كلنگ باستانشناسان در سواحل خليج فارس به لايههاي مرجاني خورد
هيچ نشاني براي اثبات فرضيهي مطرحشده مبني بر مدفون بودن لايههاي مربوط به دورههاي استقراري پيش از تاريخ در گمانهزني قلعهي كنگ بهدست نيامد.
سرپرست هيات بررسي باستانشناسي قلعهي كنگ در اينباره به خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: گمانههايي كه با هدف لايهنگاري در ساحل خليج فارس و در عمق 40 سانتيمتري در فاصلهي چهار كيلومتري از ساحل به سمت شمال به عمق يكونيم نيم زده شدند، به يك لايهي صخرهيي مرجاني برخورد كردند، بدون اينكه نشاني براي اثبات فرضيهي مطرحشده يافت شود.
داوود آبيان افزود: لايههاي مرجاني بيانگر اين هستند كه در اين منطقه، دورههاي استقراري پيش از تاريخ وجود ندارند. به عبارت ديگر، اين منطقه از قديميترين دورهي سكونت بشر تا هزارهي اول قبل از ميلاد زير آب بوده است. البته اثبات اين موضوع به مطالعات زمينشناسي نياز دارد. پيش از اين، براساس فرضيهي مطرحشده تصور ميشد كه لايههاي پيش از تاريخ توسط نشستهاي رسوبي مدفون شدهاند.
وي با بيان اينكه پيدا شدن لايهي مرجاني نشان ميدهد كه اين بخشها حدود پنج هزار سال پيش زير آب بوده و بخشي از خليج فارس محسوب ميشدهاند و در واقع، طي دورههاي مختلف، آب عقبنشيني كرده است، ادامه داد: لايهنگاري در كنگ و حتا بالاتر از ساحل با برخورد به يك لايهي صخرهيي مرجاني نشان داد كه در اين منطقه فقط يك لايهي استقراري مربوط به دوران صفوي ـ قلعهي پرتغاليها ـ وجود دارد.
او در اينباره اضافه كرد: گرچه اين مساله را به ديگر مناطق نميتوان تعميم داد، اما تلاش ميشود با موافقت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و پژوهشكدهي باستانشناسي بررسي در مناطق و سايتهاي ديگر ادامه يابد تا مشخص شود، آيا اين لايهي صخرهيي در همهي مناطق و در طول ساحل وجود دارد يا خير.
به گفتهي آبيان در بررسيهاي سال گذشته چند تپه و محوطه كه ظاهرا به عصر آهن متعلقاند، شناسايي شدند و احتمال دارد كه لايهنگاري در اين مناطق نتيجهبخش باشد.
وي توضيح داد: يكي از اهداف ادامهي بررسيها در شهرستان لنگه، شناسايي استقرارهاي پيش از تاريخ در اين منطقه است؛ زيرا در قسمت شمالي اين شهرستان يعني حاجيآباد و بخشهاي بالادست و هممرز كرمان، استقرارهاي آغاز شهرنشيني كه ادامهي نفوذ فرهنگ هليلرود هستند و همچنين در سواحل جنوبي خليج فارس يعني مناطق عربنشين، نشانههايي از استقرار پيش از تاريخ شناسايي و معرفي شدهاند. علاوه بر اين، در متون تاريخي نيز به شهرهاي متعدد هخامنشي در طول نوار ساحلي كه داد و ستد تجاري در آنها، از رونق و آباداني اين شهرها حكايت دارد، اشاره شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات