• سه‌شنبه / ۱۵ آذر ۱۳۸۴ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8409-05418
  • خبرنگار : 71021

امامزاده‌هاي استان تهران /5/ امامزاده قاسم، مامن دل‌سوختگان و شيفتگان اهل‌بيت

استان تهران جدا از جاذبه‌هاي تاريخي، طبيعي و موزه‌هاي فراواني كه به عنوان پايتخت در دل خود جا داده، در حوزه توريسم زيارتي نيز حايز اهميت فراوان است كه متاسفانه تاكنون پتانسيل اين حوزه مغفول واقع شده است.

اين در حاليست كه بيشتر كارشناسان گردشگري بر اين باورند كه با ساماندهي و تغييران جزوي در فضاهاي پيراموني مي توان امامزاده‌هاي كشور را بهيكي از پرجاذبه‌ترين مكان‌هاي گردشگري تبديل كرد.

سرويس حج و زيارت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در همين راستا امامزاده‌هاي استان تهران را معرفي مي‌كند.

امامزاده يحيي تهران

بقعه‌ي امامزاده يحيي در انتهاي محله عودجان نرسيده به خيابان ري در كوچه‌اي به نام امامزاده يحيي قرار دارد . به عقيده‌ي گروهي از پژوهندگان اين بقعه مدفن حضرت يحيي از اولاد امام زين العادين (ع) است . اما روي صندوق قبر بقعه ، نام يحيي بن زيد فرزند امام حسن مجتبي (ع) آمده است.

به گزارش ايسنا بناي فعلي در سال 1320 شمسي در همان محلي ساخته شده كه بناي قديمي‌و خشتي بقعه وجود داشت ، آن بنا در سال 1318 تخريب شده بود.

بناي جديد به همان سبك و فرم بناي اصلي جايگزين بناي قبل شده و ملحقات و تزيينات آن به تدريج در سال‌هاي بعد تكميل شد.

صندوق منبت عتيقه‌ي بقعه ، چنانچه در كتبيه‌ي آن اشاره شده است ، به دستور ملك شاه غازي در سال 895 ه.ق به وسيله‌ي دو برادر به نام‌هاي استاد حسين و استاد محمد لواساني ساخته شد.

بناي اصلي امامزاده متشكل از برج خشتي هشت ضلعي احتمالا به قرن هفتم هجري تعلق داشت و داراي گنبد هرمي‌ شكل 12 ضلعي بود.

امامزاده عبدالله آيين ورزان

در كيلومتر هفت جاده تهران – فيروز كوه بقعه امامزاده عبدالله فرزند امام جعفر صادق (ع) واقع شده و به امامزاده " عبدالله افتح " شهرت دارد. در بناي بقعه كتيبه‌اي موجود نيست و تنها تاريخ 730 ه. ق بر روي ضريح چوبي نقش بسته است.

امامزاده عبدالله

بناي اين امامزاده در مسير جاده پيشوا - غياث آباد و در شرق روستاي غياث آباد قرار دارد . بناي اصلي بقعه در ميان بناي جديد الاحداث مصور است.

صحن امامزاده شامل يك اتاق 10*8 متر است كه در جبهه جنوبي دو اتاقك با بدنه‌ي و سقف آينه كاري شده متر است، در ميانه اين اتاق گوري قرار دارد كه از كف اتاق حدود 560 سانتي متر بلند تر و داراي ضريح جديد است. در چهار جهت اصلي پايه گنبد براي تامين نور و روشنايي داخل صحن نورگيرايي‌هايي تعبيه كرده‌اند . نسبت امامزاده عبدالله طبق تاريخ موجود ، باواسطه‌ي به حضرت موسي بن جعفر (ع) مي‌رسد.

در حال حاضر مسجدي در ضلع شرقي امامزاده به آن الحاق شده و زاير سراي وسيعي در طبقه‌ي بالاي آن احداث نمودند و در ضلع غربي ، حسينيه مردانه و در ضلع شرقي حسينيه زنانه احداث شده است.

امامزاده عبدالله و عبيدالله دماوند

اين امامزاده از بناهاي بسيار زيباي اواخر قرن هفتم هجري قمري در منطقه‌ي دماوند است . بناي بقعه برجي آرامگاهي است با بدنه‌ي مضرس وگنبد فيروزه‌اي رنگ كه بر سطح خارجي آن ، مهر‌هاي گچي مشاهده مي‌شود. در داخل كتبيه‌اي حاوي آيات قران كريم وجود دارد.

امامزاده قاسم، شميران

امامزاده قاسم در شمال شميران و در روستاي قديمي‌ " دژ عليا " واقع است. بناي اصلي امامزاده برجي هشت ضلعي است كه هر ضلع آن از داخل 25/2 متر عرض دارد و از آجر ساخته شده است.

به گزارش ايسنا  اين بقعه امروزه داراي صحن ، ايوان ، رواق وگنبد كاشي كاري است. اصل بناي بقعه را از قرن هفتم هجري دانسته‌اند. در زمان شاه تهماسب صفوي صندوق با تاريخ 963 ه.ق بر روي مرقد نهاده شد.

ساختمان اصلي بقعه در زمان فتحعلي شاه قاجار توسعه يافت و ايوان بزرگ فعلي در طرف قبله بنا شد. بيرون بقعه و در گوشه جنوب غربي بناي قديم ، هنوز طاق نماها و رومي‌هاي عهد صفوي مشهود است . گنبد بيروني بنا پيازي شكل است و ساقه‌ي آن با پوششي از كاشي خشتي با نقوش هندسي و خطوط كوفي بنايي تزيين شده است . صندوق امامزاده در سال 963 ه.ق در سي و سومين سال پادشاهي شاه تهماسب صفوي رومي‌مرقد نصب شد.

گورستان امامزاده قاسم در زمين‌ها پيرامون بنا به شلك پلكاني قرار گرفته و مقابر خانوادگي خانواده‌هاي قديمي‌ و سرشناس تهران را در خود جاي داده است.

برخي ديگر از امامزاده‌هاي تهران عبارتند از: امامزاده علي در روستاي جعفر آباد جنگل ورامين ، امامزاده عبدالله بوالعرض در 9 كيلومتري ورامين ، امامزاده علي در روستاي آجر بست ورامين ، امامزاده قاسم خالد آباد ورامين ، امامزاده شاهزاده محمد در روستاي ايجدان ورامين ، امامزاده سيد سلطان محمود خاوه‌اي در جواد آباد ورامين ، امامزاده‌هادي نزديك ابن بابويه شهر ري ازدوره صفويه ، امامزاده كوكب الدين درغرب شهرستان ورامين از دوره مغول يا سلجوقي و....

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha