يوشكا فيشر گفت كه روابط ايران و اروپا را بايد به سوي روابط استراتژيك برگرداند. وي با اشاره به تصويب قطعنامهي عليه ايران در شوراي امنيت در روز گذشته اظهار داشت كه بهتر است دامنه تشنج از اين مرز عبور نكند و هر چه سريعتر مذاكرات فني در چند فاز آغاز گردد تا شانس توافق مرضيالطرفين از دست نرود. وزير خارجه سابق آلمان با بيان اين كه به مردم ايران حق ميدهد در مورد حاكميت و استقلال خود نگران باشند؛ چرا كه تاريخ ايران تاريخي مملو از دخالتها و تجاوزات خارجي بوده است اذعان داشت: ايران در رابطه با مسايل افغانستان و عراق همكاري سازنده و مثبتي داشت و من قبول دارم كه به نحو شايسته به اين حسن نيت و همكاري ايران پاسخ مثبت داده نشد.
وي دربارهي رژيم صهيونيستي گفت: آتش بس فوري در اين خصوص امري ضروري است و اسراييل بايد به مرزهاي سال 1967 بازگردد.
به گزارش خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، يوشكا فيشر، وزير امور خارجه سابق آلمان كه به دعوت مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام به تهران سفر كرده صبح امروز (سهشنبه) در ميزگرد روابط ايران و اروپا در اين مركز تحقيقاتي در سخنانش جمهوري اسلامي ايران را كشوري مهم در خاورميانه خواند و افزود: ايران قادر است نقشي برجسته در منطقه و جهان ايفا نمايد و در زمينهي صلح و ثبات و امنيت منطقهاي نقش رهبر را ايفا كند.
فيشر با اشاره به شرايط كنوني بحراني در خاورميانه افزود: افزايش بحران در اين منطقه نگران كننده است.
وزير خارجه سابق آلمان با يبان اينكه روابط ايران و اروپا در حال حاضر به نقطهاي رسيده كه بايد تجديدنظري اساسي در آن صورت گيرد ادامه داد: اين جريان را بايد به سوي روابط استراتژيك برگرداند.
وي با اشاره به تاريخ و تمدن كهن كشورمان، موقعيت استراتژيك ايران و نيروي انساني برجسته آن اظهار داشت: توجه به حقوق و جايگاه ايران مسالهاي مهم و حايز اهميت است؛ ضمن آنكه ايران نيز بايد متقابلا به خواست جامعه جهاني براي اقدامات اعتماد ساز احترام بگذارد.
فيشر افزود: ايران از كهنترين تمدنها و كشورهاي خاورميانه است كه اين تاريخ بسيار قابل احترام است.
وزير خارجه سابق آلمان با تاكيد بر لزوم همكاري كشورمان با جامعه جهاني تصريح كرد: اگر ايران با جامعه جهاني همكاري كند برنده بزرگ منطقه خواهد بود و اگر اصول مورد درخواست جامعه جهاني را مورد توجه قرار دهد هيچ كشور و قدرتي در جهان حقوق مشروع ايران و اهميت و نقش استراتژيك و بزرگ آن را در منطقه ناديده نخواهد گرفت.
فيشر با اشاره به اينكه اروپا حق بهرهمندي ايران از انرژي صلح آميز هستهيي را پذيرفته است خاطر نشان كرد: اروپا بر اين حق ايران احترام ميگذارد، اما عجلهي ايران براي ساخت تاسيسات آب سنگين اراك و غني سازي بيش از 5/3 درصد موجب نگراني است.
وي در ارتباط با مساله هستهيي كشورمان افزود: اين مساله مسالهاي مورد اختلاف نيست، بلكه صرفا مساله عدم اعتماد در رابطه با آن مطرح است؛ چرا كه ايران بيش از ده سال ديگر به سوخت هستهيي احتياج پيدا خواهد كرد.
فيشر با تاكيد بر اينكه هيچ كشوري منكر حق ايران در دستيابي به فناوري صلح آميز هستهيي نيست اظهار داشت: تمام اروپا و كشورهاي غربي حق ايران براي انرژي و تكنولوژي صلح آميز هستهيي را به رسميت ميشناسند.
وي افزود: در اين ميان صرفا به اعتماد سازي نياز است تا توازني ايجاد گردد و اگر اين اعتمادسازي انجام شود امتيازات بزرگي هم در زمينه بهرهمندي از انرژي صلحآميز هستهيي و هم در ساير ابعاد سياسي و اقتصادي نصيب ايران خواهد شد.
وزير خارجه سابق آلمان ادامه داد: اروپا آماده است و تمام اعضاي دايم شوراي امنيت نيز آمادهاند كه از حق ايران براي استفاده از انرژي صلح آميز هستهيي حمايت كنند، اما اين مساله به اين وابسته است كه ايران در مورد اقدامات اعتمادساز مورد درخواست آژانس بينالمللي انرژي اتمي و شوراي امنيت سازمان ملل متحد همكاري نمايد.
فيشر هم چنين گفت: نگراني ما اين است كه اگر ايران به سلاحهاي هستهيي مسلح شود ساير كشورهاي منطقه نيز براي دستيابي به اين سلاحها وارد مسابقه شده و منطقه مملو از تسليحات اتمي گردد كه اين موضوع بينهايت براي صلح و ثبات و امنيت خاورميانه مضر و خطرناك خواهد بود.
وزير خارجه آلمان با اشاره به اينكه رفع اين نگراني به سود روابط ايران و اروپا خواهد بود خاطر نشان كرد: اروپا آماده است تا با تمام ظرفيت خود از تكنولوژي صلح آميز هستهيي ايران حمايت و در اين چارچوب با آن همكاري نمايد.
فيشر قطعنامهي روز گذشته شوراي امنيت سازمان ملل متحد عليه كشورمان را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: بهتر است كه دامنه تشنج از اين مرز عبور نكند و دو طرف به مصالحهاي مرضيالطرفين دست يابند.
وي پيشنهاد كرد كه هر چه سريعتر مذاكرات فني در چند فاز آغاز گردد تا شانس توافق مرضيالطرفين از دست نرود.
وزير امور خارجه سابق آلمان تاكيد كرد: ما خواستار همكاري با ايران و نه تقابل با آن هستيم؛ همكاري ايران و اروپا به نفع صلح و ثبات و امنيت خاورميانه و كل جهان خواهد بود.
وي هم چنين درباره بحران اخير در لبنان افزود: آتش بس فوري در اين خصوص امري ضروري است و اسراييل بايد به مرزهاي سال 1967 بازگردد.
فيشر ادامه داد: ايجاد سيستم همكاري منطقهاي توسط كشورهاي منطقهاي از موارد همكاري ايران و اروپا است و ما معتقديم كه دو طرف بايد در زمينه مبارزه با سلاحهاي كشتار جمعي و تروريسم همكاري كند.
به گزارش ايسنا، وي افزود: به مردم ايران حق ميدهم كه در مورد حاكميت و استقلال خود نگران باشند؛ چرا كه تاريخ ايران تاريخي مملو از دخالتها و تجاوزات خارجي بوده و لذا حساسيت دولت و ملت ايران در مورد استقلال، حاكميت و امنيت خود قابل درك و احترام است.
وزير خارجه سابق آلمان اشتباهات تاريخي كشورش در دو جنگ جهاني اول و دوم را مورد اشاره قرار دارد و گفت: آلمان در آن زمان دچار اشتباهي استراتژيك شد، اما در عين حال سيستم همكاري بين كشورهاي اروپايي علاوه بر پيشرفت اين كشورها امنيت و استقلال را براي كشورشان به ارمغان آورد.
فيشر ادامه داد: ايران در رابطه با مسايل افغانستان و عراق همكاري سازنده و مثبتي داشت و من قبول دارم كه به نحو شايسته به اين حسن نيت و همكاري ايران پاسخ مثبت داده نشد.
وي هم چنين پيشنهاد كرد كه ايران طرح اروپا مبني بر ايجاد روابط تمام عيار سياسي، اقتصادي، امنيتي و تكنولوژيك با جامعه جهاني را بپذيرد زيرا در اين صورت بالاترين تضمينها در رابطه با امنيت تكنولوژي پيشرفته، رشد اقتصادي، نقش برتر و شايسته در منطقه و جهان نصيبش خواهد شد.
در اين جلسه علاوه بر سفراي آلمان، انگليس، ايتاليا و كاردار فرانسه برخي مسوولان پيشين پرونده هستهيي كشورمان از جمله سيروس ناصري و دكتر زمانينيا و هم چنين موسويان حضور داشتند. علاوه بر كارشناسان مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام و محمود سريع القلم، برخي از سفراي پيشين كشورمان در كشورهاي اروپايي از جمله صادق خرازي و حسين عادلي نيز در اين نشست حاضر بودند.
انتهاي پيام
نظرات