نشست خبري دبيركل جديد نهاد كتابخانههاي عمومي منصور واعظي: بهاندازهي 45 سال گذشته در كتابخواني كار ميكنيم
نخستين نشست خبري منصور واعظي در سمت جديد دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور صبح امروز در محل نهاد كتابخانهها برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، واعظي در اين نشست به تشريح برنامههاي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور پرداخت و گفت: تاكنون كارهاي زيادي در اين نهاد انجام شده است؛ اما براي رسيدن به وضعيت مناسب و مطلوب كتابخواني كافي نبوده و ما با آن فاصلهي زيادي داريم.
بحث فرهنگي و توسعهي علمآموزي، جز با توسعهي كتابخانهها امكانپذير نيست؛ بنابراين بايد موضوع كتابخواني و توسعهي كتابخانهها در كشور را مورد توجه قرار دهيم.
او سپس به ترسيم وضعيت فعلي كتابخانهها در كشور پرداخت و آن را در سه شاخص بيان كرد و ادامه داد: ما در حال حاضر به ازاي هر صد ايراني يك متر مربع فضاي كتابخواني داريم. به ازاي هر چهار ايراني يك جلد كتاب در كتابخانه موجود است و به ازاي 40هزار جمعيت كشور يك باب كتابخانه موجود است، كه اين وضعيت، وضعيت مناسبي نيست. ما در دولت نهم تلاش خواهيم كرد كه به اندازهي 45 سال گذشته در حوزهي كتابخواني فعاليت كنيم و امكانات كتابخواني كشو را افزايش دهيم. بنا داريم 1800 كتابخانهاي را كه در كشور وجود دارد، تا پايان دو سال به 4هزار باب برسانيم.
واعظي در ادامهي همين بحث يادآور شد: در بحث توسعهي كتابخانهها همچنين بنا داريم 16 ميليون جلد كتاب موجود در كتابخانهها را به 57 ميليون جلد برسانيم و اعضاي كتابخانهها را كه اينك يك ميليون و 300هزار نفر هستند، به 3 ميليون نفر افزايش دهيم.
او يكي ديگر از برنامههاي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور را بهرهبرداري از اينترنت در آينده دانست و متذكر شد: ما در سال 87 بنا داريم به اعضا، خدمات اينترنتي ارايه دهيم و يك ميليون سرويس خدمات اينترنتي را به مردم ارايه خواهيم كرد؛ بنابراين سعي داريم از اين امكانات موجود بهترين بهرهبرداري را داشته باشيم.
دبيركل جديد نهاد كتابخانههاي عمومي كشور دربارهي سياست خريد كتاب هم توضيح داد: سياست خريد كتاب را عوض خواهيم كرد. قبلا خريد صرفا متمركز را داشتيم؛ اما كاري كه اواخر هفتهي گذشته انجام شد، جلسهاي با مديران كتابخانهها در شهرستان بود و تصميم بر اين گرفتيم كه در هر كتابخانهاي فرمي قرار دهند، تا نظرسنجي صورت گيرد و خريد كتاب با نظرسنجي اعضا انجام شود؛ بنابراين بخش عمدهاي از خريد كتاب را از حالت متمركز خارج و اين امر از طريق اعضا صورت خواهد گرفت. غير از كميتهي خريد كه با تشخيص كارشناسان صورت ميگيرد، در بخش دوم، خريد كتابها با نظر اعضا خواهد بود و آمدن من شايد يك معنياش اين است كه اين كار با جديت دنبال شود.
او در اينباره افزود: به طور طبيعي يكسري از كتابها از سوي ناشران به نهاد كتابخانهها پيشنهاد ميشود، كه بايد توسط كميتهي كارشناسان بررسي شود. با توجه به سطح اين كتابها و با نظر كارشناسان ممكن است كتابهايي براي شهرستانها و كتابهايي براي كتابخانههاي مركزي خريداري شود. ما با برنامهي كنوني قصد داريم حجم زيادي كتاب بخريم.
واعظي همچنين گفت: در گذشته چهار كميتهي تخصصي براي خريد كتاب وجود داشت؛ اما حالا 11 كميتهي تخصصي وجود دارد، كه هر كدام متخصصان حوزهي خود هستند و انتخاب كتابها توسط آنها صورت ميگيرد.
او دربارهي اين موضوع كه آيا اسامي كساني كه كارشناسان اين كميته هستند، اعلام ميشود، گفت: سنت قبل اينطور بود كه اسامي افرادي كه دربارهي خريد كتاب تصميم ميگرفتند، مخفي باشد؛ اما ترجيح من اين است كه آنها را معرفي كنم؛ ولي عوارضي هم دارد. ممكن است اين افراد تحت فشار قرار گيرند. ممكن است اگر اساميشان اعلام شود، ديگر آزادي عمل نداشته باشند؛ اما هنوز تصميمي در اين مورد نگرفتهام.
دبيركل جديد نهاد كتابخانههاي عمومي كشور همچنين دربارهي سياست خريد نشريات و توقف خريد بعضي از نشريات توضيح داد: اصلا خريد نشريات متوقف نشده است. تصميمات قبلي همچنان ادامه مييابد تا كميتههاي جديد نظر خود را اعلام كنند. در دو هفتهاي كه من هستم، كاري متوقف نشده است.
واعظي در ادامه دربارهي برنامههاي ديگر نهاد كتابخانههاي عمومي كشور گفت: در برنامهي ميانمدت كه برنامهي توسعهي پنجم كشور است، چند كار را پيشبيني كرديم كه انجام دهيم. اصولا چشمانداز كتابخانههاي عمومي، چشمانداز روشني است. ورود اينترنت، توسعهي كتابخانههاي عمومي را افزايش ميدهد. برخلاف اين نظر كه اينترنت باعث ميشود افراد از كتاب خواندن دوري كنند، به نظرم اينترنت باعث حضور بيشتر افراد در كتابخانهها ميشود. در برنامهي توسعهي پنجم سعي ميكنيم بهرهبرداري از اينترنت را در تراز با كتب قرار دهيم. كار ديگر در برنامهي توسعهي پنجم اين است كه مركز هر شهرستان صاحب يك كتابخانهي مركزي شود؛ يعني 336 شهرستان. شروع اين كار را نيز در دور دوم سفرهاي رياست جمهوري پيشنهاد خواهيم داد.
وي هدف اصلي كتابخانههاي عمومي را توسعه و ارتقاي كتابخواني و كتابخانه در كشور دانست و يادآور شد: با خدماتي كه كتابخانههاي ما ارايه ميدهند، افرادي كه ميخواهند تحقيق كنند، با سهلترين راه به اطلاعات دست مييابند؛ بنابراين هدف اين است كه بيشترين بهرهبرداري را از كتابخانهها داشته باشيم.
واعظي همچنين به نهضت خيرين كتابخانهساز اشاره كرده كرد و گفت: امكانات كشور ما محدود است. هر قدر مردم را درگير مسألهي كتاب و كتابخواني كنيم، آنها در ايجاد كتابخانه و طراحي برنامههايي در جهت توسعهي كتابخانه در كشور تلاش خواهند كرد. از عموم مردمي كه توان انجام اين كار را دارند و علاقهمند به اين كار هستند، ميخواهيم كه براي امر كتابخانهسازي كمك كنند و ما هم تسهيلات لازم را فراهم ميكنيم.
واعظي سپس دربارهي تأمين منابع مالي براي ساخت كتابخانهها توضيح داد: اين نهاد، نهادي غيردولتي است و قرار است بر اساس مصوبهي مجلس اداره شود. با توجه به حساسيت رييسجمهور به مسائل فرهنگي، كمك از جانب دولت را داريم. تلاش داريم كمكهايي را كه ميشود، بررسي كنيم. يكي از اين كمكها نيمدرصد شهرداري است كه دربارهي آن صحبتهايي شده است. دكتر مهدي چمران هم براي محقق شدن نيمدرصد كمكهاي لازم را خواهند كرد. ما نگران تأمين منابع مالي نيستيم؛ چرا كه امروز فرمانداران و استانداران كشور، رؤساي كتابخانههاي كشور هستند و اميد زيادي به كمك آنها داريم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات