ورزش دولتي تا كي؟! فرجام غمانگيز ورزش حرفهيي در ايران در تازهترين اقدام سازمان تربيت بدني مركز توسعهي ورزش حرفهيي حذف شد!
تغيير و تحولات چارت سازمان تربيت بدني در راه مغايرت با نظام جامع تربيت بدني و ورزش همچنان ادامه دارد و در تازهترين اقدام ورزش حرفهيي زير مجموعهي مركز توسعهي ورزش قهرماني قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، طي اين اقدام نظام جامع توسعهي تربيت بدني و ورزش كه بر اساس هرم و چهار مولفهي توسعهي ورزش همگاني و تفريحي، توسعهي ورزش پرورشي، توسعهي ورزش قهرماني و توسعهي ورزش حرفهيي شكل گرفته بود، بر اساس تغيير چارت سازمان تربيت بدني آخرين مولفهاش به كلي حذف شد!
بر طبق تعريف ارايه شده در سند تفصيلي نظام جامع توسعهي تربيت بدني و ورزش كشور موضوعات عمدهي مورد بررسي توسعهي ورزش قهرماني عبارتند از: «استعداديابي ورزشي، پرورش ورزشكار، كسب مدال، مشاركت در ورزش قهرماني و برگزاري مسابقات». هدف كلي ورزش قهرماني نيز به ارتقاي جايگاه ورزش كشور درعرصهي منطقهيي و جهاني بازميگردد كه طي اقدام جالب توجه سازمان تربيت بدني با ورزش حرفهيي كه به موضوعاتي چون وضعيت حقوقي ورزش حرفهيي، وضعيت باشگاههاي حرفهيي، وضعيت ورزشكاران حرفهيي و وضعيت مربيان حرفهيي ميپردازد، مخلوط شده است.
ورزش حرفهيي هدف كلياش رواج ورزش به عنوان كسب و كار است كه با هدف كلي ورزش قهرماني كاملا مغايرت دارد.
ورزش همگاني، پرورشي، قهرماني و حرفهيي، چارت تخصصي نظام جامع تربيت بدني و ورزش را تشكيل ميدهند كه با حذف ورزش حرفهيي و ادغام آن با ورزش قهرماني عملا يكي از مولفههاي نظام جامع حذف ميشود.
ورزش حرفهيي كه مبناي كارش اقتصادي و معيشت در ورزش است، سنخيتي با ورزش قهرماني كه فرايند استعداديابي را دنبال ميكند و عملا دولتها به پرداخت هزينهي آن ميپردازند، ندارد. اين دو شاخهي مجزا از يكديگر مكانيزمي كاملا جداگانه دارند.
براساس گزارش ايسنا، نكتهي قابل توجه ديگر اين كه در ايران عملا ورزش حرفهيي وجود ندارد.
سند تفصيلي ورزش حرفهيي نيز ميگويد:« مهمترين خلا و مشكل قانوني كه در زمينهي ورزش حرفهيي وجود دارد ناشي از بند 3 از اصل سوم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران است. مطابق اين بند از وظايف دولت جمهوري اسلامي ايران، آموزش و پرورش و تربيت بدني رايگان براي همه است. نگاه سطحي به اين بند باعث ايجاد نوعي مخالفت با ورزش حرفهيي شده است. به گونهيي كه برخي، ورزش حرفهيي و باشگاه حرفهيي را مغاير با قانون اساسي بدانند.»
البته در سند ورزش حرفهيي توضيحات كاملي براي برطرف شدن اين شبهه با اشاره به اصل چهل و ششم و چهل و هفتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران آمده است. اما اين نكته را نبايد فراموش كرد كه با توجه به اين كه ماهيت ورزش حرفهيي حالت خصوصي دارد، در غالب كشورهاي پيشرفته اين ورزش واجد تشكيلات و سازماندهي غير دولتي است؛ اما، در ايران تا به حال به علت فقدان اين نوع ورزش، چنين سازمانهايي وجود ندارد.
از طرفي، با توجه به اين كه فدراسيونهاي ورزشي ايران، فدراسيونهاي ورزشي آماتوري اعلام شدهاند قانوني كه اجازه بدهد ورزش حرفهيي فعاليت كند، وجود ندارد.
همهي اين مسايل به تناقضات غير كارشناسي بازميگردد. نكتهي بارز ديگر اين كه با توجه به غير دولتي بودن ورزش حرفهيي در همه جاي دنيا و اين كه ورزش حرفهيي در اجراي كار نيز بايد داراي بدنهيي غير دولتي باشد، باز هم گنجاندن مقولهي ورزش حرفهيي در بدنهي سازمان ورزش و حضور يك مدير دولتي در راس آن نيز باز هم مغاير قانون است و سازمان تربيت بدني تا جاي ممكن رد پاي دولت را از ورزش حرفهيي حذف نكرده است.
با همهي اين تفاسير پيش نويس شرح وظايف مركز توسعهي ورزش قهرماني و حرفهيي نوشته شده و به اين مركز نيز ابلاغ شده است و قرار است تا مسوولان ذيربط پيشنهادات مورد نظر خود را در اين زمينه ارايه كنند.
گزارش ايسنا همچنين ميافزايد، مسووليت مركز توسعهي ورزش حرفهيي كه برعهدهي جمشيد تقيزاده بود، به فريده هادوي كه مسووليت استعداديابي در سطح استانهاي كشور در مركز توسعهي ورزش قهرماني را داشت، سپرده شده است.
البته مدت 3 ماه است كه ماموريت فريده هادوي از سوي دانشگاه تمديد نشده است. از طرفي با توجه توجه به تشكيلات جديد سازمان تربيتبدني حكم جمشيد تقيزاده خودبهخود پايان يافته است. وي كه پيش از اين مسووليت مركز توسعهي ورزش حرفهيي را بر عهده داشت با تغييرات اخير خود به خود حكمش معلق خواهد شد و تا پايان سال جاري در معاونت اشتغال نيز مسووليتي نخواهد داشت.
اما شنيدهها حاكي است وي همچنان به فعاليتهاي خود در بخش حرفهيي ادامه ميدهد و از طرف ديگر نيز بايد سياستگذاري هاي لازم در مركز توسعهي ورزش قهرماني به انجام برسد.
ولي شايد اين فرجام غم انگيز ورزش حرفهيي در ايران باشد كه هر گاه خواسته است جاني تازه بگيرد با وجود موانعي كه خود مسوولان ايجاد كنندهي آن هستند مهر باطل بر پيشاني آن خورده است؛ خوشبختانه يا متاسفانه هم اكنون سند تفصيلي براي اجراي ورزش حرفهيي طي پروژهيي، در حال نوشتن است كه صفحات پاياني آن با اين رويكرد جديد ورق خواهد خورد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات