مراسم تجليل از پاسداران اهل قلم روز گذشته (پنجشنبه) در سراي اهل قلم نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد.
ملت را به كتاب نخواندن متهم نكنيد
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدحسين صفار هرندي - وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي - در اين مراسم كه با حضور حجتالاسلام والمسلمين علي سعيدي - نمايندهي ولي فقيه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي - و سرلشگر محمدعلي جعفري - فرماندهي كل سپاه پاسداران - همراه بود، با اشاره به استقبال زياد مردم از نمايشگاه كتاب امسال گفت: نمايشگاه كتاب امسال حقيقتا تعبير «جاي سوزن انداختن نيست»، دارد. اين هم جوابي براي كساني كه غير از اين نظر را داشتند؛ كساني كه اگر بر وفق مراد آنها حركتي صورت نگيرد، ظاهرا آن روز، روز پايان جهان است. وسوسهانگيزان و فتنهانگيزان كه هنوز ميخواهند خورشيد تابان انقلاب را با پفي خاموش كنند، اما نميتوانند، جواب خود را از همين حضور صدهاهزار نفري مردم در نمايشگاه بگيرند. دوستاني كه هنوز غفلتا بر چيزي ميكوبند كه ديگر اين تشت از بام آويزان شده است و ملت را متهم ميكنند كه كتابخوان نيستند، اين پردههاي وهم را كنار بزنند. واقعيت چيز ديگري است.
او در ادامه تأكيد كرد: استقبال مردم از نمايشگاه و خريد كتاب كه قطعا همراه با مطالعه است، تمام فرضيات غلط آن مدعيان را باطل ميكند. روا ندانند كه ملت خود را به چيزي متهم كنند؛ ملت ما دوست و يار كتاب است و نمايشگاه كتاب يك جلوهي كوچك از آن است.
انقلاب پيام صادر ميكند؛ نه فرمولهاي انقلابي
وزير ارشاد همچنين گفت: جهان چشمانتظار پيامهاي فراواني از كساني است كه به هستي، گونهي ديگر مينگرند كه برخلاف رويهي 200 يا 300سالهي غرب به جهان القا شده است.
او افزود: آنچه از مأخذ ايران اسلامي و انقلاب جمهوري اسلامي ايران به جهان صادر شده و برخي از درك حقايق اين صدور انقلاب عاجزند، اين بود كه جهان را بايد به گونهاي ديگر ديد و در منظومهي هستي اينگونه نگرش به هستي است كه ميتواند دنيا را براي ما آباد كند و ما را از پريشانخاطري برهاند. اين پيام انقلاب خيلي خوب در افكار و اذهان جهانيان جا داشته است و سرعت نفوذ آن به قدري بود كه تبديل به مقولهاي شد كه بالاتر از انقلاب در داخل كشور بود.
صفار هرندي يادآور شد: كساني واهمه دارند كه اين پيام انقلاب صادر شود، اينها بايد بدانند اين انقلاب به ضرب سلاح نبود؛ زيرا هرگز تصويري اينگونه به بيرون صادر نشد. از روز اول آنچه به بيرون صادر شد، پيام بود و خود انقلاب يك نگرش انساني و ملهم از عنايات پروردگار به جهان هستي بود؛ يعني آنچه كه صادر ميشد، فرمولهاي انقلابي نبود.
ما كتاب صادر ميكنيم
وي خاطرنشان كرد: انقلابيون ايراني نيامدند فرمول انقلاب را آموزش دهند؛ اما امروز برخي از شبكههاي انحرافي غرب شيوهي شورش كردن و عمليات تروريستي را از طريق شبكههاي تلويزيوني آموزش ميدهند؛ پس كساني كه اين پيشينهي كثيف را دارند، نميتوانند مدعي باشند كه ما به معني صدور شورش و حملهي نظامي، انقلاب را صادر ميكنيم؛ ما كتاب صادر ميكنيم. ما ميگوييم بايد چشمها را شست و جهان را به گونهاي ديگر ديد. گناه انقلابيون ما اين بود كه جهان را دعوت به گونهاي ديگر ديدن كردند.
پاسداران و نظاميان ما پيامهاي زيبا و فرهنگي دارند
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي متذكر شد: پاسداران انقلاب اسلامي و نظاميان ما، همانها كه به اقتضاي تاريخ و حال و شرايط روزگار، سلاح خود را در دست گرفتند و ميگيرند، در مقابل تجاوز فيزيكي قد علم ميكنند و ميجنگند، همانها داراي دلهاي وارسته هستند كه پيامهاي زيبا و فرهنگي و دعوت به حق را هم دارند. اين تصوير ايران است. در ايران نظاميان ما مانند عناصر غير نظامي برخوردار از همان مراتب معرفتاند.
وي افزود: در دفاع هشتساله كساني چون حسن باقري حاضر شدند؛ روزنامهنگاري كه با مأموريت خبرنگاري رفت و بعد به مغز متفكر و فرماندهي سپاه تبديل شد. در غرب، مدعيان ما، آنها كه ميخواهند وضعيت خود را مترقي نشان دهند، ميگويند همه در كشور ما آموزش نظامي ميبينند؛ ولي ما ارتش نظامي نداريم و در شرايط طبيعي زندگي خود را ميكنيم؛ به آن هم افتخار ميكنند. به ما كه ميرسد، وقتي يك چهرهي فرهيختهي نظامي در عرصهي قلم حاضر ميشود، نميتوانند تحمل كنند. اينها ما را درست نفهميدهاند. نگاه ما به اين عرصهها از روز نخست اينطور بوده است. ما براي انجام مسؤوليت و تكليف الهي و انساني خود به اقتضاي موقعيت، مسؤولانه عمل ميكنيم و آنروز كه در شرايط صلح هستيم، نظاميان ما از يك مسؤوليت غيرنظامي بهره ميگيرند و از طريق همين عناصر فرهيخته براي دفاع از فرهنگ خود دفاع ميكنند.
بايد به توليد پيام براي صدور به جهان بپردازيم
صفار هرندي متذكر شد: گمان ميكنم اگر چنين وضعيتي نباشد، ما خلاء چنين شخصيتهاي برجستهاي را در حوزههاي نشر مكتوب، رسانه و هنر در عرصههاي فرهنگ احساس ميكنيم. پاسداران اهل قلم با درك انتظارهاي بزرگي كه در جهان متوجه انقلاب است، خوراك متناسب را براي ساختن جهان شايسته و مطلوب انسان بايد فراهم كنند. امروز بخش كوچكي از فعاليتهايمان متوجه بحث شر دشمنان است. بخش بزرگتر بايد صرف توليد پيامهايي براي صدور به جهان شود. ما بالقوه و بالفعل اين شايستگي را داريم كه جهان امروز را تغذيه كنيم.
جهاد اصلي، جهاد فرهنگي است
در اين مراسم همچنين نمايندهي ولي فقيه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، با اشاره به اهميت و تاثير بيان و قلم، ريشهي جهاد نظامي را جهاد اعتقادي دانست و گفت: مرحلهي ابتدايي، بيان و قلم است و جهاد اصلي، جهاد فرهنگي است.
حجتالاسلام والمسلمين علي سعيدي افزود: ريشهي همهي جهادهاي نظامي، جهاد فكري، فرهنگي و اعتقادي است. كساني كه با قلمشان عقايد به حق و آرمانهاي ديني و مكتب انبيا (ع) را به جامعه عرضه ميكنند، در خط مقدم قرار دارند. كساني كه امروز مبين انديشههاي امام (ره) و مقام معظم رهبري هستند و همچنين كساني كه در تاريخ معاصر در پاسداري از تفكر ديني پافشاري كردهاند، در خط مقدم اين جهاد قرار دارند.
اهل قلم متعهد در جبههي اصلي مبارزه هستند
او با بيان اينكه مرحوم شهيد مطهري از نظر رتبه و درجه در اين زمينه پيشتاز بوده است، در تشريح اين مطلب گفت: شهيد مطهري با قلم و بيانش توانست بزرگترين حماسه را ايجاد كند و جامعه را نسبت به انديشههاي ديني آگاه كرد و اين جهاد بزرگي است؛ بنابراين اهل قلم متعهد در خط مقدم و در جبههي اصلي جهاد و مبارزه هستند.
نمايندهي ولي فقيه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي الزامات مربوط به اهل قلم را در دو بخش عنوان كرد و با بيان اينكه بخشي از آن مربوط به مهارتها و هنرنماييهاست و بخشي هم مربوط به نيازمنديهاي ديگري است كه بايد رعايت شود، تأكيد كرد: زمانشناسي يكي از الزامات پيشتازان اهل قلم است. ممكن است فردي نويسندهي ماهري باشد؛ ولي چون اقتضاي زمان را نميشناسد، نميتواند كاري از پيش ببرد. زمانشناسي يعني درك شرايط زمان، تهديدات، شرايط اجتماعي، جايگاه دشمن و درك اينكه چه نكتهاي را بايد به رشتهي تحرير دربياورد تا رسالت خود را به نحو احسن انجام دهد.
سعيدي با بيان اينكه قلم شخص عالم، شهيدساز و مجاهدپرور است، تصريح كرد: گاهي يك جمله از يك عالم ميتواند از بزرگترين فاجعهها جلوگيري كند.
نمايندهي ولي فقيه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، دومين نكتهي مورد توجه را شناخت مقتضيات عنوان كرد و سپس با اشاره به ميزان مطالعه در كشور افزود: فرهنگ مطالعه در جامعهي ما پايين است كه البته عوامل زيادي دارد. نوآوري در عرصهي قلم ميتواند بخش عمدهاي از مشكل را حل كند. چطور است كه جواني رمان ويكتور هوگو را تا آخر ميخواند؟ اگر بتوانيم اين را سرلوحهي كار خود قرار دهيم، ميتوانيم بر جذابيت كار بيافزاييم.
او جريانشناسي و شناخت جبهه را از ديگر الزامات اهل قلم برشمرد و اظهار كرد: بايد جبهه را بشناسيم و بدانيم در كدام جبهه قلم ميزنيم. جريانشناسي نيز از الزامات پيشتازي قلم بهدستي است. اگر فرد جبههشناس و جريانشناس نباشد، ممكن است در جبههي دشمن قلم بزند و كاري را انجام دهد كه آنها ميخواهند.
سعيدي سپاه را يك نهاد سهبعدي خواند كه در جهاد فرهنگي، بيان و قلم حرف اول را ميزند و گفت: در همين زمينه، امروز سپاه هشتهزار نفر هادي سياسي را شناسايي كرده و از آنها استفاده ميكند. يكي ديگر از اقدامات انجامشده، شناسايي نويسندگان متعهد و پاسداران اهل قلم است كه تاكنون 1350 نفر از اهل قلم را شناسايي كردهايم و در اين نشست در خدمت 85 نفر از اين عزيزان هستيم.
نمايندهي ولي فقيه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي گفت: اين اقدامات هم در عرصهي رسالت نمايندگي ولي فقيه در سپاه ميتواند مؤثر باشد و هم در راستاي مأموريت سپاه و پاسداري از انقلاب مورد بهرهبرداري قرار گيرد.
انقلابها از درون ضربه ميخورند؛ نه از بيرون
سردار سرلشگر محمدعلي جعفري - فرماندهي كل سپاه پاسداران - نيز دربارهي نقش و رسالت پاسداران اهل قلم سخن گفت و يادآور شد: پاسداري از انقلاب اسلامي وظيفهي خطير و مهمي است كه به صورت سازماني بر اساس قانون اساسي بر عهده سپاهي گذاشته شده است كه وظيفهاي بس خطير و مهم است. هرچه انقلاب پيشتر ميرود، اين وظيفه خطيرتر و حساستر ميشود. امروز كه 30 سال از پيروزي انقلاب ميگذرد، شاهد اثرات عميق و گستردهي انقلاب اسلامي در سراسر جهان هستيم. اين انقلاب در داخل كشور با كملطفيها و بيمهريها و دشمنيهاي زيادي مواجه بوده است و بنا به فرمودهي امام (ره)، انقلابها هميشه از درون ضربه ميخورند و تهديد ميشوند؛ نه از بيرون.
او متذكر شد: ممكن است كشوري از بيرون تهديد شود و يا مورد اشغال قرار گيرد؛ اما انقلابها هيچگاه از بيرون ضربه نخوردهاند. به نظر ميرسد امروز ما تهديدات بيروني را عليه انقلاب پشت سر گذاشتهايم. هرچند هنوز دشمنان قسمخوردهي انقلاب با تسليحات نظامي در اطراف ما حضوري فعال دارند و دلشان ميخواهد مانعي براي حركت انقلاب باشند؛ اما ما بايد تهديدها را خوب بشناسيم و بدانيم هر لحظه تهديدات عليه انقلابمان چيست.
جعفري افزود: تهديد نظامي در گذشته بود، در آينده هم خواهد بود؛ اما آنچه بايد دغدغهي آن را در دههي چهارم انقلاب داشته باشيم، نگرانيهاي بيشتر از داخل و شناخت و مقابله با مخالفتهايي است كه به طرق مختلف، مانع راه انقلاب و آرمانهاي امام (ره) ميشود. يكي از راههاي دشمني با اهداف انقلاب، ايجاد تزلزل در فكر و انديشه و راه انقلاب است.
رسالت انقلابيون اهل قلم
او همچنين متذكر شد: از جملهي اين راهها، نويسندگي و نشر انديشه و يا برطرف كردن شبهات و ابهامات در اين راه بزرگ از راه قلم و ورود به راه انقلاب از طريق نويسندگي است. رسالت انقلابيون اهل قلم اين است كه روحيهي انقلابي را در هر كاري با اهداف جمهوري اسلامي متناسب كنند.
نوشتن غريب است
فرماندهي كل سپاه پاسداران ادامه داد: آنچه امروز بيش از هر چيز غريب است و بايد تلاش كنيم آنرا از غربت خارج كنيم، توليد نرمافزاري و نوشتن است كه لازمهي انقلاب ماست. مهمترين ويژگي جامعهي ما، باورهاي ديني است كه بايد جامعه با باورهاي ديني گره بخورد. الگوهاي جامعهشناسي، اقتصادي و سياسي در جامعهي ما بومي نشده است و با برداشت از الگوهاي ديگران ميخواهيم پيشرفت كنيم.
او در ادامه افزود: اينكه هرچه تلاش ميكنيم، به نتيجه نميرسيم و حركت ما كند است، به اين دليل است كه از الگوي بومي اسلامي، انقلابي و ايراني استفاده نميكنيم.
جعفري گفت: يكي از وظايفي كه بر دوش نويسندگان ماست، ايجاد فضا و جوي است كه به الگوهاي خود و مباني ديني و اعتقاديمان بازگشت داشته باشيم و البته از آخرين تجربيات روز استفاده كنيم و هنر تلفيق آن را داشته باشيم؛ آنوقت است كه ميتوانيم كشور را با جهشي بزرگ به سمت پيشرفت ببريم.
او دربارهي رسالتهاي اهل قلم در جامعهي امروز گفت: از جمله رسالتهاي اهل قلم ما، امروز اين است كه توانمندي و هنرمندي ايجاد كند و مقابل اين همه دشمني و مخالفت از الگوهاي خود بهره ببرد. ويژگيهايي كه نويسندگان و اهل قلم در راستاي انقلاب ميتوانند داشته باشند، ويژگيهاي خاصي است كه بايد براي كسب آن تلاش صورت گيرد. بيان حقايق بدون هيچ ملاحظهاي فقط براي رضاي خدا، كار آساني نيست. براي نيروهاي انقلابي و پاسداران اهل قلم، تكليفمحوري و حفظ روحيهي انقلابي در اين راستاست؛ بيان واقعيت آنطور كه ميفهميم و تلاش براي فهم درست هم در اين راستاست.
گزارش دبير همايش
سردار رمضان شريف - دبير همايش تجليل از پاسداران قلم - هم در اين مراسم دربارهي روند شكلگيري همايش پاسداران اهل قلم توضيحاتي را ارائه داد و گفت: هستهي اوليهي تشكيلدهنده سپاه پاسداران، دانشجويان و طلاب بودند. پاسداران همواره با قلم و كتابت ارتباط ناگسستني داشتند؛ هرچند جنگ باعث شد بخش عمدهاي از پاسداران به جنگ رفتند و اين امر چهره سپاه را نظامي جلوهگر كرد؛ اما در گرماگرم جنگ چيزي كه بين پاسداران مطرح بود، كتاب و كتابخواني و يادگيري و سوادآموزي بود.
او در ادامه افزود: در همايش اول كه در سال 83 فراخوان داديم، 1100 پاسدار كتابهاي خود را ارائه كردند و بيش از 7هزار مقاله ارسال شد. در همايش دوم به اين سمت رفتيم كه كتابهاي برگزيدهي سپاه را در مقاطع مختلف داشته باشيم كه 336 كتاب در بخش اعتقادي، 80 كتاب در بخش اجتماعي - اقتصادي ، 57 اثر در بخش نظامي و امنيتي، 74 اثر در بخش فني و مهندسي، 105 اثر در بخش پزشكي و پيراپزشكي، و 103 اثر در بخش سياسي و حقوقي داشتيم.
شريف همچنين يادآور شد: از همايش گذشته تا اين همايش، 85 نويسندهي سپاه كتابهاي خود را براي ما ارسال كردند كه شاهد رشد كمي و كيفي كتابهاي ارسالي بوديم.همچنين در موضوع فلسطين و لبنان در دو، سه سال گذشته بيشترين مقالاتي كه در مطبوعات درج شده، براي پاسداران اهل قلم بوده است. امسال نيز 15 اثر برگزيده انتخاب شدهاند كه براي مجموعهي كتاب سال معرفي شدند.
او دربارهي هيأت داوران متذكر شد: هيأت داوران در 6 رشتهي اصلي از ميان دانشگاههاي كشور انتخاب شدند. از سال 83 كه دبيرخانهي همايش پاسداران اهل قلم را راهاندازي كرديم، 1350 پاسدار اهل قلم آثارشان را براي ما ارسال كردند كه تعداد آثار به 10هزار جلد رسيده است.
در پايان مراسم، «منظومهي ظهر»، نقد و تحليل شعرهاي عاشورايي در ادبيات فارسي از ابتدا تا امروز، نوشتهي غلامرضا كافي رونمايي شد و برگزيدگان همايش به اين شرح معرفي شدند: يوسف پورحيدري، علي شيرازي، سيما نوحي، كاظم احمدي، علي شجاعي صائين، مؤيد علويان، ستارپور، آمنه سليقهدار، صفر صادقي، حسين شيداييان، عظيمي شوشتري، بهمن كارگر و مهدي عزيزيان.
انتهاي پيام
نظرات