خانهي نصيرالدوله 20 سال زبالهداني ساكنان بنبست مدرس بوده است "اين نمونه از خانههاي تاريخي تهران بايد موزه يا نمايشگاه موقت شود"
خانهي نصيرالدوله، بنايي تاريخي است كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران به اشتباه آنرا بهجاي خانهي مرحوم مدرس خريد؛ اما با اين وجود، در سالهاي گذشته بهدليل دخالت عوامل انساني و جوي اين بنا بهشدت آسيب ديده است.
خانهي نصيرالدوله حدود 20سال زبالهداني ساكنان خيابان بنبست مدرس بوده است؛ به گونهاي كه در زمان مرمت بنا، حدود 400 تن خاك كه در سالهاي گذشته از تخريب شدن بنا و زبالههاي مردم در آنجا انباشته شده بود، از اين خانهي تاريخي خارج شد.
مدير ادارهي حفظ و احيا سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران دربارهي ميزان تخريب خانهي نصيرالدوله به خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، توضيح داد: سقف خانه تيرپوش بوده است و اكنون تمام چوبهاي سقف پوسيدهاند. همچنين رطوبت و باران، گلها و تزيينات گچبري بينظير سقف و ميخكوبي و تفالكوبي ديوارها را از بين برده بود. لذا مجبور شديم، مرمت را از سقف خانه آغاز كنيم و درحاليكه پيهاي ساختمان در نقاط زيادي صدمه ديده بودند، فقط توانستيم آنها را شمعبندي كنيم، تا به مرمت سقف بپردازيم.
مهدي معمارزاده با اشاره به پيشرفت كار در خانهي تاريخي نصيرالدوله، بيان كرد: مرمتها از جبههي شمالي آغاز شد و پس از مرمت جبههي غربي، اكنون بخش جنوبي كه بخش عمدهي اين بناي تاريخي را تشكيل ميدهد، در دست مرمت است. ازسوي ديگر، جبههي مخالف بنا، كاملا تخريب شده و طرح مشاور براي مرمت اين بخش نيز در دست تهيه است.
وي ميزان خرابي در حمام خانهي نصيرالدوله را بسيار زياد ارزيابي كرد و با اشاره به مراحل مرمت آن، افزود: اين حمام، آهكبريهاي بينظيري دارد كه براي جلوگيري از تخريب بيش از حد آنها، ابتدا گلهاي سقف از روي آهكبريها پاك شدند و چند لايه رنگبرداري از سقف شد، تا به آهكبريهاي اصلي رسيديم؛ ولي فقط به استحكامبخشي و مقاومسازي آنها موفق شديم و اكنون تكميل آهكبريها ممكن نيست.
سرپرست مرمت خانهي نصيرالدوله با اشاره به يكسان بودن مراحل مرمت گچبري سقفها با مرمت آهكبري حمام، ادامه داد: هيچ اثري از ارسي پنجرهها در خانه ديده نشده است و اين بخشها يا بهشكل كامل از بين رفته يا سرقت شدهاند؛ ولي اكنون براي اين قسمت نيز كار مشبك زيبا و بينظيري در دست تهيه است.
معمارزاده دربارهي انجام ديگر كارهاي مرمتي در اين خانهي تاريخي، توضيح داد: حوض خانه را از زير خاك بيرون آورديم، مسير آبرساني ساختمان در دست مطالعه است و قسمت جنوبي آن درحال ساخت است و قناتي كه از زير ساختمان ميگذشته نيز پيدا شده است.
وي درباره تخريب بخش سرايداري و مطبخ ساختمان، افزود: سقف مطبخ ريخته بود كه تعمير شد. اتاقي هم كه در شمال شرقي بالاي مطبخ است، كاملا تخريب شده و فقط بدنهاي ضعيف از آن باقي مانده است. همچنين در بخش سرايداري تمام اتاقها كاملا تخريب شده بودند، به اندازهاي كه براي بازسازي دوبارهي بايد آنها كاملا خراب و بار ديگر ساخته ميشدند.
مدير ادارهي حفظ و احيا سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران با اشاره به تخريب بخش كالسكهخانه، گفت: بسياري از قسمتهاي بنا بايد دوباره ساخته شوند و مرمت و ساخت آنها هزينهي زيادي ميخواهد كه دست كم براي به بهرهبرداري رساندن اين بنا، بدون درنظر گرفتن تاسيسات مكانيكي، سيستم برقي و بخشي از جزييات ديگر، 300 ميليون تومان اعتبار نياز است. اكنون حدود 500 تا 700 ميليون تومان اعتبار براي تكميل مرمت اين بنا نياز داريم.
معمارزاده دربارهي كاربرد اين بناي تاريخي پس از مرمت، تصريح كرد: خانهي نصيرالدوله كه يكي از نمونههاي خانههاي تاريخي تهران بهشمار ميرود، بايد بهعنوان يك موزه براي بازديد گردشگران آماده شود. همچنين از آن بهعنوان نمايشگاهي موقت ميتوان استفاده كرد.
سرپرست مرمت خانهي نصيرالدوله با اشاره به انجام كارهاي باقيمانده در اين بناي تاريخي، گفت: كفسازي بخشهاي ريختهشده انجام شده و كالسكهخانه هم در دست مرمت است و بدنهي كل بنا نيز بايد تكميل شود. همچنين سيستم آبرساني و قنات نيز بايد احيا شود، تا پس از آن حمامها تكميل شوند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات