«سهم امسال شاعردوستان از عزا ادا شد» عبدالجبار كاكايي: "درد" در آثار قيصر امينپور يأس اجتماعي است
مراسم يادبود قيصر امينپور امروز در دانشكدهي ادبيات و زبانهاي خارجي دانشگاه علامه طباطبايي برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم كه بههمت انجمن علمي ادبيات فارسي دانشگاه علامه طباطبايي و با حضور تعدادي از اعضاي هيأت علمي اين دانشگاه و دانشگاه تهران برگزار شد، مجري برنامه به اين موضوع اشاره كرد كه سهم امسال شاعردوستان از عزا ادا شد.
عبدالجبار كاكايي هم با تأكيد بر اينكه بدعتهاي قيصر امينپور در غزل بينظيرند، به معرفي ويژگيهاي شعري امينپور پرداخت و گفت: دو ويژگي بارز در قيصر وجود داشت؛ يكي منطقي كه پشت زبان شعرياش بود و مخاطب را اقناع ميكرد، و ديگري حوزهي وسيع علم معاني بيان و رعايت صناعات ادبي در شعر و محاورات روزمرهاش بود. بهنظر من، اين دو شيوه سبب شد قيصر امينپور جايگاه ويژهاي در شعر انقلاب داشته باشد.
كاكايي در ادامه گفت: با شناخت شبكهي ذهني - آرماني جرياني موسوم به شعر انقلاب ميتوان به معرفي قيصر امينپور پرداخت. براي كسانيكه با ادبيات سياسي - اجتماعي ما آشنا هستند، محرز است كه هر رويكرد تاريخي باعث يك رويكرد ادبي هم شده است. اين رويكرد ادبي چهرههايي را به جامعهي ايران معرفي كرده است، كه در وضعيت تعريفشدهي زمان خود جايگاه مشخصي دارند.
او با بيان اين مطلب كه گاهي يك رويداد تأثيرگذار باعث ايجاد يك سبك ميشود، اظهار كرد: نسبت دادن نامهاي سياسي به جريانهاي ادبي سابقه داشته است و شعر انقلاب هم يكي از اين جريانهاست. در دههي 40 نيز جريان موسوم به چپ با شعر سِلاح جاي خود را باز كرد و شعر اجتماعي مبارزهجويانهاي ايجاد شد كه حوادث دههي 50 را رقم زد.
كاكايي افزود: در سال 57 شعر انقلاب در قالب گرايشهاي اسلامي شكل گرفت و حوزهي هنري كه امينپور يكي از بنيانگذاران آن است، از متوليان شعر انقلاب شد.
او با تعريف دو حوزهي تكنيكي و محتوايي در شعر انقلاب، گفت: قيصر امينپور و سيدحسن حسيني در دههي 70 با توجه به شرايط زمان، دچار يك نوع يأس اجتماعي شدند كه با يأس فلسفي متفاوت است. اين يأس اجتماعي در شعر حسيني مرز عيني پيدا كرده است و كلمهي «درد» در آثار امينپور نيز نشاندهندهي اين يأس اجتماعي است.
در ادامهي اين برنامه، اسماعيل حاكمي والا به نمايندگي از گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تهران و محمود بشيري - مدير گروه ادبيات فارسي دانشگاه علامه طباطبايي - ضايعهي فقدان قيصر امينپور را به جامعهي ادبي كشور تسليت گفتند و شعرهايي را از اين شاعر فقيد خواندند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات