«آسيبشناسي صنعت توريسم» /بازاريابي/ همهي تصميمگيريها نبايد به مديران دولتي محول شود سازمان گردشگري تاكنون براي تبليغات و بازاريابي چه كرده است؟
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي گفت: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با توجه به بازارها و اولويتهاي تعيين شده در چشم انداز 20 سالهي گردشگري، تاكنون براي تبليغات و بازاريابي چه كرده است؟
دكتر محمد رضا فرزين، در گفتوگو با خبرنگار گردشگري ايسنا، هرگونه آسيب شناسي در صنعت گردشگري و به خصوص در بازاريابي و تبليغات را به وجود برنامهاي مشخص منوط دانست و اظهار كرد: در حال حاضر در صنعت گردشگري كشورمان جز در قالب برنامهي چهارم توسعه، نميتوان از بازاريابي و تبليغات ارزيابي داشت، چون برنامهي ديگري وجود ندارد.
وي افزود: در بازاريابي گردشگر بينالمللي و داخلي مورد نظر است كه در آسيبشناسي، بايد به اين مساله توجه كرد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به چشم انداز 20 سالهي صنعت گردشگري و تقسيم بندي دولت از بازارهاي گردشگري خاطرنشان كرد: بر اساس اين چشم انداز بازارهاي هدف ايران بر اساس اولويت به پنج دستهي از كشورهاي عربي، اروپاي غربي، آسياي ميانه وهمايگان ايران، آسياي شرقي و جنوب شرقي،آمريكا و كانادا و... تقسيم شده كه گسترش تبليغات جهاني و تمركز بر بازارهاي گردشگري هدف طبق اين اولويتها، تعيين شده است.
وي تصريح كرد: سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اعلام كند كه آيا اين برنامه را قبول دارد؟ و در اين صورت براي عملي شدن آن تاكنون چه كار كرده است؟
فرزين گفت: اين سازمان به بعضي از بندهاي اين چشم انداز 20 ساله كه تعيين مناطق نمونهي گردشگري است، عمل كرده و اين موضوع نشان ميدهد كه اين برنامه را قبول دارند.
وي افزود: سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از فعاليتهايي كه در جهت اجرا و تحقق بندهاي برنامهي 20 سالهي صنعت گردشگري داشته، گزارشي را ارايه دهد تا مشخص شود تاكنون چه كرده است.
اين كارشناس گردشگري تصريح كرد: وقتي در برنامهي 20 سالهي گردشگري حدود شش كشور عربي به عنوان بازارهاي اول ايران انتخاب ميشوند بايد براي جذب گردشگر از اين كشورها نيز دفاتر تبليغات و بازاريابي در كشورهاي عربي مورد نظر ايجاد كرده و با آژانسهاي گردشگري فعال در اين بازارها، تعامل داشته و از آنها نيز حمايت مادي ومعنوي كند.
وي دربارهي انتخاب كشورهاي همسايهي ايران به عنوان سومين اولويت در چشم انداز 20 سالهي گردشگري گفت: در هر صورت به دليل وجود اشتراك بيشتر با اين كشورها و هزينهي كمتر سفر بايد در سياستهاي بازاريابي بر كشورهاي همسايه تمركز و تاكيد شود.
عضو هيات علميدانشگاه علامه طباطبايي با تاكيد بر تمركز بر بازارهاي منطقهاي، افزود: ميتوان در قالب تشكلهاي مناطق تجاري و پيمانهاي مشترك در بازارهاي منطقهاي نفوذ، دفاتر بازاريابي و تبليغات در اين كشورها، ايجاد ودر بازاريابي به آژانسهاي توريستي ايران كمك كرد.
عضو هيات علميدانشگاه علامه طباطبايي، اجراي سياست در بخش بازاريابي از انتخاب اين بازارها، مهمتر دانست و تصريح كرد: يك برنامه بايد به سياستهاي اجرايي آن متعهد باشد و هر گروهي، نبايد براي خود برنامهاي تنظيم و اجرا كند، بلكه بر يك مبناي فكري استوار باشد و بر اساس آن نيز حركت كند كه اين بخش در كشور ما با مشكل مواجه است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: همهي تصميم گيريها نبايد به مديران دولتي محول شود، بلكه بايد در بخش گردشگري از وجودكارشناسهاي خبره و حرفهاي نيز استفاده شود.
وي افزود: سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، هنوز كارشناسمحور نشده و هر مديري نظام و ايدههاي خود را اجرا ميكند.
فرزين با انتقاد ا ز نيروي انساني ضعيف در بخش بازاريابي و تبليغات گردشگري گفت: تاكنون چند بازاريابي حرفهاي و قوي در بخش گردشگري تربيت و استخدام شده؟ و آيا نظامي براي اين منظور ايجاد شده است؟
عضو هيات علميدانشگاه علامه طباطبايي با اشاره به اهميت و جايگاه e-Tourism در بازاريابي گردشگري تصريح كرد: اگر در حوزهي بازاريابي گردشگري قصد فعاليت داريم، نبايد از e-Tourism غافل شد و توجه كرد كه تاكنون دنيا براي توسعهي اين بخش چه كرده و در ايران چند طرح تحقيقاتي و اقدام توسعهاي انجام شده است.
اين كارشناس گردشگري ادامه داد: بسياري از اهدافي كه تاكنون در بخش گردشگري به آن دست يافتهايم، وابسته به سياستهاي ما نبوده، بلكه گاهي تابع شرايط حاكم بوده است و اين با بررسي وضعيت ورود گردشگران به كشورمان مشخص ميشود.
وي در ادامه به ذكر مثالي پرداخت و افزود: گاهي وقوع اتفاقي در مقصدي از گردشگري سبب شده، گردشگران تغيير هدف داده و كشور ديگري را انتخاب كنند و بر عكس اين مساله مانند شرايط فعلي كه تحت تاثير مناقشات سياسي، ايران از ليست سفر بسياري از كشورها حذف شده و اين ورود و خروج ناشي از سياست نيست، بلكه شرايط موجب آن شده است.
عضو هيات علميدانشگاه علامه طباطبايي با بيان اين كه هر نظام بازاريابي به محيط و سياست خارجي نياز دارد، گفت: در سالهاي اخير، ايران با كشورهاي عربي مشكلي نداشته، ولي با كشورهايي چون آلمان وانگليس با معضل مواجه شده كه اين روابط بر تعامل و ورود و خروج گردشگران اين كشورها به ايران نيز تاثيرگذار بوده است.
وي تصريح كرد: وقتي ايران با بعضي از بازارهاي هدف مشكل دارد، درست نيست به عنوان بازار هدف به اين كشورها فكر كند.
فرزين،گردشگري را بازرگاني دانست و اظهار كرد: هر بازرگاني در دنيا براي حضور در بازارهاي جهاني به بستر نياز دارد و نبايد از اين موضوع غافل شد.
وي با بيان اين كه براي توسعه گردشگري بايد صاحب ابزارهاي مناسب جهت تجارت در كشور بود، افزود: برقراري ارتباط با دنياي خارج، حضور و سياستگذاري در بازارهاي جهاني و استمرار در سياستهاي در تعامل با ساير كشورها در بخش گردشگري تاثيرگذار است.
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت: بر اساس مطالعات، تجارت گردشگري با تجارتهاي ديگر رابطهي مستقيم دارد و در صورت افزايش تجارت كالاهاي ديگر كشور با ساير كشورها از حوزهي گردشگري تاثيرپذيرفته و با رشد مواجه ميشود كه توجه به اين موضوع از سوي مسوولان كشورمان ضرورت دارد.
وي دربارهي بازاريابي داخلي، اظهار كرد: وظيفهي دولت در اين بخش ايجاد بستر است تا مناطق داخلي را معرفي و علاوه بر آن تجهيز كند.
اين كارشناس گردشگري تاكيد كرد: اگر برنامهي مناطق نمونهي گردشگري به خوبي اجرا شود در توسعهي گردشگري داخلي و حتي بينالمللي تاثير دارد.
فرزين حمايت از سرمايهگذاران را راهكار ديگري براي توسعهي بازاريابي و گردشگري داخلي دانست و افزود: حمايت از سرمايهگذاران ارايهي امكانات مناسب براي سرمايهگذاري و ايجاد نظام بازاريابي مناسب از سوي شهرداري و استانداريها به توسعهي گردشگري در كشور و به خصوص مناطق نمونهي گردشگري منجر ميشود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات