حاكم تبريز در دورهي صفوي از مصالح ربع رشيدي و چند گورستان قلعهاي ساخت
آنچه كه اكنون در منطقهي معروف به ربع رشيدي باقي مانده است، آثاري از قلعهاي صفوي است، نه ربع رشيدي؛ در حقيقت، اكنون آثار معماري ربع رشيدي روي خاك وجود ندارند.
به گزارش خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شهرستان رشيدي (رشيدآباد) در استان آذربايجان شرقي شامل سه بخش ربع، ربض و شهرستان است.
«ربع» محله و شهركي است كه خواجه رشيدالدين فضلالله همداني در زمان قازانخان ايلخاني آنرا در كنار بقيهي شهر تبريز ساخت و كتابخانهاي بسيار بزرگ، دارالشفا، دارالمساكين، مقبرهي خواجه رشيدالدين، مسجدهاي تابستاني و زمستاني و مدرسههاي علوم ديني داشته است. «ربض» شامل مناطق مسكوني و بناهاي عامالمنفعه و «شهرستان» نيز شامل باغهايي بوده است.
خواجه رشيدالدين كاربريها اين بخشها را در نامهاي به پسرش نوشته و اموال خود را در تمام كشور، وقف ربع رشيدي كرده بود و از درآمد حاصل از آنها، اين منطقه را اداره ميكرد. همچنين تمام موارد وقفشده در وقفنامهاي به خط خود خواجه وجود دارند.
در سال 718 هجري قمري و در زمان سلطان ابوسعيد، خواجه رشيدالدين به قتل رسيد و در همان زمان، ربع رشيدي را ويران كردند؛ اگرچه اين محل يك دوران آباداني را نيز در زمان پسر خواجه رشيدالدين پشت سر گذاشت، ولي او نيز به سرنوشت پدرش دچار شد و پس از آن، ربع رشيدي بهكلي ويران گشت.
در سال 1019 هجري قمري و در زمان شاهعباس صفوي با استفاده از مصالح ربع رشيدي، شنبه قازان و گورستانهاي تاريخي تبريز مانند گجيل و سرخآب، قلعهاي براي حاكم تبريز دربرابر محلهي عثماني بر ويرانههاي ربع رشيدي ساختند كه اين قلعه نيز براثر زلزلههاي تبريز ويران شده است.
كاوش ربع رشيدي از سال 1382 آغاز شده و تاكنون دو فصل كاوش در منطقه انجام شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات