وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي: ميپذيرم براي برخي كتابها دورهي صدور مجوز طولاني ميشود

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: ميپذيرم براي برخي از كتابها، دورهي صدور مجوز طولاني ميشود، كه آنهم حساسيتهايي است كه بر سر بعضي از مسائل وجود دارد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدحسين صفار هرندي كه امروز (دوشنبه) در نشست خبري نمايشگاه كتاب سخن ميگفت، در پاسخ به پرسشي دربارهي روند صدور مجوز كتابها، توضيح داد: در همين دو سال، رقمي معادل 54هزار عنوان كتاب بيرون آمده است كه نيمي از آنها، عنوانهاي جديدند. معنايش اين است كه باب صدور مجوز، باب گشودهاي است و اگر محدوديت بود، آمار نهايي چيز ديگري ميبود.
او در ادامه افزود: اگر صدور مجوز در دورهاي طولاني شده است، شرمندهايم و عذر ميخواهيم. ثانيا شما كه ميدانيد آيين نشر محدوديتهايي به دليل نظام آييني، سنتي و ديني دارد. شما اين محدوديتها را ميشناسيد، و نبايد صفحاتي كه با اين مضامين درگيري دارند، آورده شوند. يكي كتابي را آورده و سريع مجوزش را گرفته است؛ ولي فرد ديگري ميآيد كتابي را ميآورد؛ اما به دليل وقاحتنگاريهايي كه داشته و تعابير و جملاتي كه آورده، مجوز نميگيرد.
او همچنين دربارهي معيار و ضوابط مميزي كتاب، توضيح داد: اين حكمي است كه در قانون اساسي ما بر آن تأكيد شده و از آن شروع ميشود و تا ديگر آييننامهها نيز ادامه مييابد. اكثر فعالان هنري رعايتكنندهي اين قوانين هستند. اگر كتابي در خلال بيان داستانگونه، سخاوتمندانه دربارهي خلوت شخصي افراد بنويسد و مسائلي را منعكس كند و در اختيار جوانان قرار دهد، به صورت قطع با مشكل مواجه ميشود. همچنين كسي كه دينداري را در خلال نوشتههايش به تمسخر بگيرد، فرقي نميكند كه دين پيامبر [ص] يا دين عيسي [ع] باشد، هر چيزي كه با خداگرايي ضديت داشته باشد و در كتابهاي ما انعكاس يابد، جلو انتشارش را خواهيم گرفت.
صفار هرندي افزود: نظام بررسي، نظام لايهبنديشدهاي است كه از نقطهاي شروع ميشود؛ ولي به همان نقطه ختم نميشود؛ يعني اگر يك بررس تشكيك كند، كتاب به بررس ديگر ميرسد. اگر او قضاوت مشابهي داشته باشد، بررس نهايي به جاهايي كه مشكل دارد، نگاهي ميكند و حكم را صادر ميكند. ولي اگر تضاد داشته باشد، به كس ديگري ميدهيم؛ بنابراين تأخيرها به اين دليل است. گاهي كتابي مشكل نداشته، امروز آوردهاند و فردا مجوز گرفتهاند؛ وگرنه 54هزار كتاب كه نميشد منتشر شود. بعيد نيست كه هم در بررسي و هم در صدور مجوز و هم در منع مجوز اشتباه شده باشد. نميتوان به كتابي كه در گذشته به آن مجوز داده شده و باعث شده وزرايي به مجلس كشيده شوند، در اين دوره مجوز داد. اتهام زدن به دولت منتخب مردم و كلامي را پراندن، زيبندهي اهل فرهنگ نيست.
وزير ارشاد همچنين در بارهي سرانهي كتابخواني در كشور و بحثي كه گفته ميشود ما از مصر هم پايينتريم و بحثهايي كه وزارتخانهي فعلي دربارهي راهاندازي نهضت كتابخواني داشته است، يادآور شد: بر اساس كدام آمار ميگوييد كه كشور ما در كتابخواني سه پله پايينتر از مصر است؟ حتا اگر نظرسنجي هم كنند و به كسي بگوييم كه مطالعه داري يا نه، برايش افت دارد كه بگويد نه؛ بنابراين حرفهايي كه دربارهي نهضت كتابخواني وجود دارد و اينكه سرانهي مطالعه در كشور ما چقدر است، معلوم نيست. ما هم آمار 20 دقيقه را داريم، هم آمار 2 دقيقه را؛ بنابراين آمار مغشوش و مشوش است.
او افزود: من درباهي نهضت كتابخواني گفتهام كه اگر كاري بخواهد صورت گيرد كه به عنوان جنبش و نهضت كتابخواني باشد، بايد از كودكي صورت گيرد، كه ما اين كار را كردهايم. با آموزش و پرورش صحبت كرده و سال گذشته پنج ميليون كتاب را مستقيما به مدرسهها دادهايم و به مساجد هم دو ميليون كتاب غيردرسي دادهايم. در سال گذشته، بيش از 24 ميليارد تومان كتاب به قيمت پشت جلد خريداري كرده و به شهرستانها فرستاديم. اينها همه مقدماتي است براي تشويق افرادي كه ميگويند به كتاب دسترسي نداريم.
صفار هرندي همچنين يادآور شد: اينكه به آمار اشاره ميكنم و ميگويم آماري نيست، نميتوانم عقبنشيني كنم؛ زيرا واقعا آماري نيست. ما به كمبودها اعتراف ميكنيم و بابت كاستيها هم عذرخواهي ميكنيم؛ اما ميگويم كه ما نسبت به گذشته به جلو رفتهايم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات