يك كارشناس مرمت آثار تاريخي: بخشيدن كاربري و زندگي جديد به يك بنا در هر بافتي جواب ميدهد
يك كارشناس مرمت آثار تاريخي گفت: به محض از بين رفتن حيات انساني در بناي تاريخي، بنا به مرور از بين ميرود. پس بهراحتي ميتوان گفت كه اين رگ و ريشهها به هم متصلاند. در يك زمان كوتاه، ساختمانهايي كه از آنها استفاده نميشود، از اين ميروند و اين امري اجتنابناپذير است.
رضا موسوي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي صدور نخستين موافقتنامهي اصولي براي تغيير كاربري اقامتي و پذيرايي خانهي «موتمن الاطبا» در محلهي پامنار تهران، اظهار داشت: اين خانه جزو نخستين ساختمانهاي با ارتفاع بيش از يك طبقه در تهران است و بهلحاظ معماري از جمله بناهايي است كه حياط مركزي دارد و بخشهاي مسكوني آن دورتادور حياط طراحي شدهاند. بهجز اين ويژگي معماري سنتي اين خانه از وجه اجتماعي آن معتبر بودن مالك اين خانه است كه نوادههاي آن از دورههاي قاجار و ناصري در اين خانه زندگي كردهاند.
وي با اشاره به علاقهي موتمن الاطبا به نگهداري اين خانه، تصريح كرد: هرچند بافت اين منطقه تجاري است و پيشنهادهايي براي ساختوساز و فروش داشت، ولي او براي نگه داشتن خانه مقاومت ميكرد.
او با تأكيد بر اينكه نكته كه هريك از بناهاي تاريخي پس از نابودي حيات انساني در آن مكانها به مرور از بين ميروند، بيان كرد: بهترين كاري كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با هدف حفاظت از اين بناها ميتواند انجام دهد، دادن يك كاربري جديد به بناهاست تا حضور دوبارهي انسانها، اين بناهاي تاريخي را زنده كند. كاري كه اكنون صندوق حفظ و احياي بناها و اماكن تاريخي انجام داده، يك بدعت خوب و مناسب است كه قابليت ويژهاي را در اين ساختمان ميتواند ايجاد كند.
اين كارشناس مرمت آثار تاريخي ادامه داد: بخشيدن كاربري و زندگي جديد به يك بنا در هر بافتي جواب ميدهد و اين وظيفهي ماست كه فرهنگ و نوع نگرش را در يك منطقه و بافت بالا ببريم.
موسوي با بيان اينكه هر بنايي بايد كاربري همشأن خود را داشته باشد، اظهار داشت: اينكه بخواهيم ببينيم، كدام بنا قابليت استفاده و تغيير كاربري را دارد، شايد بسياري از بناها نداشته باشند. ضمن اينكه كاربري اقامتي، نزديكترين گزينه به كاربري مسكوني است كه يك بنا در گذشته داشته است.
وي گفت: حضور اين ساختمان بهعنوان يك مركز اقامتي، خود يك فرهنگ ويژهاي را در آن منطقه دارد كه خوب نيز ارزيابي ميشود و اين كار كنوني به نظرم يك اتفاق خيلي خوب و مثبت است.
او با زياد دانستن تعداد بناهايي كه در اين بافت و بافتهاي تاريخي ديگر قرار دارند، افزود: بناهاي زيادي براي اين نوع تغيير كاربري وجود دارند؛ ولي چيزي كه ما كم داريم، يك تغيير موضع و نگاه است و بايد حركتي را انجام دهيم كه سرمايه جذب اين كار شود. سرمايهگذاري را بخش خصوصي در اين زمينه انجام ميدهد و تنها حركتي كه ما بايد كنيم، صدور مجوز است. تنها هزينهاي كه بايد بپردازيم، بررسي درست و كارشناسي دقيق است تا كاربري مناسبي به يك اثر تاريخي داده شود.
وي تأكيد كرد: صدور مجوز براي بناهاي تاريخي با هدف ايجاد يك كاربري جديد اگر درست انجام شود، كسي كه از اين بنا بهرهبرداري ميكند، به نتيجه ميرسد و هدفي كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در ترويج فرهنگ سنتي و تاريخ ايران دارد، به نتيجه ميرسد.
او در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا دربارهي رها شدن خانه به حالت خود از يكسال پيش توسط مالك جديدش، گفت: اگر مالك بهصورت عمدي بخواهد اين بنا را خراب كند، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از مالك شكايت ميكند و او موظف ميشود، دوباره آن را بسازد. مانند خانهي اميرخسرو افشار كه توسط شهرداري منطقهي 7 تخريب شد و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آن را مجبور به ساخت دوبارهي اين بنا كرد.
اين كارشناس مرمت آثار تاريخي تأكيد كرد: ما بايد اين فرهنگ را ايجاد كنيم تا بهجاي اينكه مالك صبر كند تا بنا خراب شود، آن را بهگونهاي درست كند كه از آن درآمد داشته باشد. در واقع، با برآورد خطي و مقياسي درست، مالك را به درآمدي ميتوان رساند كه خود او اشتياق به انجام اين كار نشان دهد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات