مدير داخلي محوطهي پارسه: حفاران غيرمجاز در درههاي پشت محوطه، دايم در حال فعاليت هستند /وضعيت ناگوار پارسه (تخت جمشيد) پايان مييابد؟/54
مدير داخلي محوطهي ميراث جهاني تخت جمشيد (پارسه)، دربارهي تخريب برج و باروهاي خشتي اين مجموعه، گفت: سالهاست از برج و باروي تخت جمشيد (پارسه) چيزي جز تلي از خاك باقي نمانده است و در عكس هايي كه در سال هاي 1310 تا 1312 از محوطه گرفته شده، به صورت تلي از خاك روي بستري سنگي قابل رؤيت است.
مازيار كاظمي در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: برج و باروي تخت جمشيد (پارسه) در سال هاي قبل بر اثر بارندگي و عوامل جوي تخريب شده است؛ اما به جز اين بخش، ديگر بناهاي خشتي تخت جمشيد (پارسه) مانند فراتادارا و برزن جنوبي تابستان امسال، حفاظت و مرمت شدند.
وي با اشاره به اين كه در طرحي پژوهشي سفال هاي تخت جمشيد (پارسه) شناسايي شده اند، اظهار داشت: به دليل نگراني هايي كه در مورد حفظ آثار اين مجموعه وجود داشت، علاوه بر انجام چند پايان نامهي پژوهشي، قرار است در سال آينده، بحثي عملي در حوزهي اين آثار تعريف و اجرا شود؛ اطلاعات مربوط به آثار هخامنشي تا پايان امسال جمع آوري و سال آينده با استفاده از اين اطلاعات، حفاظت هاي فيزيكي و شيميايي آثار آغاز مي شود.
كاظمي در ادامه توضيح داد: حفاظت فيزيكي از آثار تخت جمشيد (پارسه) شامل به كارگيري نيروهاي مراقب بيشتر و كار گذاشتن دوربين هاي مدار بسته است. به علاوه از آثار اين مجموعه با پوشش هاي حفاظتي شيميايي، مراقبت بيشتر خواهد شد. البته تئوري ديگري كه در دنياي امروز مطرح است، حفاظت فرهنگي است و براساس آن، خود مردم عوامل حفاظت از آثار هستند.
وي درباره ي نگراني در مورد تخت جمشيد (پارسه)، تصريح كرد: كوه رحمت محوطهي وسيعي است كه آثار بسياري در آن پراكنده است و نگراني از فعاليت حفاران غيرمجاز براي مسؤولان وجود دارد و امسال با جذب نيروهاي مراقب بيشتر و تمركز آنها روي صفهي تخت جمشيد (پارسه)، تلاش شده است تا از اين مجموعه حفاظت شود. ولي درههايي در پشت كوه رحمت با آثار و قبرهاي متعددي قرار دارند كه جزو محوطهي ثبت شدهي تخت جمشيد (پارسه) محسوب نمي شوند و حفاران غيرمجاز دايم در آن بخش ها كه به سمت ارسنجان و ملك خصوصي است، در حال كار هستند.
وي با اشاره به اين كه صفهي تخت جمشيد حدود يك چهلم از كوه رحمت را شامل مي شود، اظهار داشت: از جادهي نقش رستم تا قدمگاه، محوطهي وسيعي از كوه رحمت است كه آثار و قبرهاي دوره هاي ايلامي، هخامنشي و ساساني را دربر مي گيرد. حتا در نزديك مرغداري كه آن بخش هم جزو محوطهي ثبت شدهي تخت جمشيد (پارسه) نيست، كتيبه اي ساساني وجود دارد كه بارها قاچاقچيان خواسته اند اطراف آن را برش بزنند و كتيبه را بدزدند.
وي در پايان تاكيد كرد كه كوه رحمت بايد به عنوان پروژه اي ملي تعريف و آثار متعدد آن شناسايي و ثبت شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات