• دوشنبه / ۲۲ آبان ۱۳۸۵ / ۱۳:۲۰
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8508-12168
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

مروري بر جريان تحريف هويت تاريخي تبريز و اصلاح آن

مروري بر جريان تحريف هويت تاريخي تبريز و اصلاح آن

برخي كارشناسان اقدام يكي از كاربران استفاده‌كننده از خدمات جانبي ارايه‌شده ازسوي سايت اينترنتي موتور جست‌وجوگر گوگل را در معرفي شهر تبريز، به‌عنوان بخشي از جمهوري آذربايجان، در راستاي حساسيت‌سنجي در كشور ايران و براي اقدامات احتمالي آتي در اين زمينه ارزيابي مي‌كنند. گروهي ديگر هم معتقدند كه ضعف ما در زمينه‌ي اطلاع‌رساني و تزريق اطلاعات موثق به بانك‌هاي مرجع اطلاعاتي و مورد استفاده در دنيا، در امكان انتشار چنين مطالب كذب در زمينه تاريخ و فرهنگ ما كه نمونه‌ي بارز آن نيز اقدام چندي پيش موسسه‌ي نشنال ژيوگرافيك بود، بي‌تاثير نبوده است.

ماجراي اخير از آنجا آغاز شد كه در video.google.com، در معرفي شهر تبريز آمده بود، تبريز شهري در «آذربايجان جنوبي» است [!!] که هم‌اکنون در اراضي ايران قرار دارد [!]

خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در پي اين اقدام، ديدگاه برخي شخصيت‌هاي فرهنگي، علمي و سياسي را درباره‌ي دلايل و تبعات انتشار چنين مطالبي جويا شد.

نماينده‌ي مردم اروميه:

تلاش‌هاي دشمنان هيچ خللي در انسجام ملي ايجاد نخواهد كرد

جواد جهانگيرزاده درباره‌ي مطلب مجعول سايت گوگل مبني بر تعلق تبريز به جمهوري آذربايجان، گفت: دليل آن‌كه افرادي شهر تبريز را با آن پيشينه‌ي فرهنگي و نقش تاثيرگذار آن در تاريخ ايران جزو كشوري كه تنها كمتر از يك‌صد سال از تشكيل آن مي‌گذرد، اعلام مي‌كنند، نشان از بي‌اطلاعي و بي‌دانشي آن افراد است.

وي در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين‌كه تبريز محور تحولات بسياري بوده است، افزود: اگر قرار باشد، منطقه‌اي برگردانده شود، اين كشورهايي هستند كه از آذربايجان ايران جدا شده‌اند و بايد به تبريز ملحق شوند.

مدير دفتر توسعه‌ي وبلاگ ديني:

بخشي از اين اطلاعات براي حساسيت‌سنجي ارايه مي‌شوند

مدير دفتر توسعه‌ي وبلاگ ديني درباره‌ي اقدام سايت گوگل در معرفي شهر تبريز به‌عنوان بخشي از كشور جمهوري آذربايجان، تاكيد كرد:‌ بايد با اقدام هماهنگ و صداي واحد در مقابل تحريف‌ تاريخ كشورمان چه به‌صورت عمدي و يا سهوي، واكنش نشان دهيم و به طراحان اين‌گونه اقدامات نشان دهيم كه حساسيت ما نسبت به تماميت ارضي و حاكيمت ملي‌مان بسيار بالا است.

محمدرضا فخري ـ مدير پارسي‌بلاگ ـ در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: به اشتباه گوگل از چند زاويه مي‌توان نگاه كرد؛ از زاويه‌ي فرهنگي، سياسي و هم با نگاهي ساده‌لوحانه. شبكه‌ي اينترنت مملو از اطلاعاتي است كه بخشي از آن‌ها تحت نظارت دولت‌ها و بخش زيادي غيرقابل كنترل ازسوي دولت‌هاست. بخشي از اين اطلاعات نيز بعضا به‌منظور حساسيت‌سنجي و به‌صورت مصنوعي در قالب اطلاعاتي كه تحت كنترل دولت‌ها نيست، ارايه مي‌شوند.

استاد تاريخ دانشگاه تهران:

اقدام گوگل جعل تاريخي محض است كه برخورد با آن پختگي مي‌خواهد

داريوش رحمانيان اظهار كرد: اقدام گوگل مبني بر معرفي تبريز به‌عنوان بخشي از كشور آذربايجان، يك جعل تاريخي محض است و برخورد با اين مساله به پختگي و سنجيدگي نياز دارد.

وي به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: اين اقدامات حدود يك‌صد سال سابقه دارند؛ از هنگامي كه پديده‌ي پان تركيسم به‌وجود آمد، شوروي با ملاحظه‌هاي خاص خود در وجه‌هايي با اين پديده همراهي كرد و جعل اسامي براي بخش‌هايي از جغرافياي ايران زمين آغاز شد.

دكتر معتمدنژاد:

انتشار اين‌گونه مطالب نوعي سوءاستفاده محسوب مي‌شود

پير علم نوين ارتباطات درباره‌ي اقدام سايت گوگل در معرفي شهر تبريز به‌عنوان بخشي از كشور جمهوري آذربايجان، گفت: انتشار اين‌گونه مطالب جعلي ميان كشورهاي همسايه سوءتفاهم ايجاد مي‌كند و ممكن است، مورد سوء‌استفاده‌ي برخي از فرصت‌طلبان قرار گيرد.

دكتر كاظم معتمدنژاد در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: اين موضوع را مي‌توان در ادامه‌ي سلطه‌ي خبري و ارتباطي كشورهاي شمال مطرح كرد؛ چراكه انتشار اين‌گونه مطالب يك نوع سوء‌استفاده محسوب مي‌شود و به ضرر كشور‌ ماست.

نماينده‌ي مردم تبريز:

توطئه‌اي در راستاي طرح خاورميانه‌ جديد است

حجت‌الاسلام سيدمحمدرضا ميرتاج‌الديني با درباره‌ي معرفي شهر تبريز به‌عنوان يكي از شهرهاي كشور جمهوري آذربايجان ازسوي سايت گوگل، گفت: اين مساله يك ادعاي جعلي، بي‌پايه و خنده‌دار است.

نماينده‌ي مردم تبريز در خانه‌ي ملت در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: در جمهوري آذربايجان اين افكار افراطي وجود دارند كه متاسفانه گاهي هم ازسوي دولت‌مردان باكو حمايت مي‌شوند و مبناي سوال بنده از وزير امور خارجه كه چندي پيش سوال كرده بودند، در همين جهت بود كه در يكي از كتب كلاس پنجم مدارس باكو نقشه‌ي جغرافياي جديدي را كشيده‌اند و قصد داشتند، به اين وسيله بگويند، آذربايجان ايران و از جمله تبريز جز جمهوري آذربايجان است.

مدير بلاگفا:

كاربران اينترنت و وبلاگ‌نويسان ايراني پس از تذكر اشتباه گوگل براي تصحيح آن مهلت تعيين كنند

مدير بلاگفا درباره‌ي اقدام سايت گوگل در معرفي شهر تبريز به‌عنوان بخشي از كشور جمهوري آذربايجان، تاكيد كرد: كاربران اينترنت و وبلاگ‌نويسان ايراني بايد اين اشتباه را به گوگل تذكر دهند و براي تصحيح اين اشتباه مهلتي اعلام كنند؛ در صورت برطرف نشدن اشتباه در اين مدت زماني، اعتراض خود را به‌شكل رسمي‌تر و در سطحي وسيع‌تر مطرح كنند.

غلامحسين زرگري‌نژاد:

آمريكايي‌ها سياست دشمني را به عرصه‌ي فرهنگي تعميم داده‌اند

استاد تاريخ دانشگاه تهران نيز در اين‌باره به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: آمريكايي‌ها همان سياست دشمني را كه در عرصه‌ي سياسي با ايران دارند، به عرصه‌ي فرهنگي تعميم داده‌اند و گوگل نيز سخنگوي ماجراست.

دكتر غلامحسين زرگري‌نژاد افزود: آمريكايي‌ها براي ايجاد تنش فرهنگي ـ بومي در ايران بودجه‌هاي كلاني را اختصاص داده‌اند.

به گفته‌ي او در هيچ‌يك از منابع يوناني، رومي و عربي عنواني به نام آذربايجان در آن‌سوي ارس موجود نبوده است.

نصرالله جهانگرد:

حريم منافع ملي و ديني جوامع ـ بايد ـ در فضاي ديجيتال حفظ شود

دبير پيشين شوراي عالي اطلاع‌رساني گفت: بايد كماكان در مجامع بين‌المللي خواستار برقراري قواعد و قانون براي فضاي ديجيتالي باشيم و در قانون هم به اين موضوع تاكيد شود كه در اين فضا حق تعرض به حوزه‌هاي ديگر جوامع وجود ندارد.

نماينده‌ي‌ مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي:

جمهوري آذربايجان نيز متعلق به ايران است

ولي آذروش مطلب سايت گوگل را مبني بر اين‌كه شهر تبريز به جمهوري آذربايجان متعلق است، كذب، غيرمعقول و غيركارشناسي دانست و تصريح كرد: اسناد تاريخي نشان مي‌دهند كه جمهوري آذربايجان، باكو و شكي متعلق به ايران‌اند.

ناصر تكميل‌همايون:

واكنشي رسمي نسبت به اين مساله بايد نشان داده شود

يك استاد دانشگاه در واكنش به معرفي مجعول تاريخي و جغرافيايي تبريز در سايت گوگل، تاكيد كرد: منطقه‌ي شمال رود ارس «اران» است، نه آذربايجان و گوگل سخت در اشتباه است؛ وقتي روس‌ها شمال رود ارس را تصرف كردند، اين منطقه را آذربايجان ناميدند و بعد از آن كشور تركيه هم از اين نام استفاده كرد. در صورتي كه در هيچ كتابي از اين منطقه با نام آذربايجان ياد نشده است.

رييس پيشين سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي:

درباره‌ي معرفي مجعول تاريخ تبريز بايد با تفكر رفتار كرد

اكبر تقي‌زاده در واكنش به معرفي مجعول تاريخي و جغرافيايي تبريز در سايت گوگل به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: دولت و حكومت ما به هيچ وجه نبايد در مقابل اين دسيسه‌ها عكس‌العمل تب‌آلودي را نشان دهند؛ اما ايراني‌ها به‌عنوان اشخاص حقيقي بايد مانند جريان تغيير نام خليج فارس، به‌پا خيزند و با ايميل‌هاي‌شان دنيا را متوجه كنند. اگر قرار است كاري كارستان شود، بايد مردم به سمت اين خيزش بروند و ايراني هرگز زير بار چنين پديده‌هايي نمي‌رود.

محمدمهدي فرقاني:

طرح اين‌گونه مسائل جز بي‌اعتبار شدن در ميان مخاطبان نتيجه‌ي ديگري ندارد

به‌گفته‌ي رييس دانشكده‌ي علوم اجتماعي و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي، بطلان ادعاي سايت اينترنتي گوگل به‌قدري روشن است كه نيازي به پاسخگويي ندارد؛ مگر مي‌شود، به آساني تاريخ و جغرافياي مملكتي را تحريف كرد؟!

معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي:

دولت بايد از گوگل بخواهد در برابر اشتباهش پاسخگو باشد

معاون حفظ و احيا سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي بر اين مطلب تاكيد كرد كه منطقه‌ي تبريز و آذربايجان هميشه به‌عنوان جز جدانشدني ايران بوده است.

بهروز عمراني درباره‌ي اقدام سايت اينترنتي گوگل كه به معرفي شهر تبريز در قسمت معرفي کشور جمهوري آذربايجان پرداخته است، به خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: آذربايجان در متون اسلامي و تاريخي از جمله ياقوت حموي، محدوده‌اي شامل استان‌هاي آذربايجان شرقي، غربي و اردبيل بوده است كه از شمال به جنوب كرانه‌ي رودخانه‌ي ارس و از جنوب به رودخانه‌ي قزل اوزن ختم مي‌شود و منطقه‌ي شمال رودخانه‌ي ارس، اران و آلبانيا ناميده مي‌شده است.

معاون وزير ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات:

تمام ‌كاربران ايراني اعتراض خود را به مديريت گوگل منعكس كنند

معاون حقوقي و امور مجلس وزارت ارتباطات و فن‌آوري اطلاعات گفت: همان‌طور كه در هشت سال جنگ تحميلي يك وجب از خاك ما دستخوش تغييرات نشد، هم‌اكنون نيز اجازه نمي‌دهيم، اين جسارت‌ها با نفوذ از طريق ابزار مدرن و تجهيزات رسانه‌يي جديد بر ملت ما تحميل شوند.

دكتر صمد مومن‌بالله در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: شركت فن‌آوري اطلاعات مي‌تواند بررسي‌هاي خود را درباره‌ي عمد يا سهو بودن اين حركت انجام ‌دهد؛ اگر اصلاحي در كار نبود، با اعتراض ملت ما مواجه خواهند شد.

رييس كميته‌ي IT شوراي شهر تهران:

جامعه‌ي IT كشور اعتراض خود را اعلام كند

دكتر مهنوش معتمدآذري نيز در اين‌باره گفت: مديران كشور بايد بيدارتر با اين اتفاق برخورد كنند‌ و حتا ازسوي قوه‌ي قضاييه براي اين اشتباه اقداماتي صورت گيرد.

درنهايت، اعتراض‌هاي ايرانيان در چند روز گذشته نسبت به تحريف تاريخ شهر تبريز، سبب شد كه گردانندگان سايت گوگل به اصلاح فوري آن اقدام كنند.

به گزارش ايسنا، در توضيح اصلاح‌شده‌ي گوگل آمده است: تبريز شهري در شمال غربي ايران است. مردم آذري يکي از مهم‌ترين اقوام در استقرار فرمان‌روايي در فارس هستند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha