معاون عتبات عاليات سازمان حج و زيارت: پايانههاي مرزي در عراق و ايران وضعيت مناسبي ندارند مدتهاست منتظريم هواپيمايي فرودگاه نجف را بررسي فني كند
معاون عتبات عاليات سازمان حج و زيارت گفت: متأسفانه پايانههاي مرزي در عراق و ايران از امكانات، كيفيت و ظرفيت متناسب برخوردار نيستند.
به گزارش خبرنگار بخش حج و زيارت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسين اكبري بعدازظهر امروز (15 ديماه) در نشستي كه «راديو گفتوگو» و برنامهي «پرسمان» آن را ترتيب داده بودند، يادآور شد: سازمان حج و زيارت بهعنوان مجموعهاي كه خود را موظف ميداند امكانات نسبي و شرايط خوبي را براي زايران ايراني فراهم كند، تاكنون با طرفهاي عراقي قراردادهايي را در حوزهي بهداشت، خدمات و حملونقل از مرزها بسته است.
وي با اشاره به امكان ثبت نام اينترنتي و آنلاين در 1500 دفتر زيارتي در سراسر كشور، بيان كرد: اين اقدام براي آنكه نوبت انتظار براي اين سفر طولاني نشود، صورت گرفته است و در اين ميان، تدبيري اتخاذ شد كه هر دوماه يكبار ثبت نام انجام شود كه مشكل صف طولاني حج و عمره در اين بخش ايجاد نشود. البته اين كار توسعه داده ميشود، بهنوعي كه مردم بهراحتي از خانهي خود براي اين سفر ثبت نام كنند.
به گفتهي او، ثبت نام براي كاروانهاي عتبات عاليات عراق به تاريخ هشتم اسفندماه تا پايان ارديبهشتماه، اواخر ديماه انجام ميشود.
وي يادآور شد: سازمان حج و زيارت با چهار شركت امنيتي در عراق قرارداد بسته است كه حفاظت از زايران را از مرز انجام دهند. اگرچه ما معتقديم، اين اقدام بهمعناي تأمين صددرصد امنيت زايران نيست. امنيت در عراق نسبي است و نگراني در اينباره وجود دارد. حتا ما اين موضوع را در قراردادها با عراقيها يادآور شدهايم. چون امنيت در عراق نسبي است، هيچ تبليغي نميكنيم كه مردم مشرف شوند؛ اما چون مردم اصرار دارند، اين سفر را انجام دهند، ما شرايط را فراهم ميكنيم.
معاون عتبات عاليات سازمان حج و زيارت اظهار كرد: براي تغذيه و حملونقل زايران نيز قراردادهايي بسته شدهاند كه 70 نفر به نمايندگي از سازمان حج و زيارت روي اين مسايل نظارت دارند، البته اين نظارت كافي نيست و بايد بيشتر شود.
وي با اشاره به راهاندازي آشپزخانهي مركزي در كربلا و نجف، گفت: مقاومتهاي زيادي شد تا اين آشپزخانه فعال نشود؛ اما سازمان حج و زيارت از مراجع مرتبط مجوز اين كار را دريافت كرد و اكنون غذاي زايران در كربلا، نجف و حتا كاظمين از اين آشپزخانهها تأمين ميشود.
اكبري ادامه داد: شرايط حملونقل در عراق خوب نيست؛ اما تلاش ميكنيم، با تشويق بخش خصوصي، اتوبوسهاي جديدي را وارد كنيم. همچنين وضعيت پايانههاي مرزي در عراق و ايران چندان مناسب نيست، اما تلاش ميشود، خدمات بهتري ارايه كنيم.
وي در ادامه بار ديگر به ظرفيت نامناسب حملونقل در عراق اشاره كرد و افزود: اكنون سيستم دولتي عراق بخشي از نظام حملونقل را برعهده گرفته است كه البته مشكلات خاص خود را دارد؛ ولي ما تلاش ميكنيم، از اين امكانات نيز بهينه استفاده كنيم و بخش خصوصي عراق را براي وارد كردن اتوبوسهاي جديد تشويق كنيم.
اكبري با اشاره به ظرفيت محدود اسكان در عراق، بيان كرد: روزانه سههزار نفر از ايرانيها به عتبات عاليات عراق اعزام ميشوند و در مناسبتها اين تعداد افزايش مييابد. بنابراين ما از تمام ظرفيت عراق استفاده ميكنيم.
معاون عتبات عاليات سازمان حج و زيارت با اشاره به سفر اخير هيأتي از وزارت كشور عراق به ايران، گفت: در اين ديدارها، براي افزايش ظرفيتها و تشويق بخش خصوصي براي سرمايهگذاري در اين بخش مذاكره شد. اكنون تقاضا در كشور ما براي عراق بيش از پنج برابر ظرفيت عراق است كه اين، شرايط را نامتناسب ميكند. تقاضاي بيش از حد مردم ايران براي اين سفر سبب شده است، كاروانهاي آزاد تشكيل شوند و سازمانهاي مختلف براي اين سفر با سوءاستفاده از نام سازمان حج و زيارت اقدام كنند.
اكبري در ادامهي اين نشست دربارهي وضعيت زايران ايراني در سوريه، بيان كرد: مشكلات زايران در سوريه نسبت به عراق كمترند؛ اما در ابعادي اين مشكلات بيشتر شدهاند، چون زايران انفرادي و آزاد بيرويهاي كه وجود دارند، مشكلات و آزارهايي را ايجاد ميكنند.
به گفتهي او، سوريه تقريبا شرايط مشابه عراق را دارد، چون سازمان حج و زيارت دو سال است كه به اين بازار توجه نشان داده است. پيش از اين، بازار سوريه رها شده بود.
اكبري افزود: در اين مدت، قراردادهايي با وزارت سياحهي سوريه دربارهي تأمين بهداشت و ارايهي خدمات بسته شدهاند؛ اما چون تاكنون دولت و سازمان حج و زيارت حضور كمرنگي در اين بازار داشته است، مشكلاتي در سوريه براي زايران ايجاد شدهاند و اكنون رفع آنها به برنامهريزي نياز دارد.
وي دربارهي نحوهي تعيين مديران كاروانهاي زيارتي، توضيح داد: همواره يكي از مديران مورد تأييد سازمان حج و زيارت همراه اين كاروان اعزام ميشود و گاهي براي اين مديران، دورههاي آموزشي و توجيهي برگزار ميشوند تا آنها بتوانند پاسخگوي مشكلات زايران در مسير و در كشور عراق باشند.
معاون عتبات عاليات سازمان حج و زيارت در پاسخ به پرسشي دربارهي اينكه آيا براي اجراي سفر به كاظمين و سامرا قراردادي بسته شده است، اظهار كرد: مجوزهاي لازم را پس از بررسي مسيرها از مراجع مربوط گرفتهايم كه پس از آن، سفر به كاظمين صورت ميگيرد. اين سفرها از يكماه پيش آغاز شدهاند؛ اما با توجه به شرايط و احتياطها اكنون سفر به سامرا صورت نميگيرد.
وي دربارهي برقراري پرواز به نجف، گفت: از يكونيم سال پيش، اين موضوع پيگيري شد. عراق فرودگاه را آماده كرد و 13 رجب اين فرودگاه افتتاح شد. سازمان هواپيمايي نيز با طرف عراقي قراردادي را امضا كرد و اقدامات مورد نياز را انجام داد؛ اما ما مدتهاست كه منتظريم سازمان هواپيمايي كشور از نزديك فرودگاه نجف را بررسي فني كند كه پس از آن به شركتهاي هواپيمايي مجوز برقراري پرواز را بدهند.
او ادامه داد: البته اكنون پروازهايي به مقصد بغداد انجام ميشوند، اما بهدليل ملاحظاتي، ما از اين مسير براي اعزام زايران استفاده نميكنيم. گرچه پيش از اين، مجوز انجام اين كار را به سازمان حج و زيارت نداده بودند و بهتازگي با اين موضوع موافقت كردهاند و ما از پروازهاي بغداد نيز ميتوانيم استفاده كنيم.
وي در ادامهي اين نشست دربارهي دستاورد سفر اخير هيأت عراقي كه شامل نمايندگاني از وزارت كشور عراق بود، گفت: پيش از اين، وزارت گردشگري عراق موضوع زايران ايران را پيگيري ميكرد؛ اما وظايف زيارتي در اين سازمان تعريف نشده بود و متأسفانه اين وزارتخانه با وجود قرارداد متعددي كه امضا شده بود، پاسخگوي مشكلات نبود. تلاشهاي ديپلماتيك گستردهاي انجام شدند تا در سطح ديگري اين مشكلات پيگيري شوند.
اكبري افزود: زايران ايراني اكنون درآمد اقتصادي خوبي را براي عراق ايجاد كردهاند و اگر ما اين جريان را متوقف كنيم، آنها با مشكلاتي مواجه ميشوند. بنابراين مسؤولان كشور عراق تمايل داشتند، اين مسايل را رفع كنند. بنابراين نخستوزير عراق تصميم گرفت، كميتهاي را با حضور نمايندگان بخشهاي مختلف در دفتر خود تشكيل دهد كه هيأتي از اين كميته به ايران سفر كرد.
وي ادامه داد: در اين سفر دربارهي تعداد زايران، خدمات مرزها، مشكلات زايران در عراق مانند ساعات كاري مرزها، آشپزخانه متمركز، حملونقل و صدور ويزا مذاكراتي شدند كه با توجه به اختيارات اين مسؤولان، بخشي از مشكلات، بخصوص مسايل مربوط به مرزها سريعتر پيگيري شدند كه اميدواريم با اين امكان، رفع مشكلات سرعت بگيرد.
معاون عتبات عاليات عراق و سوريه سازمان حج و زيارت اظهار كرد: با اين مسؤولان توافقهاي خوبي در بخش افزايش تعداد زايران شدند كه نتيجهي تأييد اين توافقها، در سفر بعدي اين هيأت عراقي اعلام ميشود.
وي با اشاره به مشكلاتي كه زايران انفرادي در مرز و عراق با آنها مواجه ميشوند، گفت: معمولا انفراديها در چند گروه هستند كه برخي از آنها از روستاهاي دورافتاده اقدام ميكنند، البته براي اين مسأله تدبير انديشيده شده است كه هر فردي نتواند كارواني راهاندازي كند. قصد ما اين است كه مردم به اين سفر معنوي مشرف شوند و نميخواهيم جلوي اين افراد را بگيريم؛ اما بايد همكاري با بخش فعال در اين زمينه گستردهتر شود.
به گفتهي او، زايران انفرادي بهطور قطع، هزينهاي بيشتر نسبت به كاروانها براي انجام اين سفر پرداخت ميكنند و معمولا براي انجام اين سفر بهصورت آزاد منع قانوني وجود ندارد، چون كسي كه بتواند ويزا دريافت كند، بهراحتي از كشور ميتواند خارج شود. البته ما تلاش ميكنيم، مشكلات زايران انفرادي را به بخشهاي ديگر دولت منتقل كنيم.
وي به مردم توصيه كرد كه نسبت به حقوق خود آگاه باشند تا بهراحتي از آن دفاع كنند. بايد پيش از ثبت نام در كاروانها به مجوز دفاتر خدمات زيارتي و مرز خروجي آنها كه مهران و شلمچه است، توجه داشته باشند.
اكبري از مسؤولان كشور درخواست كرد كه در اين بخش، سازماندهي خوبي انجام دهند تا مردم از بلاتكليفي خارج و توجيه شوند، چون بيشتر زايراني كه انفرادي به عراق ميروند و درگير ميشوند، اطلاعات كافي از نحوهي سفر به اين كشور ندارند و زمان بروز مشكلات، هيچ بخش يا فردي پاسخگوي مشكلات آنها نيست. بايد خيلي جدي با افرادي كه از نام سازمان حج و زيارت سوءاستفاده ميكنند، برخورد شود. برخي زايران بيش از پنج يا شش ساعت در مرز خسروي معطل ميمانند، ولي كسي پاسخگوي آنها نيست. درحاليكه اگر اين اتفاق براي كاروانهاي زير نظر سازمان حج و زيارت رخ دهد، خسارت آن پرداخت و خدمات داده ميشود.
وي با بيان اينكه در سه سال گذشته بيش از يكونيم ميليون زاير ايراني به عتبات عاليات عراق اعزام شدهاند و حتا يك نفر به جرم اختلال و مشكلات سياسي زنداني نشده است، گفت: با وجود اين مسأله، نيروهاي امنيتي در عراق بازرسي از زايران ايراني را جزو وظايف خود ميدانند كه اين مسأله در خروج زايران از مرز، معطليهاي بسياري را ايجاد ميكند. البته اين مشكل در مهران كمتر شده است و در شلمچه نيز با توجه به تحويل پروندهي «كوت» بايد حضور نيروهاي آمريكايي كمتر شود.
اكبري ادامه داد: مذاكرههاي جدي با عراقيها براي رفع مشكلات و معطليها در مرزهاي خروجي صورت گرفتهاند. اگرچه آمريكاييها اظهار ميكنند، در امور زايران دخالت نميكنند، ولي همهي مردم ميدانند كه اين ادعا درست نيست.
معاون عتبات عاليات سازمان حج و زيارت دربارهي تأمين امنيت فعاليت مبلغان ايراني در عراق، اظهار كرد: مبلغان در قالب كاروانها اعزام ميشوند و وظيفهي عراق، تأمين امنيت تمام اعضاي كاروانهاي زايران ايراني از مرز تا مرز است. تاكنون نيز مشكلي از نظر برخوردهاي اعتقادي در عراق و سوريه رخ نداده است، حتا فرصتهايي در حرمين شرفين براي ما ايجاد كردهاند تا برنامههاي مذهبي خود را اجرا كنيم و مانعي در اينباره نداشتهايم.
اين نشست خبري كه در راديو گفتوگو برپا شد، ساعت 23 روز چهارشنبه (18 ديماه) از موج اف.ام رديف 103/9 برنامهي پرسمان پخش خواهد شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات