امامزاده رحمن و زيد
اين بقعه در حاشيه جنوب غربي روستاي پلنگ آباد اشتهارد قرار دارد و داراي سه گنبد آجري ساده ، سرسرا و راهرو است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) دو امامزاده رحمن و امامزاده زيد ، در اين بقعه دفن شدهاند، اين بقعه كه در وسط محوطه بزرگي واقعي و داراي حصار آجري است ، منظرهاي جالب و با عظمت دارد ، به ويژه نماي سه گنبد آجري آن جلوهاي خاص به بنا بخشيده است .
از شيوه معماري ساختمان چنين به نظر ميرسد كه اين بنا به تدريج در طي سه قرن 7 و 8و 9 ه.ق تكميل شده است .
امامزاده زيد
اين امامزاده در راسته بازار شهرتهران قرار دارد و شامل يك حرك چهار ضلعي بزرگ و ايوان و صحن در قسمت شرق با گنبد دو پوش مدور وملحقات آن است .
بناي اصلي بقعه به دورهي صفويه ( قرن دهم هجري) تعلق دارد. در زمان فتحعلي شاهو ناصر الدين شاه قاجار صحن و ايوان و گنبد دوپوش و متعلقات ديگري به ان افزوده شد .
در كتاب آثار تاريخي تهران آمده است: لطفعلي خان زند كه در سال 1209 به دستور آقا محمد خان در تهران به قتل رسيد ، در مجاورت اين بقعه به خاك سپرده شده است .
در گذشتههاي نه چندان دور اين امامزاده با مساحتي بيش از حجرهها و طاق نماهاي عالي ، گنبدي تخم مرغي ، شكل با كاشيهاي معرق، بقعه ورواقي زيا به چشم ميخورد ، امروزه صحن اين امامزاده به مدرسه تبديل شده و تنها محوطهاي كوچك با دري كه به سمت بازار خياطها باز ميشود ، از آن باقي مانده است .
امامزاده زين العابدين
بناي امامزاده زين العابدين سجاد (ع) در كنار روستاي باغ خواص در فاصلهي 10 كيلومتري ورامين قرار دارد .
بقعهي حياطي وسيع دارد كه مشجر و پوشيده از گورهاي دورهي اسلامي است .
بنا شامل اتاق با پلان مربع است ، در ميانه هر ضلع طاق نما و در چهار گوشهي آن ، چهار طاق ديده ميشود .
با تبديل پلان 4 به 8 گنبدي بر آن تعبيه شده است و در زير آن نقوش بسيار زيبايي با استفاده از گچ شكل گرفته است ، نماي زير گنبدي و پايه گنبد و همچنين ديوارهاي داخلي آن گچ كاري شده است در ميانهي اين اتاق آرامگاه قرار دارد .
آرامگاه از كف اتاق حدود يك متر بلند تر و داراي يك ضريح چوبي و مشبك است .
امامزاده سلطان مطهر
اين امامزاده در حاشيهي شهر بومهن در 52 كيلومتري شمال شرقي تهران بر سرراه تهران - آب علي قرار دارد . طرح كلي بقعه شامل پاي بست هشت ضلعي با گنبد هشت ترك است كه در نوع خود بسيار هنرمندانه بنا شده است .
اين گونه بناها ، با گنبد رك در معماري ايران به ويژه در شمال و شمال شرقي كشور سابقهي ممتدي دارد و آقاي " پيرنيا " سبك معماري آنها را تجلي شاخصي از سبك ري در معماري ايران دانسته است ، اين سبك معماري به دليل اوضاع طبيعي و جوي خاص شمال ايران دوام و بقاي بيشتري داشته است .
بخشهاي اصلي بقعه سلطان مطهر شامل حياط و ايوان بقعه ، اتاق مقبره ، كتبيههاي سنگي مقابر هم جوار و صندوق چوبي بقعه است و ملك كيومرث يك از مقتدرترين امراي محلي صفحات شمال ايران آن را بنا نهاد.
انتهاي پيام
نظرات