پروژه «رصدخانه ملي» كه حدود سه سال و نيم پيش براي اجرا در دورهاي پنج ساله در هيات دولت مطرح و تصويب شد، به دليل عدم تامين اعتبارات لازم با وقفهاي دو ساله هنوز در مرحله مكانيابي است.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در اين مرحله به فاكتورهاي مختلفي نظير اطلاعات هواشناسي و زمين لرزهشناسي، بررسي آشفتگيهاي جوي در طولاني مدت، صاف بودن هوا در شب، ميزان رطوبت و گرد و غبار موجود در جو، دور بودن از نور شهر و مكانهاي قابل سكونت توجه ميشود. با بررسيهاي مقدماتي چهار منطقه شامل ارتفاعات مجاور شهرهاي كرمان، بيرجند، قم و كاشان انتخاب شده و چهار تيم كارشناسي براي انجام اين محاسبات به اين مناطق اعزام شدند كه در نهايت دو منطقه حذف و مطالعات براي انتخاب نهايي محل احداث رصدخانه ملي ايران ادامه دارد.
دكتر رضا منصوري، مدير پروژه رصدخانه ملي و استاد فيزيك دانشگاه صنعتي شريف در گفتوگو با خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) پيرامون آخرين وضعيت اين پروژه گفت: در صورت تامين اعتبارات لازم، تا اواخر بهار مكان احداث رصدخانه ملي معرفي و تا 8 ماه آينده تلسكوپ آن طراحي ميشود.
وي خاطرنشان كرد: محل دفتر پروژه رصدخانه ملي در باغ لارك قرار دارد كه پژوهشگاه دانشهاي بنيادي(مركز تحقيقات فيزيك نظري و رياضيات) متولي اجراي آن شده است كه تا اواخر بهار جاري يكي از دو مكان مرز كاشان و اصفهان يا منطقه عمومي قم به عنوان محل احداث رصدخانه انتخاب ميشود.
دكتر منصوري افزود: پيش بيني اعتبار مورد نياز اين پروژه 15 ميليارد تومان براي پنج سال بود كه پس از وقفه دو ساله، 70 درصد از بودجه سال 85 به وزارت علوم ارائه شده كه البته هنوز آن را دريافت نكردهايم.
وي در گفتوگو با ايسنا خاطر نشان كرد: بر اساس تصويب هيات امنا، «پژوهشكده نجوم و اختر فيزيك» در پژوهشگاه دانشهاي بنيادي(IPM) تاسيس ميشود كه به پيگيري پروژه رصدخانه ملي خواهد پرداخت.
دكتر منصوري با بيان اين كه اين پروژه در حال حاضر در نقطه صفر قرار دارد و در صورت آغاز به كار، رصدخانه ملي ايران تا پنج سال ديگر به بهرهبرداري ميرسد، تصريح كرد: در حال حاضر همچنين در حال مشاوره با بهترين گروه تلسكوپ ساز اروپا هستيم و اميدواريم تا 8 ماه بعد اين تلسكوپ اپتيكي دو متري طراحي شود و پس از آن براي طراحي آشكار سازها به توليدات داخلي اقدام كنيم.
انتهاي پيام
نظرات