اعتماد مخاطب به رسانه يكي از مهمترين اصولي است كه رسانهها بايد به آن توجه بيشتري داشته باشند، چراكه اگر مخاطب به رسانه اعتماد نداشته باشد، به طبع اقبال چنداني به آن نخواهد داشت؛ در واقع رسانه با اعتمادسازي در بين مخاطبان خود ميتواند از توجه بيشتري برخوردار شود و تاثير بيشتري بر افكار عمومي داشته باشد.
به گزارش خبرنگار سرويس رسانهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين كه ميزان اعتماد مخاطبان به رسانههاي ما تا چه ميزان است و آيا رسانههاي داخلي در اين زمينه موفق عمل كردهاند، موضوعي است كه در گفتوگو با كارشناسان و استادان روزنامهنگاري مطرح شده و پاسخ آنان به اين شرح دريافت شده است:
منعكس نشدن مشكلات روزمره به بياعتمادي مردم به رسانه منجر ميشود
به اعتقاد يك مدرس ارتباطات، ساختار اجرايي كشور به شكلي است كه دستگاههاي اجرايي، روزنامه نگاران را محرم نميدانند.
علياكبر قاضيزاده اظهار كرد: عوامل دستگاه اجرايي تا جايي كه ممكن است روزنامهنگاران را از اتفاقات و رخدادها دور نگه ميدارند؛ هر قدر كه اطلاعات اوليه ناقصتر و كمتر در اختيار روزنامهنگار و خبرنگار قرار بگيرد، خبري كه منعكس ميشود از واقعيت دورتر خواهد بود.
او با تاكيد بر اين كه مسوولان اجرايي بايد رسانهها را بيشتر محرم خود قرار دهند، تصريح كرد: روزنامهنگاران براي پذيرش مسووليت بزرگي بنام كار خبري آماده نيستند و كمتر روزنامه نگاري است كه براي اين كار تربيت شده باشد؛ به اين معني كه آموخته باشد چگونه خبر را به دست آورده، جستوجو و كشف كند و آن چه را كه كشف كرده به صورت يك متن جذاب در اختيار مخاطب قرار دهد.
اعتمادسازي ميان مردم و رسانهها با نگاه منصفانهي رسانه انجام ميشود
اما به عقيدهي مدير مسوول روزنامهي زمان، رسالت ذاتي رسانهها، برقراري و ايجاد ارتباط در جامعه، انتقال اطلاعات و انعكاس ديدگاه و نظرات ديگران براي ارتقا و افزايش سطح آگاهي مردم است.
محمود حيدري اظهار كرد: رسانهها بايد براي تحقق اين امر، در انتقال اطلاعات به نظرات، ديدگاهها و مطالبات مردم توجه جدي داشته باشند و به باورهاي مردم احترام گذاشته و حافظ منافع ملي و مردم باشند.
وي از موارد مهم در ايجاد اعتمادسازي مردم و رسانهها را در نگاه صادقانه و منصفانه رسانهها دانست و افزود: رسانهها بايد نسبت به مسايل يك نظر غير جانبدارانه داشته باشند و واقعيات را آن طوري كه هست به شكل شفاف، منصفانه و با سرعت منتقل كنند.
مدير مسوول روزنامهي زمان، در مورد وضعيت اعتمادسازي به رسانهها در ايران گفت: نگاه رسانههاي ملي، خبرگزاريها و مطبوعات به مسائل بينالمللي نسبت به گذشته بهتر شده است و بايد از اين بهتر نيز بشود. رسانه به جاي اين كه از جناح و گروه خاصي جانبداري كنند، بايد وجههي مردمي خود را حفظ كرده و زبان گوياي مردم باشند.
اعتماد مردم به رسانهها هنوز به سطح كاملا مطلوب نرسيده است
يكي ديگر از مدرسان ارتباطات هم گفت: مديران و دستاندركاران رسانهها و روزنامهها، بايد اصول علمي مطرح براي ساماندهي رسانه را كه به صورت آكادميك آموزش داده ميشود، جدي تلقي كنند.
محمد علي الستي خاطر نشان كرد: دست اندركاران رسانهها بايد با مسووليتپذير بودن، به رسالت خود به عنوان گردانندگان رسانه متعهد باشند.
وي با اشاره به اين كه تحليل مخاطب و مخاطبشناسي از اصول اوليهي كار رسانه است، ادامه داد: گردانندگان رسانهها بايد به افزايش دانش فني و مهارتهاي خود التزام داشته و آگاهي و بينش خود را نسبت به مخاطب افزايش دهند همچنين، صداقت را به عنوان يكي از بزرگترين گوهرهاي كار يك ارتباطگر سرلوحهي كار خود قرار دهند.
اين مدرس ارتباطات با اشاره به اين كه ميزان اعتماد مردم به رسانهها هنوز به سطح كاملا مطلوبي نرسيده است، تصريح كرد: مردم و مخاطبان تا حدي به رسانهها اعتماد دارند و در مواجه شدن با آنها، هوشمندانه رفتار ميكنند.
روند ايجاد اعتماد ميان مخاطبان و رسانهها رضايتبخش نيست
به عقيدهي يك مدرس ارتباطات، رسانههاي جمعي داخل كشور بايد براي اعتمادسازي و جذب بيشتر مخاطب، فعاليتهاي زيادي داشته باشند.
جعفر اسحاقي افزود: رسانههاي جمعي اعم از جرايد، راديو و تلويزيون بايد گستره يا پوشش خبري خود را بيشتر كنند، به اين معني كه بايد تلاش كنند تا تمام رويدادهايي كه داراي ارزش خبري هستند، از پوشش خبري خارج نشوند و تمام اخبار و رويدادهاي مهم داخل كشور را به خبر تبديل كنند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه با اشاره به اين كه رسانههاي داخلي، گاهي اوقات به اخبار داخلي توجهي نشان نميدهند، ادامه داد: از جمله عوامل اين موارد ميتواند خودسانسوري رسانهها باشد كه تشخيص ميدهند چه مطالبي را نبايد در اختيار مخاطبان قرار دهند.
وي در مورد آفتي كه گريبانگير رسانههاي ما شده است، افزود: اساسا رسانههاي ما بيش از آنكه به اخبار و مسائل مربوط به مردم توجه كنند، اخبار دولتي را توليد و پخش ميكنند و ارزشهاي خبري آن بيشتر بعد شهرت دارد كه اين امر باعث ميشود تا حدودي فرايند اعتماد سازي را با مشكل مواجه كند.
افكار عمومي از اطلاعات رسانههاي غيردولتي استقبال بيشتري دارد
اما يك مدرس ارتباطات نيز اعتقاد دارد: عامل اصلي تعيين كنندهي اعتماد مردم به رسانهها، از دريافت اخبار صحيح صداقت در ارسال اخبار، كم كردن تيترهاي خبري، به حداقل رساندن دروازه باني خبر و ارسال اخبار و اطلاعات دقيق ناشي است.
بيتا شاهمنصوري ادامه داد: اين عامل باعث جلب اعتماد افكار عمومي شده و نيازهاي اطلاعاتي كه افراد دارند را بر طرف خواهد كرد.
او افزود: با توجه به نتايج مطالعات هر چه از سمت رسانههاي دولتي به سمت رسانههاي غير دولتي پيش برويم، اعتماد مردم به رسانهها بيشتر ميشود، زيرا ذهنيت مردم اين است كه فيلترهاي خبري رسانههاي دولتي نسبت به روزنامههاي غير دولتي بيشتر است.
اين مدرس ارتباطات در پايان تاكيد كرد: زماني كه اطلاعات دقيق در اختيار مخاطبان قرار نگيرد، فرهنگ شايعه رواج پيدا ميكند، شايعه ناشي از عدم اطلاعرساني دقيق است.
انتهاي پيام
نظرات