• یکشنبه / ۱۸ آذر ۱۳۸۶ / ۱۰:۳۹
  • دسته‌بندی: فرهنگ2
  • کد خبر: 8609-10064
  • خبرنگار : 71063

حراج اثري سندخورده به نام تمدن شوش در آمريكا! مجسمه‌ي شير سنگي 45 سال پيش در كتابي متعلق به ايران معرفي شده است

حراج اثري سندخورده به نام تمدن شوش در آمريكا!
مجسمه‌ي شير سنگي 45 سال پيش در كتابي متعلق به ايران معرفي شده است

مجسمه‌ي يك شير سنگي كه هفته‌ي گذشته در آمريكا حراج شد و ركورد فروش مجسمه و عتيقه را شكست، به تمدن شوش تعلق دارد!

به گزارش بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين مجسمه‌ي پنج‌هزار ساله كه در حراج ساتبي با قيمت 57 ميليون دلار به خريداري ناشناس اما انگليسي فروخته شد، براساس كتاب «ايران باستان» نوشته‌ي پرادا كه چاپ نخست آن در سال 1962 ميلادي منتشر شده است، به تمدن شوش تعلق دارد. اين درحالي است كه مجسمه چند روز پيش در حراجي ساتبي نيويورك با عنوان مجسمه‌ي آهكي متعلق به تمدن بين‌النهرين به حراج گذاشته و فروخته شد.

در كتاب يادشده مجسمه‌ي اين شير سنگي به‌نام «ديو شير» به طول هشت‌سانتي متر و چهار ميلي‌متر متعلق به هزاره‌ي سوم پيش از ميلاد و تمدن شوش معرفي شده است. همچنين آمده كه اين مجسمه در اختيار مجموعه‌داري خصوصي به نام خانواده‌ي مارتين بوده و در سالي كه كتاب چاپ شده است، آنها اثر را در موزه‌ي بروكلين نيويورك آمريكا به امانت گذاشته‌اند.

در صفحات ديگر كتاب به دو مهر نيز اشاره شده است كه نقش‌هايي مشابه اين شير سنگي روي آن‌ها وجود دارد و به تمدن شوش متعلق‌اند؛ يكي از مهرها، استوانه‌يي است كه ديوهايي شيري روي آن حك شده‌اند، اين مهر اكنون در موزه‌ي لوور پاريس نگهداري مي‌شود. مهر ديگر نيز ديو شير و ديوي به‌شكل گاو نر را به تصوير كشيده كه به سه‌هزار سال پيش از ميلاد و تمدن شوش تعلق دارد و اين اثر نيز در موزه‌ي لوور است.

در بخشي ديگر از كتاب ايران باستان، به ظرفي سنگي اشاره شده كه در عراق به‌دست آمده است و آنها احتمال داده‌اند كه اين اثر نيز به ايران تعلق داشته باشد. در اين‌باره و براساس كشفيات اخير جيرفت، نمونه‌هايي از چنين آثاري با سنگ صابوني و طرح‌هاي مشابه اين ظرف به‌دست آمده‌اند.

ازسوي ديگر، فروش اين مجسمه‌ي پنج‌هزار ساله منسوب به تمدن بين‌النهرين به قيمت بي‌سابقه‌ي 57 ميليون دلار، بازتاب گسترده‌اي در رسانه‌هاي جهان داشته است.

خبرگزاري رويترز انگليس در اين‌باره اعلام كرده است: «اين مجسمه‌ي آهكي كه يك ماده‌شير تراشيده‌شده است، پنج‌هزار سال قبل در بين‌النهرين كه گهواره‌ي تمدن ميان‌رود‌هاي دجله و فرات، بين عراق و ايران بوده، ساخته شده است».

فرانس‌پرس نيز نوشته است: «اين مجسمه كه ماده شير گونول نام دارد، ازسوي سازماني به فروش گذاشته شد كه دو كلكسيون‌دار ـ آليستر برادلي و اديت مارتين ـ آن‌را در سال 1948 ميلادي به‌دست آورده بودند».

فرانس‌پرس در گزارش خود همچنين آورده است: «متخصصان اعلام كرده‌اند كه اين شير ماده احتمالا در نظام فكري يا عقيدتي بين‌النهرين باستان كه امروزه شامل ايران، عراق و تركيه است، نقش داشته است».

آسوشيتدپرس نيز مدعي شده است: «اين مجسمه در نزديكي بغداد كشف شده و در سال 1931 ميلادي يك دلال نيويوركي آن‌را خريده است و در سال 1948 به‌دست اين دو كلكسيون‌دار افتاد».

شبكه‌ي خبري بي.بي.سي هم با اعلام اين خبر گفته است: «اين مجسمه‌ي 5/8 سانتي‌متري پنج‌هزار سال قبل در مكاني بين ايران و عراق امروزي تراشيده شده است؛ جايي كه دامپروري و كشاورزي زودتر از هرجاي ديگري در جهان شكل گرفت و سه‌هزار سال پيش از ميلاد، نخستين شهرها در آنجا بنا نهاده شدند».

اما تنها پايگاه خبري بلومبرگ خاستگاه اين مجسمه‌ي تاريخي را فقط ايران معرفي كرده و آورده است: «اين مجسمه‌ي پنج‌هزار ساله در ايران ساخته شده، ولي در نزديكي عراق پيدا شده است».

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha