/زمان رسيدگي به وضعيت اسفناك كهنترين پايتخت كي فرا ميرسد؟/ مدير پژوهشكدهي ابنيه و بافت سازمان: احتمالا دكتر صراف به پژوهش در تپهي هگمتانه خواهد پرداخت
با توجه به قرارگيري نام تپه هگمتانه در فهرست محوطههاي ثبت آثار جهاني، فعاليتهاي در اين محل بايد به صورت اساسي و به طور همزمان در بخشهاي پژوهشي، آزادسازي، كاوشها، حفاظتها و معرفي انجام شود.
محمدحسين محبعلي ـ مدير پژوهشكده ابنيه و بافت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با بيان اين مطلب، گفت: آزادسازيها ميتواند قسمت اصلي كار باشد؛ زيرا در اين صورت هم مردم و هم تپه نجات مييابند. با آزادسازيها هم مردم از محدوديتها دربارهي املاكشان زياد ميشود و هم كل تپه از اين املاك كه خود با گذشت سالها مخرب آثارند، آزاد خواهد شد. بخش حفاظتهاي فوري نيز بايد مورد توجه قرار گيرد كه حتما بعد از آن ادامه يابد. پژوهشها هم در مرحلهي بعدي بايد قرار گيرد. البته نميگوييم كه پژوهشها تعطيل شود، درواقع همزمان كه آزادسازيها انجام ميشود، پژوهشها و حفاظتها نيز انجام خواهد شد.
وي ادامه داد: اصل آثار در فاز دو قرار دارد و فاز يك همان زمان به دليل كمتر بودن مشكلات آزاد شد و فاز دو به خاطر مشكلاتش آزاد نشد. حالا در صورت انجام اين كار ميتوان به مطالعات در اين قسمت نيز بپردازيم.
محبعلي در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اضافه كرد: تپه هگمتانه هم اكنون شامل دو قسمت است؛ قسمتي آزاد شده و دست سازمان ميراث فرهنگي است و قسمت ديگر هنوز آزاد نشده است كه همچنان بناهاي مسكوني مردم، مغازه و خيابان بر روي آن قرار دارد كه بايد خريداري و آزادسازي شود، كل محدودهي تپه دست ما باشد و حريم و حفاظت آن تكميل شود. اين به عنوان اولين فعاليت در تپه در درجه اول اولويت قرار دارد. دومين اولويت، مسالهي پژوهشهاست كه بايد هر چه سريعتر انجام شود و اطلاعات تكميل شود و سومين آن طراحي حفاظت، نگهداري و معرفي مجموعه در كل شهر است. در حال حاضر هيچكدام از اين اولويتها به صورت كامل اجرا نشدهاند، اما در اين تپه به عنوان يك پروژه بزرگ هر سه مرحلهي همزمان بايد اتفاق بيفتد؛ يعني هم آزادسازيها، هم پژوهشها در قسمتهاي آزاد شده و هم حفاظت هاي موردي و فوري بايد ادامه يابند. البته هر چهار قسمت را شروع كرديم و خوب هم شروع كرديم؛ مانند بستن خيابان اكباتان، انجام حفاظتهاي موقت در قسمتهاي حفاري شده، همچنين بازسازي ديوارهاي برج و بارو و شكيل و نماي شهري كه البته مورد آخر در حد طراحي شروع شد و ادامه نيافت. لازم است اين كارها از سر گرفته شود و بخشهاي پژوهش، حفاظت و معرفي هر سه فعال شوند.
محبعلي همچنين اضافه كرد:
كاوشهاي پيش از آنكه به صورت حفاري باشد مي تواند به صورت ژئو فيزيكي، فيلمبرداري و عكسبرداري شدهو به عبارتي شناساييها به صورت غير مستقيم باشد.بخشي نيز به صورت حفاريهاي مستقيم انجام ميگيرد.
اما مسئله اينست كه اينجا بايد داراي مديريت منظمو مرتبي باشد كه پژوهشگر متخصص محوطه كه قرار است به كاردر اين محل بپردازد،بتواند با اين روشها به كسب اطلاعات بپردازد.
با آغاز پژوهشها حفاظتهاي فني به جهت جلوگيري از نابودي اين آثار بايد صورت گيرد.
مدير پژوهشكده ابنيه و بافت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري افزود: در حال حاضر بخشي از برج و باروي شهر ريخته و مقداري سالم است و شهر به حالت خاكي و بدمنظر است. ما ميتوانيم بازسازي برج و بارو را شروع كنيم و نماي شهري و سيستم شهري به آن بدهيم و اين خود جنبهي حفاظت بناها را افزايش ميدهد. اولويت بنديها البته به معناي ترتيببندي اين فعاليتها نيست، بلكه به اين معناست كه به نسبت بودجهاي كه از كل اعتبار به آنها اختصاص داده خواهد شد بهتر است بر اساس اين اولويتها باشد.
محبعلي با تاكيد بر آزادسازيهاي تپه هگمتانه گفت: مردم نسبت به عدم خريد اراضي و املاكشان ناراضياند. بايد تكليفشان روشن شود؛ اگر دولت خانهها را ميخواست كه بايد ميخريد و اگر قصد خريد ندارد، آزاد كند تا مردم به راحتي زندگي خودشان را بكنند.
مردم در اين خصوص حق دارند؛ چراكه اين بهترين بخش كار است كه هم مردم و هم تپه نجات يابند. در راستاي تحقق اين اهداف تعيين اعتبار اولين كاري است كه بايد انجام شود. خوشبختانه پايگاه داراي مدير است و قرار است از پژوهشگر پيشين آن دكتر صراف نيز كه در حال حاضر بازنشسته است، طي قراردادي دوباره براي همكاري دعوت شود.
وي با بيان اينكه بازسازي ديوارها، فضاسازي و محوطه سازي موقت حداقل براي 10 سال يا بيشتر بايد باشد، در خصوص حفاظتها گفت: حفاظتها نيز در حال حاضر خوب است، اما ورقهاي داربستي و… در مقابل عوامل جوي خيلي ناپايدار است و البته صد در صد حفاظت را در پي ندارد و به هر حال اگر هم قرار است موقت باشد، بهتر است بر اساس طرحهاي جديد تغيير كند كه دست كم محافظت موقت بهتري صورت گيرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات