«امروز روزگار مولاناست» اعواني، مصطفوي و استاد دانشگاه كمبريج در كنگرهي مولانا
كنگرهي بزرگداشت هشتصدمين سال تولد مولانا با پيام دبيركل سازمان يونسكو بهكار خود ادامه داد.
به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پيام كويچيرو ماتسورا - دبيركل يونسكو - به زبان انگليسي خوانده شد و در ادامهي مراسم، آنا كيلر - استاد دانشگاه كمبريج - مولانا را شاعر، متفكر و عارف جهاني دانست و اضافه كرد: مولانا ديگر تنها به مردم ايران متعلق نيست؛ او به تمام بشريت تعلق دارد. امروز از اين مرد بزرگ در تمام جهان سخن ميگويند و از او عرفان، حكمت و اخلاق ميآموزند.
استاد دانشگاه كمبريج همچنين گفت: مولانا در ميان مردم آمريكا بهعنوان محبوبترين شاعر در جهان شناخته شده و امسال در بسياري از كشورهاي جهان از جمله كانادا، آمريكا، انگستان، تركيه و استراليا براي مولانا بزرگداشت برگزار كرده و به بررسي آراي اين متفكر بزرگ پرداختهاند.
كيلر سپس يادآورد شد: من تصور ميكنم در آيندهاي نه چندان دور، مردم جهان بهصورت بسيار گستردهتر با آثار و انديشهي مولوي آشنا خواهند شد و اين آشنايي موجب تعالي فرهنگ انساني خواهد شد.
او با اشاره به سابقهي تدريس «مثنوي» در كمبريج، تصريح كرد: در اين مدت دو سال كه «مثنوي» مولانا را تدريس ميكردم، متوجه شدم «مثنوي» دريچههاي تازهاي در جهانبيني دانشجويان باز كرده و آنها را از نظر معنوي تحت تأثير خود قرار داده است.
كيلر در پايان ابراز اميدواري كرد، علاقهمندان مولانا در سراسر جهان با آثار و انديشههاي او آشنا شوند و سخنان خود را با غزلي از مولانا به پايان برد.
در ادامهي اين مراسم، سيدمهدي مصطفوي - رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي - با عرض خيرمقدم به سفيران كشورهاي حاضر در جلسه، گفت: زبان و ادب فارسي كه گنجينهي آثار معنوي و عرفاني ما را در خود جاي داده، از مهمترين ميراث تمدن ماست و مولانا شاعر فارسيگو از نامهاي برجستهي اين تمدن است و همواره در فرهنگ ما ساري و جاري بوده است.
رييس جديد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي همچنين اظهار كرد: آموزههاي مولانا در گذر زمان، نه تنها كهنه نشده؛ بلكه هر روز درخشانتر شده و تكيهگاه مهمي براي زندگي اين ملت بوده است.
مصطفوي با اشاره به تسلط مولانا در زمينههاي مختلف علوم زمان خود، يادآور شد: مولوي و ميراث او بهعنوان تكيهگاهي براي مردم جهان در شرق و غرب مطرح شده و اينك بر ماست كه اين گوهر تابناك را دريابيم و به ياري متفكران و اصحاب حكمت، حكمت معنوي مولانا را بهتر بشناسيم و آن را به نسل جوان معرفي كنيم و همچنين پيام راستين مولانا را به جهان برسانيم.
او در پايان به ارائهي گزارشي از فعاليتهاي انجامشده توسط سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي براي برگزاري كنگرهي بزرگداشت هشتصدمين سال تولد مولانا پرداخت.
به گزارش ايسنا، غلامرضا اعواني - دبير علمي كنگره - نيز دربارهي علت ماندگاري و جاودانگي مولانا، اذعان كرد: در تاريخ فكر متفكراني بودهاند كه در زمان خود شهرت داشتهاند؛ اما در تاريخ فلسفه دربارهي آنها چندان بحث نميشود؛ اما عدهاي هستند كه عظمت آنها در زمانهاي ديگر بيشتر از زمان خودشان است و مولانا از اين بزرگان است كه هرچه زمان ميگذرد، به عظمت نامش افزوده ميشود.
رييس مؤسسهي پژوهشي حكمت و فسلفهي ايران، امروز را روزگار مولانا دانست و افزود: اكنون ميبينيم ناگهان تمام جهان به مولانا توجه كرده و اين رازي دارد و پيامي براي فرهنگ ما، كه توانسته چنين شخصيتي را تربيت كند.
او همچنين يادآورد شد: دليل اول عظمت مولانا از اين جهت است كه مولانا حامل پيام مهمي است كه آن پيام، سخت معنوي است. پيام معنوي در جهان ما كه از سويي تشنهي معنويت و از سويي عاري از معنويت است، مورد استقبال قرار ميگيرد؛ زيرا در شأن انسان است كه دنبال معنا باشد و همچنين شايسته است انسان معنوي باشد؛ بنابراين مولانا بهطور صريح و بيپروا ما را به عالم معنا هدايت ميكند.
اعواني ضمن تبيين تفاوت عرفاي گذشته با حكماي امروز، تصريح كرد: در گذشته، علم مقدس يا آموزههاي مقدس در بسياري از عرفا و حكما وجود داشت؛ اما در فلاسفهي امروز اين موضوع به آن معنا ديده نميشود. با نگاهي به عرفاي گذشته ميبينيم كه كليد معنا را در دست داشتهاند و مولانا جلالالدين برجستهترين كسي است كه اين معرفت مقدس را طوري كه براي همه قابل فهم باشد، بيان كرده است.
همچنين جوره ديك نذرييف از تاجيكستان نوشتهاي كوتاه خواند و جاويد اقبال مطلب خود را به زبان انگليسي بيان كرد.
از ديگر برنامههاي مراسم افتتاحيه، تكنوازي ني توسط حسن ناهيد، تكنوازي سهتار توسط جلال ذوالفنون و همچنين رونمايي تمبرهاي يادبود هشتصدمين سال تولد مولانا بودند.
در نشست امروز صبح، اعضاي هيأت رييسه، غلامعلي حداد عادل، غلامرضا اعواني، جاويد اقبال، نسل پيرچلبي و آلن گادلاس بودند.
در نشست بعدازظهر هم كه در دو بخش برگزار ميشود، از مولوي در جهان معاصر سخن گفته خواهد شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات