/خاطره و تجربهاي براي امروز تحكيم/ حميد چوبينه: ـ تحكيم بازنگري كند تا محبوب بماند ـ استراتژي خاصي با حضور تمام جريانات تحكيم تدوين شود
عضو سابق دفتر تحكيم وحدت، راهحل مسالهي تحكيم را تدوين استراتژي خاص با حضور تمام جريانات موجود در دفتر تحكيم دانست.
«حميد چوبينه» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: اعضاي تحكيم بايد براي فعاليت مشترك كوتاه بيايند و از خودپرستيهاي فردي دست بردارند و احساس نكنند اگر در كنار مجموعه فعاليت كنند چهرهشان مخدوش ميشود.
وي اظهار داشت: ما در طيفبنديهايي كه در آن شرايط داشتيم، مواضع خاصي هم داشتيم و جمعي بوديم كه افكار، انديشهها و رويكرد خاصي به مسايل دانشجويي در حوزهي كلي دفتر تحكيم داشتيم. البته گاهي احساس ميشد كه شايد طيف دانشگاه تهران نتواند با جريانات ديگر در دفتر تحكيم تعاملي داشته باشد اما با ائتلافي كه صورت گرفت، ضمن حفظ آن اصول به سمتي رفتيم كه نقطهي مشتركي شامل حدود 90 درصد از اعضاي اتحاديه تشكيل داديم كه بعدها نام تحكيم علامه گرفت.
وي ادامه داد: اگر هدف، قالب، وضع و ايدهي مشترك بين جمعي وجود داشته باشد ميتوان با وجود اختلاف سليقهها، با مجموعههاي نزديك به خود كار مشترك انجام داد. حال اين مجموعه ميتواند در قالب تحكيم و يا مجموعهي چند دانشگاهي فعاليت كند.
چوبينه با بيان اينكه «نقطهي مشترك مجموعهي دانشجويي به دلايل شرايط خاص سياسي بيش از گذشته است»، گفت: اكنون انجمنهاي اسلامي ميتوانند به هم نزديكتر باشند. هردو طرف خود را تعديل كنند و جريانهاي تندرو زمينههايي را به وجود بياورند كه جريانهاي معتدل و كندتر هم بتوانند با آنها حركت كنند. از طرفي هم جريانهاي كند با شرايطي كه به وجود آمده به فعاليت و تحرك بها دهند.
وي افزود: بحث عدالت كه دولت محترم جديد مطرح ميكنند هميشه در جنبش دانشجويي به دليل خصلت ويژهي آنان مورد توجه بوده است. همچنين در مقطعي كه خاتمي و دولت اصلاحات شعارهايش را مطرح كرد، بسياري از دوستان اصلاحات را مورد توجه قرار دادند تا دولت را در آن حوزه به چالش بكشند. البته شايد بعضي جاها زيادهروي كردند و اين مشكلاتي را براي دولت اصلاحات به وجود آورد.
چوبينه ادامه داد: هرچهقدر جنبش دانشجويي بر عدالت تاكيد بيشتري كند و بيشتر دولت را از اين زاويه مورد سوال قرار ميدهد، هم نشان ميدهد دولت چند مرده حلاج است و هم نشان از اين دارد كه جنبش دانشجويي از بستر مردم برخاسته و دغدغههاي آنها را دارد.
وي گفت: تهديدهايي كه براي آزادي پيشبيني ميشود ميتواند با يك رويكرد عدالتگرايانه كه شعار آن داده شده مورد توجه قرار گيرد تا انشاءالله سهم افراد، گروهها و جريانات مختلف همانطور كه مقام معظم رهبري گفتهاند در انديشيدن و بروز انديشههايشان محفوظ بماند.
اين عضو سابق دفتر تحكيم وحدت خاطرنشان كرد: مهمترين وجه مشترك گروههاي مختلف، هم دانشجويان هوادار اين جريان و هم منتقدان اين جريان اين است كه ميتوانند موشكافانه شعارهاي دولت را مورد توجه قرار دهند، ضمن اينكه تهديد آزاديها هم ميتواند اينها را به هم نزديك كند.
وي گفت: ما دو جريان فكري و دو مجموعهاي كه در بيرون پرچم خاصي داشتيم _ يك جريان دانشگاه علامه و اميركبير و سايرين و ديگري دانشگاههاي تهران، مدرس و شهيد بهشتي _ با وجود اينكه سلايق و موضعگيريهاي خاصي داشتند و حتي موضع متفاوتي نسبت به دولت و اصلاحات داشتيم براي به وجود آوردن مجموعهي سامانيافته براي هدايت جريان دانشجويي حاضر شديم در يك وضعيت مشترك فعاليت كنيم و به اهدافي كه به آن قائل بوديم برسيم.
تجربه كرديم كه ميشود هركس تفكر خود را داشته باشد اما در كنار هم طبق اصول و ضوابط موجود فعاليت مشترك كرد. اين تجربهاي است كه مجموعههاي دانشجويي ميتوانند بر آن تاكيد داشته باشند. مثلا نظام كشور ما جمهوري اسلامي است اما امكان دارد در عرصهي سياسي با چين كمونيست، اروپا و حتي آمريكا موضع مشترك جهاني داشته باشيم. وقتي در عرصهي سياسي ميتوانيم با دنياي بيرون فعاليت مشترك داشته باشيم، در عرصهي داخلي كه همه مسلمانيم و متعلق به يك كشور هستيم و قصد خدمت به مردم را داريم، هم ميتوان فعاليت مشترك كرد.
چوبينه در ادامه گفت: وجه مشترك ديگر جنبش دانشجويي كه من تاكيد زيادي بر آن دارم اين است كه مانع رسوخ موهومات و خرافهپرستي در جامعهي ديني شوند. جنبش دانشجويي بايد با رجوع به انديشمندان ديني و تبليغ در بين مردم فرق بين آرا و انديشههاي روشنفكرانه مانند امام(ره) را از برداشتهاي خرافي نسبت به دين مشخص كند؛ چرا كه خط فكري جامعه در برخي زمينهها مستعد ترويج نوعي خرافهپرستي است كه بايد جلوي آن گرفته شود.
چوبينه در تحليل وضعيت كنوني دفتر تحكيم وحدت اظهار داشت: كاركرد و برونكرد جدي، منطقي و اثرگذاري از ناحيهي تحكيم نميبينم كه البته علل بروني و دروني دارد، علت بيروني آن به فشارها، عدم هماهنگي و همكاريهايي برميگردد كه در بخشهاي مختلف تحكيم وجود داشته است، دليل ديگر نيز اين است كه افراد در اين جريان كهنه شدهاند و بيش از حد ماندهاند و سهمي براي حضور خود قائل هستند.
وي گفت: همانطور كه ما در عرصههاي عمومي و سياسي منتظريم تا از بطن جريانات مردمي مسايل حكومتي شكل بگيرد، در تحكيم هم بايد بگذاريم تا واقعا از بدنه به راس برسند و الگويي كه شعارش را ميدهيم شكل بگيرد اما متاسفانه دفتر تحكيم از حالت دموكراتيك خود فاصله گرفته است و انجمنهاي عضو بايد براي اين مساله چارهاي بيانديشند.
چوبينه اظهار داشت: ارزش دفتر تحكيم به مجموعهاي است كه در شرايط فعلي آن را تشكيل ميدهند، يعني دانشجوياني كه مشتاقانه در اين مجموعه فعاليت ميكنند. ارزش ديگر آن نيز به تاريخچهي تحكيم است و ديگري به زميني كه تحكيم در آن رشد كرده است كه اين زمين متعلق به مردم مسلمان و ديندار است.
وي خاطرنشان كرد: دغدغهي مردم، دين و دنياست و اگر تحكيم نخواهد به هركدام از آنها توجه كنند، نميتواند برخاسته از مردم باشد و حرفش براي مردم خريدار ندارد. الان ميبينيم تحكيم فعاليتهايي ميكند اما مردم راه ديگري ميروند ولي زماني وقتي تحكيم وحدت حرفي ميزد، مردم آن را دهان به دهان ميچرخاندند.
وي در پايان تاكيد كرد: دفتر تحكيم وحدت بايد در رويكرد سياسي خود بازنگري كند تا عموم مردم از اين درخت بهرهي كافي ببرند و تحكيم براي مردم محبوب باقي بماند.
*** تعدادي از اعضاي سابق شوراي مركزي دفتر تحكيم وحدت در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران به بازگويي بخشي از خاطرات و تجربيات خود دربارهي اتحاديهي انجمنهاي اسلامي دانشجويان دانشگاههاي سراسر كشور پرداختند، كه حاصل آن به تدريج ارسال ميشود. مصاحبه با « علياكبر موسوي خوئيني »، « رضا حجتي »، « علي تاجرنيا »، « ابراهيم شيخ »، « مرتضي احمدي » و « حسين بيغم » در روزهاي گذشته ارسال شده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات