سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان: چرا سازمان ميراث فرهنگي اصل پروندهي ثبتي «هرمز اردشير» را منتشر نميکند؟
سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان (تاريانا) مدعي شد: رييس پژوهشکدهي باستانشناسي درحالي از انجام کاوش در «منطقهي دروازه» در اهواز براي يافتن بقاياي شهر تاريخي هرمز اردشير در دوماه گذشته سخن ميگويد که انجام اين کاوشها از 20 روز گذشته آغاز شده است.
مجتبي گهستوني با اشاره به اظهارت حسن فاضلي نشلي ـ رييس پژوهشکدهي باستانشناسي ـ، به خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان گفت: من اعتقاد دارم که اين مقام مسؤول مأموريت دارد، پروندهي هرمز اردشير را براي هميشه ببندد، چراکه او نميخواهد قبول کند که هرمز اردشير در سال 1310 به شمارهي 43 در فهرست آثار ملي ثبت شده و محدودهي آن درون شهر اهواز ذکر شده است. او در گفتوگوي خود با خبرنگاران گفته است كه اين كاوشها براساس اظهارات دوستداران ميراث فرهنگي انجام شدهاند و از سوي اين افراد، گزارش وجود يك شهر تاريخي كه آدرس دقيق آن مشخص نشده است، به سازمان ميراث فرهنگي كشور ابلاغ شد.
وي در اينباره اظهار كرد: باستانشناسان چگونه توانستهاند، در مدت 20 روز، مسير 23 کيلومتري و 28 ايستگاه را که طبق قرارداد بايد کاوش کنند، بررسي كنند و به اين نتيجه برسند که اين محدوده تاريخي نيست، مگر اين باستانشناسان چند گمانه زدهاند؟ پرسش من از مسؤول هيأت باستانشناسي ـ فرياديان ـ اين است که چرا بهجاي اينکه گمانهها را به سمت جنوب ايستگاه، يعني از دروازه به سمت راهبند که در اصل روي تپه قرار دارد، بزنند، به سمت شمال که زمين تخت است، هدايت کردهاند.
او با اشاره به اين سخن فاضلي نشلي که گفته بود، براساس بررسيهاي ما و با ادامهي روند کار، براي ما ثابت شد که در منطقهي يادشده و در ايستگاه مترو، هيچ اثر تاريخي وجود ندارد، گفت: بررسيهاي ما و گفتوگو با فرياديان اين موضوع را ثابت کرد. اين گروه کارشناسي که هيچ نيروي بومي در آن مشغول به کار نيست، براي کار ديگري به خوزستان آمدهاند. قطعا دعوت از خبرنگاران براي مشاهدهي يکسري مکان از قبل تعيينشده، بدون آنکه خيلي از آنها از محتويات ماجرا اطلاع داشته باشند، اصلا وجاهت ندارد.
گهستوني فعاليت مترو را بهدليل کمکاري سازمان ميراث فرهنگي براي نجاتبخشي شهري که از سوي اين سازمان اعتقادي به وجود آن نيست، غيرواقعي ارزيابي کرد و ادامه داد: چرا سازمان ميراث فرهنگي اصل پروندهي ثبتي هرمز اردشير را منتشر نميکند؟ اين افراد مسؤول اگر واقعا دلسوز تاريخ اهواز هستند، بهتر است که محتويات اصلي اسناد پروندهي هرمز اردشير را که در سال 1310 به ثبت رسيده است، منتشر کنند تا همه به حقيقت سخنان انجمن دوستداران تاريانا که با هيچکسي حاضر نيست بر سر تاريخ معامله کند، پي ببرند.
وي با اشاره به سخنان اين مقام مسؤول که گفته بود، كساني هم كه گفتهاند، در اين منطقه، شهر هرمز اردشير وجود دارد، اشتباه كردهاند، چون اين منطقه در طول دوران خود آثار تاريخي باارزش نداشته است، گفت: در هر منبع تاريخي که هر فرد غيرکارشناسي به آن مراجعه و مطالعه كند، مشخص شده که اهواز، تاريخي چهار هزار ساله دارد و در زبان آکدي و بابلي «هل تم تي» ناميده ميشده است و در زمان اشکانيان، نام فعلي اهواز تاريانا بوده و در دورهي ساساني پس از نبرد اردشير بابکان با اردوان پنجم، تاريانا توسط اردشير اول تجديد بنا شد و نام اين شهر به هرمز اردشير تغيير يافت. اين شهر در دورهي ساخت، به دو قسمت بازرگانان و پيشهوران و اشراف و ثروتمندان تقسيم شد كه به بخش نخست آن، هوجستان واجار و به بخش دوم هرم شير ميگفتند.
او افزود: در زمان ورود اسلام به ايران، هرم شير توسط اعراب مورد حمله قرار گرفت و از بين رفت و بخش ديگر که هوجستان واجار ناميده ميشد، بهدليل رونق تجارت هوجستان واجار به نام عربي سوقالاهواز تغيير نام يافت.
سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي تاريانا خوزستان تصريح کرد: تأييد باستانشناسان اعزامي از تهران در چند مرحله، بخصوص در تاريخ 16 ديماه مبني بر باستاني بودن لايههاي ديدهشده در ميدان دروازه، شکلگيري شهرها و تمدنهاي بزرگ در كنار رودخانهها، بخصوص رودخانهي کارون، وجود بقاياي چند سد روي رودخانهي کارون، بخصوص زير پايههاي پل سياه، وجود گوردخمه در منطقهي حصيرآباد، وجود تپههاي باستاني در آسياآباد و خرمکوشک، وجود پايهستونهاي متعدد در اهواز قديم (عامري)، استقرار مناطق حصيرآباد، عامري، سخيريه و آسياآباد روي تپه از جمله دلايل وجود يک شهر تاريخي در مسير قطار شهرياند.
گهستوني از مسؤولان ميراث فرهنگي درخواست كرد: بهدليل اعمال سياستهاي غلط که روزي در آنباره غبطه خواهيم خورد، ميراث فرهنگي را قرباني نکنيد، چراکه وظيفهي سازمان ميراث فرهنگي نجاتبخشي و حفظ آثار و محوطههاي باستاني است.
وي در پايان بيان كرد: اکنون بهطور شديد به سه تپهي باستاني در حصيرآباد، خرمکوشک و چنيبه اهواز خسارت وارد شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات