در آينده براي ديدن سد تاريخي ”جره“ در رامهرمز بايد غواصي كرد! وزارت نيرو متولي آثار باستاني شده است!؟
مدير اداره ميراث فرهنگي و گردشگري رامهرمز گفت: سد ” جره “ در رامهرمز، كه يكي از عظيمترين آثار ميراث فرهنگي ما است و در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده، در اختيار وزارت نيرو قرار گرفته است.
فردين بيگدلي به خبرنگار ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان گفت: سد تاريخي ” جره “ در رامهرمز يكي از مهمترين سازههاي تاريخي رامهرمز است كه به ” پل بند قديمي جره “ مشهور است. اين سد در حدود 35 كيلومتري شمال غربي رامهرمز و در ميان درههاي تنگ و باريك بر رودخانه ” زرد “ ساخته شده است. اين سد در عهد ساسانيان، كه مبتكر سيستمهاي پيشرفته آبي بودند، در اين مكان احداث شده است. قناتها و كاريزهايي در پشت اين سد قرار دارد كه آب را به شيوهاي كاملا علمي و حساب شده به زمينها و جلگهها و اراضي اطراف منتقل ميكرده است. ارتفاع اين سد در حدود 19 متر، طول تاج آن در حدود 80 متر و عرض اين سد از پايين به بالا از سه تا 10 متر متغير است.
وي دو خصيصه بارز و منحصر به فرد اين سد را احداث و تاسيس اين سد در فضا و مكاني بسيار مناسب و بهرهگيري از شرايط اقليمي، محيطي و جغرافيايي دانست و گفت: اين خود ميرساند كه پيشينيان و نياكان ما بدون داشتن تكنولوژي و ابزار پيشرفته محل سد را در جايي انتخاب ميكردند كه به رغم گذشت 1400 سال از عمر آن نه تنها كماكان مستحكم و پايدار است، بلكه در عصر جديد نيز وزارت نيرو با الگوبرداري از اين سد تاريخي اقدام به سدسازي در اين منطقه كرده است.
بيگدلي خاطرنشان كرد: نكته اساسي اين است كه به رغم وجود چنين سد باستاني و تاريخي در منطقه و خانههايي با قدمت 400 تا 500 سال در اطراف اين سد، وزارت نيرو و مسؤولان سازمان آب و برق بدون در نظر گرفتن ملاحظات ميراث فرهنگي و بدون ارزش گذاشتن به آثار و ابنيه پيشينيان و نياكانمان، متاسفانه سد جديد را در جايي احداث كردهاند كه سد قديمي و تاريخي شهرستان رامهرمز (سد جره) تا چند سال آينده در پشت سد مخزني جديد جره قرار ميگيرد و به زير آب فرو ميرود و متاسفانه براي ديدن كردن از اين سد بايد از علم غواصي استفاده شود!
مدير ميراث فرهنگي و گردشگري رامهرمز تصريح كرد: اين در حالي است كه اين سد در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و جزو ميراث فرهنگي ما است و مردم نيز پيگير مسائل مربوط به اين سد براي نجاتبخشي آن ميباشند و خواهان اين هستند كه فكر و تدبير درستي انديشيده شود؛ ولي متاسفانه با وجود قراردادها و تعهداتي كه سازمان آب و برق در خصوص مستندنگاري و تهيه طرح مطالعاتي و همچنين جابهجايي اين سد به ميراث فرهنگي داشته است، تاكنون به تعهدات خود عمل نكرده و متاسفانه با اين روند در آينده ما شاهد نابودي يكي از عظيمترين سازههاي تاريخي ـ آبي اين شهرستان خواهيم بود.
بيگدلي يادآور شد: جالب اين است كه براي بازديد از اين سد تاريخي و حضور در اين مكان جهت تهيه فيلم، عكس، اسلايد و فيلمبرداري از آن متاسفانه اداره ميراث فرهنگي كه متولي اين اثر باستاني و تاريخي است، حتما بايد از مسؤولان سازمان آب و برق مجوز بگيرد و اين واقعا جاي تاسف و تاثر دارد؛ زيرا اداره ميراث فرهنگي پيگير نجات آثار تاريخي و باستاني است كه متعلق به اين مرز بو بوم است؛ ولي ميبينيم كه شوربختانه براي ديدن كردن از بناهايي كه ميراث ملي هستند بايد از سازمانهاي غيرمرتبط اجازه گرفت.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات