در شرايط راكد ماندن مرمتها، موريانه به بناي مسجد جامع ساوه رسوخ كرده است
مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري شهرستان ساوه گفت: بهدليل کمبود اعتبار، مرمت مسجد جامع ساوه انجام نشده است.
سيدمحسن نبوي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در استان مركزي، افزود: براساس مصوبهي دولت از سال 1384 بايد سالانه 140 ميليون تومان اعتبار بهمدت پنج سال براي مرمت و بازسازي مسجد جامع ساوه داده ميشد؛ اما بهدليل مشکل تامين اعتبار اين بودجه اختصاص نيافت و کار مرمت راکد ماند.
وي تصريح کرد: اين مصوبه درحالي تصويب شد که مرمت مسجد از 34 سال پيش که يک شرکت پيمانکار ايتاليايي مرمت را پذيرفت، آغاز شد؛ اما بعد از انقلاب كار متوقف شد و اکنون فقط داربستها باقي ماندهاند و ما هم اين داربستها را نميتوانيم برداريم؛ چراكه ممکن است، بنا دچار مشکل شود.
او اضافه کرد: آنچه امروز اين بناي تاريخي را تهديد ميکند، وجود موريانه است که بهدليل سازهي سنتي، مصالح خشتي و محيط مناسب براي رشد حشرات موذي، رشد موريانه و رسوخ به مسجد شدت گرفته و البته عمليات مبارزه با اين آفت در بنا از يکماه گذشته آغاز شده است.
مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري شهرستان ساوه ادامه داد: مسجد جامع ساوه بهعنوان يک بناي تاريخي که قابل ثبت در فهرست ميراث جهاني است، به طرح جامع و مطالعاتي مرمت و نگهداري نياز دارد که اكنون درحال تهيه آن هستيم.
به گفتهي نبوي طرح جامع اين بنا بهدليل حساسيتهاي زياد بايد با اولويت باستانشناسي تهيه شود که در زمان انتخاب پيمانکار مشکلي از نظر حفظ ماهيت تاريخي و باستانشناسي آن پيش نيايد.
او بيان كرد: مشکلي که بر سر راه انتخاب پيمانکار با توجه به رويکرد سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به استفاده از بخش خصوصي در مرمتهاي تاريخي و مراکز ميراث فرهنگي وجود دارد، اين است که بايد آن دسته از پيمانکاران و شرکتهايي که با ميراث فرهنگي کار ميكنند، از سازمان مديريت و برنامهريزي رتبه بگيرند، تا به دغدغهي حفظ بافت اصلي بناهاي تاريخي توجه شود.
مسجد جامع ساوه از بناهاي مشهور دورهي اسلامي است که بناي نخستين آن به دورهي آل بويه مربوط است و ديگر بخشهاي آن در دورههاي ايلخاني، سلجوقي، صفوي، قاجار و پهلوي به بنا اضافه شدهاند.
اين مسجد چهارهزار و 200 مترمربع وسعت دارد و در سال 1310 بهعنوان نخستين مكان تاريخي استان مركزي در فهرست آثار ملي ثبت شد. اين اثر سال گذشته براي مرمت، ساماندهي و حفاظت در رديف پروژههاي ملي كشور جاي گرفت.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات