مدير دفتر هماهنگي پروژههاي بزرگ: ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري استان و شهرداري، مسوولان آتشسوزي در خانههاي تاريخي هستند
مدير دفتر هماهنگي پروژههاي بزرگ سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به تخريب خانهاي قاجاري در بافت تاريخي شهر شيراز بر اثر آتشسوزي، گفت: موضوع آتشسوزي آثار، به ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري هر استان مربوط است و وظيفهي پايگاههاي بافت تاريخي، پژوهش و مشخص كردن نحوهي مداخله در بافت است.
محمدحسن خادمزاده در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، توضيح داد: پايگاههاي بافت تاريخي بايد به پژوهش و استخراج اطلاعات مربوط به بسترهاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي مناطق بپردازند و نحوهي مداخلهي دستگاهها در بافتهاي تاريخي را ارايه كنند. البته پايگاهها، طرحهاي خود را در مورد نمونههايي در بافتها، اجرا ميكنند؛ اما اگر آتشسوزي رخ داد ادارهي استان بايد جوابگو باشد.
وي با بيان اينكه حفاظت فني از بناها برعهدهي پايگاههاي بافتهاي تاريخي است، افزود: در شهرهاي تاريخي، پايگاهها چند مكان را براي كار انتخاب ميكنند و نبايد همهي شهر را تحت پوشش داشته باشند و تكتك خانهها را مرمت كنند.
خادمزاده دربارهي نظامنامهاي كه براي شهرهاي مهمي چون شيراز، يزد و اصفهان درحال تدوين است، توضيح داد: براساس اين نظامنامه، پايگاههاي بافت تاريخي در مواردي خاص، كار مرمت را انجام ميدهند و بقيهي موارد را ادارهي استان انجام ميدهد؛ به اين ترتيب كه طرحها در هيات راهبردي پايگاهها بررسي و مصوب ميشوند و سپس به اجرا درميآيند.
وي با تاكيد بر اينكه شهر تاريخي و غيرتاريخي تفاوتي ندارند و متولي هر دو آنها، شهرداري است، تصريح كرد: طرحهاي حفاظت و مرمت بايد به پايگاهها ارايه و كارشناسان ميراث فرهنگي بر نحوهي مرمت و حفاظت از بخشهاي تاريخي نظارت كنند.
او در پايان، اين گله را مطرح كرد كه هرگاه از بخشهاي تاريخي صحبت ميشود، كارها برعهدهي ميراث فرهنگي است؛ اما شهرداري مسووليت دارد كه از باغشهرها، نگهداري و آنها را تميز كند و سازمان محيط زيست يا منابع طبيعي در اين كار، وارد نميشوند. بر اين مبنا، ميراث فرهنگي نيز متولي مرمت شهري نيست و شهرداري موظف است با نظارت ميراث، طرحهاي خود را اجرا كند.
يكي از زيباترين بناهاي قاجاري بافت قديمي شيراز، چند روز پيش براي چندمين بار در چند ماهه گذشته، در آتش و در غفلت مسوولان حفاظت از آثار تاريخي استان فارس، سوخت و كاملا از بين رفت.
اين بنا كه ازجملهي خانههاي قاجاري محلهي «مولا» است و دقيقا در پشت مسجد مولا قرار دارد، تزيينات كاشيكاري، آيينهكاري و آجركاري منحصربهفردي داشته است؛ اين بنا، به دلايل نامعلومي آتش گرفت و تمام خانه و درختهاي داخل حياط سوختند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات