مراسم چهلمين روز درگذشت استاد علي اكبر صنعتي در تهران برگزار ميشود موزهي صنعتي فعلا بازگشايي نميشود
مراسم بزرگداشت چهلمين روز درگذشت استاد سيدعلي اكبر صنعتيزاده روز جمعه در تهران برگزار ميشود.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مراسم يادبود اين مرد مجسمههاي سنگي ايران، كه صبحگاه روز 13 فروردين 85 در آستانهي 90 سالگي در منزلش - تهران - درگذشت، روز جمعه 22 ارديبهشتماه جاري در مسجد الرضا (ع)، واقع در خيابان خرمشهر، خيابان عشقيار، ميدان نيلوفر، از ساعت 17 تا 18:30 برگزار خواهد شد.
مراسم يادشده ازسوي خانوادهي اين هنرمند فقيد برگزار ميشود.
صنعتي بيش از يك سال بود كه به عارضه شديد مغزي دچار شده و توان حركتي و كلامي خود را از دست داده بود و شبانه روز تحت نظر پزشكان قرار داشت.
وي سال 1295 در كرمان متولد شد، به خاطر فقر "بيبي" - مادرش - تنها پسرش را به پرورشگاه صنعتي سپرد. او از همان كودكي ذوق نقاشي داشت و پس از تحصيلات ابتدايي، حاج اكبر صنعتي او را نزد پسرش به تهران فرستاد. به مدرسه كمال الملك نزد استادان نامآوري چون ابوالحسن خان صديقي، عليمحمد حيدريان، حسين خان شيخي و علي رخسار، رفت و پس از 12 سال موفق به گرفتن دانشنامه نقاشي شد. سال 1319 ليسانس نقاشي گرفت و همان سال به كرمان بازگشت. با تربيت 40 كودك پرورشگاهي، دينش را به اين مكان پرداخت؛ پنج سال بعد به تهران آمده و به همت عبدالحسين صنعتيزاده موزهاي در ميدان توپخانه آن روزگار – امام خميني (ره) امروز - ساخته و به شيرخورشيد آن زمان - هلال احمر امروز - واگذار كرد. اين موزه بهعنوان نخستين موزه مردمي در سال 1325 بود.
موزهي ديگري هم در سال 1330 در خيابان كالج ـ حافظ فعلي - توسط او برپا شد كه همهاش آثار خود استاد بود كه برخي از آن آثار در مهرماه 1356 براي افتتاح موزهي كرمان به اين شهر منتقل شدند.
در سال 1352 عبدالحسين صنعتيزاده پسر حاج اكبر از دنيا رفت و چهار سال بعد از مرگ وي به همت نوهاش (همايون صنعتيزاده) و جمعي از دوستداران هنر، موزهي صنعتي گشايش يافت. در اين موزه تعدادي از تابلوها و مجسمههاي استاد و از آثار هنرمنداني چون كمالالملك و شاگردان او و همچنين ساير هنرمندان معاصر ايراني و خارجي بهصورت دايم به نمايش گذارده شد.
در جريان كودتاي 28 مرداد سال 38 و بركناري دولت مصدق عدهاي جاهل و ناآگاه به نمايشگاه هجوم آورند و مجسمههاي استاد را شكستند. اكثر مجسمههاي نمايشگاه خرد شد، نقاشيهايش هم از بين رفتند. اما با دو سال تلاش مداوم، مجسههايي از شخصيتهاي بزرگ ايران و جهان ساخت و در آن جا به نمايش گذاشت. ولي به اصرار پسر حاج اكبر ـ عبدالحسين - نمايشگاه را به ساختماني در حوالي ميدان راه آهن، انتقال داد.
در سال 1352، پسر حاج صنعتي، از دنيا رفت و محل نمايشگاه ميدان راه آهن كه ملك شخصي او بود، در اختيار ورثه قرار گرفت، آنان نيز نمايشگاه را تعطيل كردند.
بسياري از آثار استاد صنعتي نيز پس از انتقال به موزهي ميدان راهآهن در سال 57، بهدست ميوهفروشان ساكن مقابل نمايشگاه، خرد شد.
حالا با درگذشت اين استاد مجسمهساز ايران، مسوولان استان کرمان در تلاشاند كه همهي آثار استاد صنعتي را به کرمان منتقل كنند.
استاندار كرمان در مراسم تشييع و خاكسپاري پيكر اين هنرمند فقيد اعلام كرد كه تا ارديبهشتماه سال جاري بالاخره موزهي بزرگ صنعتي را در شهر كرمان به بهرهبرداري ميرسانند.
اما روز گذشته علي سلطاني - مدير ادارهي فرهنگ وارشاد اسلامي شهرستان كرمان - به خبرنگار ايسنا گفت كه موزهي صنعتي در حال حاضر در مرحلهي نصب تاسيسات ايمني، گرما و سرمايي است.
وي همچنين خبر داد كه در حال مذاكره با سازمان هلال احمر براي انتقال آثار قابل جابهجايي اين مجسمهساز از موزهي صنعتي تهران به موزهي صنعتي كرمان هستند؛ چراكه به زعم آنان، آثار صنعتي بايد در خانهاش باشد و خانهي صنعتي، شهر كرمان است.
اين مقام مسوول ادارهي فرهنگ و ارشاد اسلامي شهر كرمان تصريح كرد كه زمان راهاندازي و بازگشايي موزهي يادشده، فعلا مشخص نيست.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات