پائيز 2008» صحبت كردند.
انتهاي پيام
نظرات