• جمعه / ۸ تیر ۱۳۸۶ / ۱۱:۵۰
  • دسته‌بندی: سینما و تئاتر
  • کد خبر: 8604-03728

گزارشي از تئاتر ايران در بهار 86

گزارشي از تئاتر ايران در بهار 86

بهار 86 تئاتر هر چند كه در آغاز با سكون تالارهاي نمايشي همراه بود، اما در ادامه به فصلي پر خبر با وعده‌هاي گوناگون سپري شد.

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، طرح هويت‌يابي تالارهاي نمايشي، ادامه بازسازي تئاترشهر و ساخت‌وساز سوله‌هاي ايرانشهر در كنار را‌ه‌اندازي مركز تئاتر دانشجويان، پرونده تعزيه، تكيه دولت، راه‌اندازي برج آزادي خبرهاي بود كه در سه ماهه‌ي بهار منتشر شد.

* بازسازي تئاتر شهر و وقفه يك ماهه‌ي اجراي نمايشها*

با شروع سال 86 و طبق وعده‌هاي سال گذشته، جامعه تئاتري بعد از سالها در انتظار آغاز بازسازي بزرگترين مجموعه تئاتري تهران بود و به‌همين دليل از قبل اجراي هيچ نمايشي در اين مجموعه اعلام نشد. در حاليكه با اعلام بهروز غريب‌پور مدير بازسازي مجموعه تئاتر شهر به‌دليل مشخص نبودن ‌تاريخ شروع عمليات بازسازي اين مجموعه در همان نيمه اول فروردين ماه ، بلافاصله از سوي شوراي انتخاب آثار مجموعه تئاتر شهر برنامه‌اي با عنوان رپرتوار نمايشهاي برگزيده سال 85 اعلام شد، از طرفي به دليل هزينه سنگين تعميرات و بازسازي اين مجموعه بنياد رودكي هم نامش مطرح شد.

* رپرتوار نمايشهاي برگزيده سال 85*

اين شورا در واقع به منظور ايجاد فرصتي دوباره براي آثاري كه با تكيه بر بررسي‌هاي بازخوردهاي دوران اجراي عمومي‌شان به طور نسبي موفق بوده‌اند و همچنين تشويق اين آثار در يك يا چند نوبت اين برنامه‌ را درقالب رپراتوار اعلام كرد و نمايشهاي «موسيو ابراهيم و گل‌هاي قرآن»، «ددالوس و ايكاروس» ، «زمين مقدس»، «تصوير ماه در آب»، «پرتره» ، «مرد نيك» ، «سمفوني درد» ، «قصه تلخ طلا» ،«بدون خداحافظي»، «نواي اسرارآميز»، «كالون وقيام كاستليون»، «ژوليوس سزار» ،« مرگ فروشنده» «همسايه آقا» ، «حياط خلوت» ، «تراژدي ترديد»، «اطرار نامه» ، «پلنگ خال‌هايش را پاك مي‌كند»، «خورشيد و خاكستر» و «سلطان و سياه» را اعلام كرد كه از ميان كارهاي نامبرده تنها هفت نمايش موفق به اجرا در مجموعه‌هاي تئاتري شدند.

* شوراي انتخاب متون تالارهاي نمايشي *

شوراي انتخاب آثار مجموعه تئاتر شهر، بر اساس مصوبات شوراي راهبردي تئاتر كشور و با نيت تقويت گروه‌هاي نمايشي، مشاركت موثر هنرمندان در اداره و پيشبرد تئاتر و هم‌چنين هويت‌بخشي به تالارهاي نمايشي آغاز به‌كار كرد. اين شورا متشكل از مجيد سرسنگي، ايرج راد ، بهروز غريب‌پور، حسين مسافرآستانه ، محمدعلي خبري ، حسين پاكدل و ايوب آقاخاني است.

همچنين در ساير تالارهاي نمايشي اين اتفاق با انتخاب اعضاي شوراي انتخاب حاصل شد، به‌طوريكه داوود كيانيان، منوچهر اكبرلو، سيدحسين فدايي‌حسين به عنوان اعضاي شورا و سيد صادق موسوي به عنوان دبير و سخنگوي شوراي مذكور در تالار هنر، محمود استاد محمد، امير دژاكام، سيدعظيم موسوي به عنوان اعضاي شورا و اتابك نادري در مقام دبير و سخنگوي شورا در تالار سنگلج، رحمت اميني، دكتر محمدباقر قهرماني به عنوان اعضا و مهدي مكاري به عنوان عضو و سخنگوي شورا در تالار مولوي، حسين فرخي، دكتر محمدحسين ناصربخت به عنوان اعضا و مريم معترف به عنوان عضو و سخنگوي شورا در خانه نمايش انتخاب شدند.

*سالنهاي نمايشي هم هويت‌يابي شد*

طرح هويت‌يابي تالارهاي نمايشي كه اولين‌بار در دوره فرهاد مهندس‌پور به‌عنوان رييس شوراي نظارت و ارزشيابي تئاتر مطرح شد، بالاخره در سال 86 به نتيجه رسيد و براساس آن تالار «سنگلج» به نمايش‌هاي آييني، سنتي و مذهبي و گونه‌هاي مرتبط با آن در اشكال مختلف اختصاص پيدا كرد. تالار هنر نيز به نمايشهاي عروسكي وكارهاي مرتبط با گروه سني كودك و نوجوان تعلق گرفت.

در تالار مولوي هم قرار شد تا اولويت با آثاري باشد كه به نوعي توسط دانشجويان و اعضاي هيات‌علمي دانشگاه توليد شده و از لحاظ كيفيت هنري ويژگيهاي تئاتر دانشگاهي را در برداشته باشد.

خانه نمايش اداره تئاتر هم به گروه‌هاي نمايشي جوان اختصاص يافت. تالارهاي تئاتر شهر هم به صورت مجزا تفكيك شدند به طوريكه تالار اصلي به تئاتر كامل يا فراگير، تالار چهارسو به اجراي نمايش‌هاي مؤلف، تالار قشقايي آثار و متون نمايشي، تالار سايه به آثار ترجمه‌شده خارجي، اقتباسي و يا برداشت آزاد از قصه‌ها و رمان‌هاي، كارگاه نمايش به آثار كارگاهي و تجربي به معناي حرفه‌اي آن اختصاص پيدا كردند.

تالار كوچك هم طبق مصوبات شوراي راهبردي تبديل به سالن كنفرانس و سالن برگزاري جلسات نمايشنامه‌خواني مي‌شود و تالار نو به اضافه‌ي پلاتوي تمرين و كارگاه دكور تبديل به سالن تمرين براي گروه‌هاي نمايشي مي‌شود. تالار خورشيد هم در طرح بازسازي مجموعه‌ي تئاتر شهر تبديل به تالار انتظار مي‌شود.

* ساخت و ساز سوله‌هاي ايرانشهر *

با تغيير كارفرماي ساخت سوله‌هاي ايرانشهر، اين مجموعه به شركت توسعه فضاهاي فرهنگي هنري شهرداري تهران واگذار شد و بلافاصله سوله اول تخريب و ساخت مجدد آن آغاز شد، با واگذاري سوله دوم، به زودي عمليات تخريب آن نيز آغاز خواهد شد و احتمالا تا پايان سال سوله اول تحويل و بهره‌برداري مي‌شود.

* پرونده تعزيه در انتظار ثبت ملي*

پرونده تعزيه هم از آن دست كارهايي است كه چند سالي است كه مقدمات آن از سوي يونسكو و مركز هنرهاي نمايشي در حال پيگيري است و اين اواخر بعد از برگزاري اجلاس چين مقرر شده تا قبل از هر اقدامي پرونده به ثبت ملي در ايران برسد. البته اين اتفاق خود زمينه ساز مشكلات ديگري است كه زيرا كه به دليل عدم وجود آيين‌نامه مشخصي در اين حوزه قبل از هرچيز به عنوان ميراث شفاهي ملي بايد به تصويب برسد و در صورت حصول اين اتفاق مي‌توان منتظر اجلاس ماه سپتامبر ماند تا ساير تغييرات ضوابط ثبت ميراث معنوي و شفاهي جهان از سوي يونسكو اعلام شود.

* دبير چهار جشنواره‌ي تئاتري مشخص شدند *

با برگزاري مراسم اختتاميه دهمين دوره جشنواره تئاتر دانشگاهي و بر خلاف سال گذشته كه همراه با جنجالهاي بسيار بود، با انتخاب سعيد هاشم‌پور از سوي وزات علوم دير جشنواره يازدهم انتخاب شد.

دبير سيزدهمين دوره جشنواره تئاتر آييني ـ سنتي هم بعد از كش‌وقوس فراواني كه از سال گذشته آغاز شده بود با انتخاب محمد حسين ناصربخت بالاخره به اتمام رسيد.

نصرالله قادري نيز به‌عنوان دبير جشنواره‌ي تئاتر ماه انتخاب شد و بعد وقفه چند ساله در برگزاري جشنواره تئاتر دفاع مقدس دبير اين جشنواره نيز سعيد كشن فلاح شد.

*مركز اسناد تئاتر دانشجويي و حرفه‌اي*

با تغيير مديريت كتابخانه تئاترشهر و حضور كيوان نخعي در اين سمت قرار شد تا از اين پس مركز اسناد تئاتر حرفه‌اي در اين مركز جمع آوري شود. البته در كنار اين طرح و با اقدام مجمع كانونهاي تئاتر دانشگاهي نيز قرار است تا اسناد تئاتر دانشجويي توسط اين مركز و با مسئوليت ناصر حبيبيان جمع‌آوري شود.

*برج آزادي هم فعال شد *

تالار نمايش برج آزادي كه يكي از بزگترين و بهترين تالارهاي نمايش تهرام محسوب مي‌شود و سالها بدون استفاده بود در سال جديد قرار است با برنامه‌هاي متنوعي فعاليت خود را آغاز كند.

*برگزاري رپرتوار نمايشهاي كودك *

طرح برگزاري رپرتوار نمايشهاي كودك و نوجوان هم به همت سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري تهران پيگيري شد و بسياري از پيشكسوتان اين حوزه به اجراي تئاتر دعوت شدند و قرار شد طي ده ماه ، 10 گروه نمايشي در اين تالارها به صورت چرخشي اجرا بروند.

*مركز تئاتر دانشجويان تاسيس شد*

مركز تئاتر دانشجويان ايران وابسته به معاونت فرهنگي جهاد دانشگاهي كه از سه سال پيش در حال پيگيري است بالاخره تاسيس مي‌شود. اين مركز به‌منظور سامان‌دهي مطلوب و توسعه مشاركت دانشجويان و جامعه انديشمند دانشگاهي در اعتلاي هنر نمايش و تئاتر و به‌ويژه تئاتر دانشجويي و با هدف ايفاي نقش محوري در تعالي و توسعه تئاتر دانشجويي كشور با تاكيد بر ارزش‌هاي انساني اسلامي و تلاش در جهت تحقق برنامه‌هاي فرهنگي جهاد دانشگاهي در زمينه نشر، ترويج وتقويت باورهاي ديني و ارزش‌هاي انقلاب از طريق هنر نمايش است.

*تكيه دولت تا شش ماه ديگر راه‌اندازي مِي‌شود*

ساخت تكيه دولت كه در مديريت قبلي شهرك سينما متوقف شده بود قرار است تا شش ماه آينده بهره‌برداري شود.البته بنا به بررسي كارشناسان ساختمان اصلي و سقف اين تكيه بايد مورد بازنگري قرار بگيرد و سپس براي اجراي تعريه ،تئاتر و سمينار مورد استفاده قرار بگيرد.

*مهرداد راياني مدير تئاترشهر شد*

بالاخره تئاترشهر هم صاحب مدير جدايي شد و با حضور راياني در اين سمت، رحمان سيفي آزاد مشاور او شد.

*انجمن نمايش منحل نمي‌شود*

مسافر آستاه اعلام كرد: انجمن نمايش بعد از سالها به بازنگري در اساسنامه خود مي‌پردازد و اين به معناي انحلال اين انجمن نيست.

*تعزيه و تئاتر ايران در آلمان *

علي عبداللهي در سي‌ودومين جشنواره‌ي تئاتر «مولهايم» آلمان، تئاتر معاصر ايران را معرفي كرد و به معرفي ويژه و مفصل تئاتر و نمايش‌نامه‌هاي محمد يعقوبي و محمد رحمانيان، آثار بهرام بيضايي، اكبر رادي، نغمه ثميني، پري‌ صابري، جلال تهراني، چيستا يثربي، محمد چرمشير و حميد امجد هم پرداخت.

*كلنگ مجتمع مسكوني خانه تئاتر زده شد*

مجتمع مسكوني خانه تئاتر در شهرك پرديس، دومين فاز فعاليت تعاوني مسكن خانه تئاتر است كه بعد از بهره‌برداري از آن، 66 تن از اعضاي اين تعاوني، صاحب خانه مي‌كند و در مراسم كلنگ‌زني آن عزت‌الله انتظامي، جمشيد مشايخي، جعفر والي، ايرج راد، فردوس كاوياني و محمدحسين ايماني خوشخو، معاون هنري وزارت ارشاد و حسين پارسايي مدير اداره كل هنرهاي نمايشي حضور داشتند.

*بزرگان تئاتر فراخوانده شدند*

بعد از چند سال دوري از صحنه تئاتر قرار است امسال افرادي چون حميد سمندريان ، بهرام بيضايي ، علي رفيعي و پري صابري به دعوت اداره كل هنرهاي نمايشي با كارهاي جديدي حضور پيدا كنند.

حضور ايران در فستيوالهاي بين‌المللي

نمايش خانه عروسك در جشنوراه تئاتر بلغارستان اجرا شد. فريندخت زاهدي براي انتخاب نمايشهاي بخش بين الملل جشنواره تئاتر فجر به نروژ ، آمريكا و كانادا سفر كرد. مجيد سرسنگي نيز براي حضور در همايش و گردهم‌آيي تئاتر برلين به آلمان سفر كرد. گيتانو كاستلي، رييس آكادمي هنرهاي زيباي رم نيز به ايران آمد. نمايش «پهلوان كچل» در جشنواره نمايشهاي كودك صربستان و جشنواره ايتاليا اجرا شد. «رستم و سهراب» در پراگ اجرا شد. «آواژيك» در فنلاند اجرا شد. «رستاخيز عشق» در جشنواره طرابوزان تركيه و نمايش «چاه» در كشور تركيه اجرا شد. نمايش «آپارتمان» و نمايش دانشجويي «اديپ» در فرانسه اجرا شدند و «ليلي و مجنون» و سه نمايش از سميرا سينايي در دبي به صحنه رفتند.

همچنين طي ماه گذشته دو نمايش «رومئو ژوليت» و «الكترا» به كارگرداني كيومرث مرادي براي حضور در جشنواره تئاتر سيناي روماني معرفي شدند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha