• دوشنبه / ۱ بهمن ۱۳۸۶ / ۱۷:۵۸
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 8611-00563
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

/گزارش/ خاموشي زرين پنجه‌ترين نوازنده‌ي موسيقي نواحي

/گزارش/
خاموشي زرين پنجه‌ترين نوازنده‌ي موسيقي نواحي

خبر رسيد: "حاج‌قربان سليماني درگذشت"؛ خبري كوتاه و سرد كه ماه‌ بهمن آن‌را با خود آورده بود.

يكي از آخرين بازماندگان بخشي‌گري، همان كه تنها بخشي کامل از نسل‌ها عاشقي و عاشق‌پيشگي خراسان بزرگ مي‌خوانندش، گنجينه‌ي ملي و...، در خانه‌اش در يكي از روستاهاي قوچان به خاموشي ابدي پيوست و از همان‌جا به‌خاك سرد گورستان سپرده شد.

به گزارش خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سليماني در روستاى ترك نشين على‌آباد در شمال قوچان - خراسان - به‌دنيا آمده بود و مي‌گويند از هشت سالگي دوتار به‌دست گرفته و نزد پدرش که از نوازندگان صاحب نام دوتار شمال خراسان به‌شمار مي‌رفت، به شاگردي پرداخت.

هنگام درگذشت پدر، او 22 ساله بوده و از آن پس نزد غلامحسين بخشي جعفرآبادي، حاج محمد بخشي قيطاقي و عوض بخشي به آموختن دوتار روي آورد.

خودش مي‌گفت، 16 - 17 سال تشكيك به‌خاطر درك مسايل شرعي در پرداختن به موسيقي، او را از هنرش دور كرده بود؛ براي همين دغدغه‌اش شد زمين و آب و زراعت.

سليماني در سال‌هاي 69 و 70 به‌عنوان پديده جشنواره فجر سال 71 به‌مدت هشت سال داور بخش موسيقي مقامي جشنواره سراسري فجر بود و در جشنواره آوينيون فرانسه نيز به‌عنوان پديده جشنواره انتخاب شد.

او در كشورهاي آمريكا، آمريكاي جنوبي، پرو، اكوادور، آلمان، تونس و هلند موسيقي زنده اجرا كرد و تا پايان حياتش هشت‌بار نيز براي اجراي موسيقي به فرانسه اعزام شد.

فرشاد فداييان سال‌ها پيش فيلمي نسبتا بلند - 115 دقيقه‌يي - از زندگي حاج‌قربان سليماني ساخت و در نقاط مختلف دنيا به‌نمايش گذاشت.

حالا محمدرضا درويشي - استاد و پژوهش‌گر موسيقي سنتي - در حال گردآوري مجموعه‌اي پژوهشي از آثار اوست كه گفته مي‌شود تا پايان زمستان جاري منتشر خواهد شد.

اما امروز پس از مراسمي كه در اداره‌كل ارشاد اسلامي قوچان برگزار شد، پيكر استاد نامي موسيقي نواحي ايران را در خيابان‌هاي اصلي شهر قوچان چرخاندند، سپس تا روستاي علي‌آباد از توابع شهرستان يادشده تشييع شد...


و حاج‌قربان موسيقي ايران در باغ شخصي‌اش براي هميشه آرام گرفت...

حاج‌قربان سليماني، بخشي از باغش را که در آن مدفون شده است، به‌عنوان قطعه هنرمندان تقديم اهالي هنر كرده است.

صفار هرندي از نوازنده‌ي زرين‌پنچه گفت

براي خاموشي نوازنده‌ي زرين‌پنجه‌ي ايران، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي پيام تسليت داد.

در پيام محمدحسين صفار هرندي در پيامش از باز ايستادن ضرب‌آهنگ قلب نوازنده‌ي زرين پنجه موسيقي مقامي خراسان مرحوم استاد حاج‌قربان سليماني سخن گفته و اينكه و دگر بار گوهري درخشان از جامعه هنري کشور به‌خاموشي گراييده است.

او، حاج‌قربان را نوازنده پيشکسوت، توانا و صاحب‌سبک خراسان به‌شمار آورده که عمري را براي اعتلاي موسيقي مقامي و آييني کشور مصروف ساخت و همواره به اهل بيت عصمت و طهارت عشق مي‌ورزيد.

محمدرضا شجريان و تسليت به خاندان بزرگ هنر و ملت ايران

استاد آواز ايران ضايعه‌ي درگذشت "حاج‌قربان سليماني" - نوازنده‌ي دوتار خراسان - را تسليت گفت.

محمدرضا شجريان به ايسنا اظهار كرد: يكي ديگر از سرمايه‌هاي بزرگ ملي و منحصر موسيقي خراسان، استاد والامقام، انسان شريف، خواننده و نوازنده‌ي چيره‌دست دوتار، درگذشت. اين ضايعه‌ي هنري را به پسرشان استاد عليرضا سليماني و خانواده‌ي هنرمند و محترم‌شان و نيز به خاندان بزرگ هنر و ملت هنردوست ايران، صميمانه تسليت مي‌گويم.

مديرکل دفتر موسيقي وزارت ارشاد و زندگي پرهيزكارانه‌ استاد

محمد حسين احمدي در پيامي كه امروز در مراسم تشييع اين استاد خواننده و نوازنده‌ خوانده شد، با ابراز تسليت تصريح كرد: زندگي پرهيزکارانه و مردم‌داري و آواي دوتار شهرتي جهاني به استاد داد و او را هنرمندي بي‌بديل ساخت و نام او هميشه جاودانه خواهد ماند.

عثمان محمدپرست:

حاج‌قربان براي موسيقي حرمت قايل بود

عثمان محمدپرست گفت: حاج‌قربان سليماني هنرمند مسلمان و معتقدي به‌شمار مي‌رفت كه براي موسيقي احترام ويژه‌اي قايل بود.

اين نوازنده چيره‌دست دوتار جنوب و شرق خراسان با ابراز تاسف از درگذشت حاج‌قربان سليماني به هنرمندان موسيقي و جامعه هنري به ايسنا گفت: حيف از فوت شخصيت‌هايي چون حاج‌قربان؛ او داراي شخصيتي خوب و انسان دوستانه بود.

او اظهار داشت: حاج‌قربان سليماني فردي معتقد و مسلمان و داراي جايگاه بي‌نظيري در موسيقي خراسان بود؛ ايشان دوتار را به‌خوبي و در سطح بسيار خوبي مي‌نواخت.

وي گفت: شخصيت او به‌گونه‌اي بود که در هر مراسمي شرکت نمي‌کرد و براي موسيقي حرمت قايل مي‌شد.

محمدپرست با گلايه عنوان كرد:‌ پس از اعلام درگذشت حاج‌قربان سليماني عکس و بيوگرافي او منتشر ‌شد، در حالي كه شخصي در شرايط او نبايد به اين مساله محتاج باشد؛ اين امر نشان‌دهنده نبود شناخت کامل ما نسبت به ميراث فرهنگي و گنجينه‌هايمان است.

سرپرست اداره موسيقي ارشاد خراسان رضوي:

او ميراث‌دار افسانه‌ها و روايات قومي موسيقي شمال خراسان بود

سرپرست اداره موسيقي خراسان رضوي با ابراز تاسف از درگذشت حاج‌قربان سليماني، قرار گرفتن بر صراط مستقيم را از جمله نصايح و تاکيدات اين پيشکسوت چيره‌دست دوتار خراسان به شاگردانش ذکر کرد.

مجتبي قيطاقي در گفت‌وگو با خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در منطقه‌ي خراسان، افزود: بزرگ منشي، مهرباني و بنده‌نوازي از ويژگي‌هاي برجسته استاد حاج‌قربان سليماني بود.

وي اظهار داشت: هوش و ذکاوت بسيار بالا در حفظ و انتقال مفاهيم موسيقي و مفاهيم اخلاقي عرفاني و مذهبي بنابر آيتم‌هاي موجود در موسيقي از ديگر ويژگي‌هاي اين استاد فرهيخته بود.

او گفت: حرمت‌داري و فرهنگ‌مداري دوتار و موسيقي مقامي خراسان نيز از خصايص هنري اين استاد به‌شمار مي‌رفتند. او در واقع يک مرتبه‌اي از عرفان را با خود داشت که براي شاگردان شان شيفتگي خاصي را به ارمغان آورده بود.

وي اظهار داشت: در واقع او بيشتر موسيقي را بهانه‌ مي‌کرد تا يک نصيحت اخلاقي براي شاگردانش داشته باشد.

حاج‌قربان الگويي از عرفان و اخلاق در هنر بود، ايشان‌هنرمند اصيل موسيقي و ميراث فرهنگي ايرانيان بود.

او تاکيد کرد: متاسفانه ايران با برخورداري از پيشينه تمدن هزار ساله خود نه‌تنها هنرمندان موسيقي مقامي را بلکه ارزش‌هاي فرهنگي نهفته در موسيقي مقامي را به فراموشي سپرده است و به‌رغم باور مردم به اين ميراث فرهنگي، گويا مسوولان اين ميراث را باور نكرده‌اند.

سرپرست اداره موسيقي اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامي خراسان رضوي با اشاره به اينکه صاحبان اصلي اين ميراث فرهنگي و اين مقام‌ها خود مردم هستند، گفت: چيزي که زاييده فرهنگ خودي است و از بطن فرهنگ خودي رشد کرده، امروز به فراموشي سپرده شده است.

قيطاقي ادامه داد: هر کدام از اين هنرمندان وقتي از دنياي مي‌روند، با خود فرهنگ و مقام خود را مي‌برند، لذا ميراث فرهنگي ما نيازمند توجه بيشتر مسوولان است.

وي تصريح کرد: حاج‌قربان يکي از بخشي‌هاي بزرگ موسيقي خراسان بود و يکي از ميراث داران موسيقي مقامي و ميراث دار داستان‌ها، افسانه‌ها و روايات قومي موسيقي شمال خراسان بود.

حاج‌قربان سليماني گنجينه‌ي مسلم فرهنگي خاورميانه بود؛ در واقع اين نوازنده‌ي چيره‌دست دوتار ميراث فرهنگي بسيار غني منطقه و به‌ويژه خراسان بود.

حق‌گو:

با مرگ حاج‌قربان ستون موسيقي مقامي خراسان فرو ريخت

محمد حق‌گو - نوازنده‌ي دوتار و مدرس دانشگاه - به خبرنگار ايسنا گفت: با ابراز تاسف از درگذشت استاد دوتار خراسان، حاج‌قربان سليماني با بيان اين مطلب افزود: مرگ امثال حاج‌قربان واقعا اسباب تاسف است.

وي اظهار كرد: موسيقي مقامي خراسان از غناي بسيار زيادي از نظر فرهنگي برخوردار است و کم هستند افرادي که مقام‌ها را بدانند و به‌درستي بتوانند آن‌ها را ارايه کنند.

اين عضو انجمن موسيقي خراسان رضوي تصريح کرد: حاج‌قربان سليماني يکي از جمله افرادي است که در موسيقي مقامي بي‌بديل و بي‌نظير بود. متاسفانه با فوت او ستون اصلي موسيقي مقامي شمال خراسان ما فرو ريخت؛ بايد مسوولان به فکر باشند و با ضبط آثار آن‌ها اين ميراث فرهنگي را مورد استفاده نسل جوان قرار دهند. 

 صحاف:

به فکر ضبط و ثبت آثار كساني چون قربان سليماني باشيد

يعقوب صحاف از "حاج‌قربان سليماني" به‌عنوان ميراث فرهنگي کشور ياد کرد و گفت: ضرورت دارد مسوولان به فکر ضبط و ثبت آثار هنرمندان بزرگ موسيقي همچون "حاج‌قربان" باشند.

اين هنرمند و پژوهش‌گر موسيقي افزود: وي در زمينه موسيقي دوتار بسيار مسلط بود. متاسفانه کساني مانند حاج‌قربان سليماني در زمان حيات اگر جشنواره پيش مي‌آمد، مي‌رفتند و افتخاراتي کسب مي‌کردند و تا مدتي به آنها توجه مي‌شد، اما پس از مدتي به فراموشي سپرده مي‌شدند.

صحاف با گلايه عنوان كرد: چرا با مرگ يک هنرمند شخصيت و ويژگي‌هاي آنان بازگو، اما پس از آن فراموش مي‌شوند؟

او گفت: متاسفانه هنرمندان موسيقي در زمان حيات فراموش شده‌اند و پس از مرگ نيز تا چند روز اول از آنان ياد ‌شده، سپس به‌طور کامل به فراموشي سپرده مي‌شوند.

حالا در پي خاموشي اين استاد موسيقي نواحي، خراساني‌ها برنامه‌هاي مختلفي را تدارك ديده‌اند.

فردا - سه‌شنبه دوم بهمن‌ماه - مراسم بزرگداشت حاج‌قربان سليماني به‌صورت عزاداري و تعزيه در قوچان برگزار مي‌شود.

روز پنج‌شنبه مراسمي ازسوي اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان قوچان و خراسان رضوي و جامعه‌ي هنرمندان اين شهرستان در قوچان تدارك ديده شده است.

روز شنبه‌ نيز مراسم ديگري توسط اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي و تشكل‌هاي هنري استان در مشهد برگزار مي‌شود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha