مدير كل دفتر حفظ و احياي بناها و محوطههاي تاريخي تاكيد كرد: اگر جانمايي پل آتشكدهي فيروزآباد بهگونهاي باشد كه به حريم منظري اثر و ضوابط حريم مجموعهي فيروزآباد آسيب بزند، احداث آن ممنوع است.
سياوش صابري در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ادامه داد: در مكاتبههاي انجامشده با استان فارس و مدير پايگاه فيروزآباد، متذكر شديم كه احداث پل اگر به حريم منظري و ضوابط حريم مجموعهي فيروزآباد صدمه بزند، ممنوع است؛ اما براي حل مشكل مردم نيز بايد راه حلي براي عبور پياده و وسايل نقليهاي كه روستاييان استفاده ميكنند، البته نه ماشينهاي سنگين، طراحي و با ضوابط حريم اثر تاريخي سنجيده و سپس اجرا شود.
وي اضافه كرد: پيش از اين كار، هر اقدام اجرايي كه صورت گيرد، سازمان ميراث فرهنگي و معاونت ميراث فرهنگي آنرا تاييد نميكنند و موضوع قابل پيگيري خواهد بود.
صابري اظهار داشت: نكتهاي كه در اينجا بايد به آن توجه كرد، اين است كه اگر قرار باشد، سايت فيروزآباد و مجموعهي سايتهاي ساساني استان فارس، نامزد ثبت در فهرست ميراث جهاني باشند، بايد اين اطمينان خاطر از ناحيهي سازمان ميراث فرهنگي داده شود كه ضوابط حفظ عرصه و حريم اثر و بهطور مشخص حريم منظري رعايت شدهاند. در غير اين صورت، شانس ايران براي نامزد شدن اين آثار در فهرست موقت و فهرست نهايي ميراث جهاني كم خواهد شد.
مدير كل دفتر حفظ و احياي بناها و محوطههاي تاريخي گفت: طبق آخرين صحبتهاي انجامشده با مسؤولان پايگاه فيروزآباد و استان فارس، قرار بر اين شده است كه مكانيابي جديدي براي پل انجام شود و اگر موضوع عملياتي بود و در شوراي راهبردي و فني پايگاه و سازمان تصويب شد، پس از آن، براي طرح اقدام خواهد شد.
او دربارهي روند عمليات اجرايي احداث پل در حريم كاخ اردشير و اينكه متوقف است يا خير، بيان كرد: ما مجوزي براي احداث پل ندادهايم و اگر كار ادامه پيدا كند، موضوع را از نظر حقوقي پيگيري ميكنيم.
صابري در پاسخ به اين پرسش كه متولي اصلي پيگيري اين مساله چه بخشي است، توضيح داد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فارس بايد موضوع را پيگيري كند. فعاليتهاي حقوقي و حاكميتي در حوزهي پايگاهها قابل تفويض نيستند، يعني در استانها، سطح و حدود حاكميتي روساي سازمانها محفوظ است و پايگاهها بهعنوان يك نهاد متمركز علمي و تا حدودي اجرايي تلاش ميكنند. زماني كه قرار است، شكايتي پيگيري شود، بايد يك شخصيت حقوقي چنين كاري را انجام دهد كه آن هم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان و در مواردي، سازمان كشور خواهد بود. البته با بخشنامهاي كه بهتازگي ازسوي دولت به دستگاههاي اجرايي فرستاده شده، قرار بر اين شده است كه تلاش شود، اختلافها بين دستگاههاي اجرايي با توليت استان و استاندار حل شوند.
وي افزود: اين موضوع نيز ابتدا بايد در استان بحث و نقد شود و اگر در نهايت به اين نتيجه رسيدند كه امكان حل آن در استان نيست، از سازمان مركزي درخواست كنند كه دفتر امور پايگاهها از طريق واحد حقوقي اين موضوع را پيگيري كند.
اكنون پلي در نزديكي كاخ اردشير بابكان در فيروزآباد درحال احداث است كه با ساخته شدن آن، راه روستايي آتشكده كه در حريم درجهي يك و در حاشيهي عرصهي اين بنا قرار گرفته است، از بنبست خارج ميشود. با وجود اينكه پهناي دهنهي اين پل 45 متر است، هنوز دربارهي چگونگي عبور هر نوع وسيلهاي پس از ساخت پل، توضيحي ارايه نشده است.
اين درحالي است كه كاخ اردشير بابكان همراه چند اثر تاريخي ديگر در پيش فهرستي از آثار و مجموعههاي تاريخي ايران براي ثبت در فهرست ميراث جهاني يونسكو قرار دارد؛ اما با وجود پلي كه روي رودخانهي فيروزآباد و در حريم درجهي يك كاخ اردشير بابكان درحال ساخت است، مجموعه آثار فيروزآباد براي ثبت در فهرست ميراث جهاني با مشكل روبهرو خواهند شد.
انتهاي پيام
نظرات