/توريسم دريا/ دكتر شفيعزاده: براي استفاده از سواحل بايد امكانات زيربنايي ايجاد شود شرايط مناسبي براي توسعهي توريسم دريا ايجاد نشده است
يك كارشناس گردشگري تصريح كرد: اعمال مديريتهاي نامناسب و ناصحيح در سواحل دريايي ايران، چهرهي آشفتهاي را براي اين مناطق به ارمغان آورده است.
"اسرافيل شفيعزاده" در گفتوگو با خبرنگار گردشگري ايسنا، اظهار كرد: براي ايجاد شرايط مطلوب در سواحل درياي ايران به سياستگذاريهاي شفاف و فراهم كردن زمينههاي مناسب براي بهرهبرداري از اين مناطق نياز است.
وي با بيان اينكه براي استفاده از سواحل بايد امكانات زيربنايي ايجاد شود، افزود: علاوه بر توسعهي امكانات اقامتي و پذيرايي و همچنين بهرهبرداري از دريا، نحوهي گذران اوقات فراغت در سواحل نيز از موضوعات مهم است كه بايد مورد نظر مسوولان باشد.
مدرس دانشگاه جامع علمي كاربردي گفت: توريستهايي كه در سواحل دريايي ايران اسكان ميكنند، به مراكز اقامتي و تفريحي براي گذران اوقات فراغت خود نياز دارند، در حالي كه به اين مساله در سواحل خزر، عمان و خليج فارس خيلي ضعيف پرداخته شده است.
وي تاكيد كرد: زماني كه سياست توسعهي جهانگردي را به اجرا ميگذاريم، بايد فضاي رقابتي ايجاد و با انحصارات در اين اماكن مبارزه شود.
شفيعزاده افزود: در فضاي رقابتي ميتوان اميدوار بود كه تحت تاثير اين رقابت، سطح ارائهي خدمات به مشتري ارتقاء كيفي يابد.
وي با اشاره به اينكه انحصار تا حد زيادي در سواحل مازندران مشاهده ميشود، گفت: اين انحصار به نوعي تضييع منافع عمومي مردم است.
اين كارشناس گردشگري به طرح آزادسازي سواحل و سواحل پاك اشاره و ابراز كرد: اين طرحها در جهت رفع انحصار در سواحل دريايي كشور بود، ولي پس از گذشته 6 ماه هنوز اقدام جدي براي اين مساله صورت نگرفته است و جلوههاي چندان دلچسبي در سواحل خزري ايران مشاهده نميشود.
وي با بيان اينكه بسياري از سواحل دريايي كشور مركز تخليهي زباله است، به شهر "چخماله"ي گيلان اشاره كرد و گفت: اين شهر يكي از زيباترين مناطق گيلان است، ولي در حال حاضر با مشكل مذكور مواجه شده و وضعيت نابساماني دارد.
شفيعزاده تاكيد كرد: فرهنگ مواجه با منابع زيست محيطي در بحث توسعهي توريسم دريا كه امكان استفادهي گردشگران از سواحل دريايي را فراهم ميكند، مطرح است كه به سيستم مديريتي نيازمند است كه در عين استفاده از اين منابع طبيعي، آموزش لازم را نيز ارايه دهد.
وي افزود: همكاري سازمان محيط زيست و ميراث فرهنگي و گردشگري در اين زمينه از اهميت قابل توجهي برخوردار است.
اين استاد دانشگاه اظهار كرد: اگر سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گامي مثبت در جهت آزادسازي سواحل بردارد و نظارت دقيقتري نيز داشته باشد، همچنين رابطهي خود را با ساير بخشها مستحكمتر كند، زمينهي استفادهي بهينه از سواحل را پديد ميآورد.
وي تصريح كرد: استفاده از منابع پايدار در بخش گردشگري داراي اهميت است كه توسعهي پايدار در اين صنعت را به ارمغان ميآورد و ترديدها و دلنگرانيها را نسبت به استفاده نكردن از اين منابع را از ميان ميبرد.
شفيعزاده در ادامه به وضعيت مراكز اقامتي در سواحل شمالي كشور اشاره كرد و گفت: مخاطب مراكز اقامتي شهرهاي آستارا، بندرانزلي و چالوس، گردشگراني هستند كه وضعيت مالي بهتري دارند و اماكن اقامتي ارزان قيمت در شهرهاي ديگر نيز درشان مسافران نيست.
وي افزود: "كانكس"هاي مستقر شده در بعضي از شهرهاي شمالي كه اماكن اقامت ارازان را براي مسافران فراهم كرده چه به لحاظ وضعيت بهداشتي و چه در شيوههاي ارائهي خدمات در منزلت مسافران ايراني نيست و فضاي منطقه را دچار چالش كرده است.
اين كارشناس گردشگري ابراز كرد: در اين مناطق بايد از امكاناتي بهره برد كه با طبيعت تطبيق دارد و فضايي ناهماهنگ و آشتفه را پديد نياورد.
وي با بيان اينكه در سواحل جنوبي كشور تاكنون شرايط مناسبي براي توسعهي توريسم دريا ايجاد نشده است، تصريح كرد: در سواحل درياي عمان از "ميناب" تا "سراوان" هيچ نقطهي قابل اتكايي وجود ندارد و منطقهي ساحلي چابهار نيز همچنان در مسير تجاري كردن است كه به تحرك جدي نياز دارد.
اين مدرس دانشگاه ادامه داد: در سواحل خليج فارس نيز از بوشهر و بندر لنگه تا بندرعباس فاقد زيرساختهاي مناسب گردشگري هستند.
وي گفت: در منطقهي بندرعباس سرمايهگذاريهايي براي احداث هتل و مراكز گردشگري شده است، ولي خواست عموم مردم ايجاد هتلهاي كوچك با قيمتهاي مناسبتر است.
شفيعزاده اظهار كرد: بسياري از مسافران در شهرهاي جنوبي به دليل نبود امكانات اقامتي مناسب در چادرهاي مسافري اسكان مييابند كه مجبورند به حمامهاي عمومي مراجعه كنند، اين مسافران همواره از نبود امكانات بهداشتي در اين مناطق گلهمند هستند.
وي تصريح كرد: علاوه بر ايجاد اماكن اقامتي مناسب با شيوههاي ارائهي خدمات مطلوب و ارزان به مسافران ايراني، اعمال مديريت صحيح در سواحل جنوبي كشور بويژه "بندرعباس" ضروري است.
اين كارشناس گردشگري گفت: در حال حاضر زبالهها در سواحل جنوبي كشور پراكنده است و مسوولان مربوط حساسيت كمتري نسبت به اين موضوع از خود بروز ميدهند.
وي بروز اين مساله را ناشي از ناتواني نظامهاي دولتي دانست و اظهار كرد: اگر مكانهاي مناسب براي تخليهي زباله استقرار يافته و هشدار براي پاك نگاه داشتن اعلام و نظارت دقيق اعمال شود، مردم ديگر ناپرهيزي نميكنند.
اين مدرس دانشگاه جامع علمي كاربردي افزود: وقتي مسافران در 100 متري خود سطل زبالهاي يافت نميكنند، زبالههاي خود را در همان مكان رها ميكنند و اين به علت پيگيري نكردن مسوولان و مديريت ناكارا در مناطق ساحلي كشور است.
وي تاكيد كرد: اگر جامعه امكانات لازم را در اختيار مسافران ايراني قرار ندهد، نقض غرض كرده است.
اين كارشناس گردشگري با اشاره به تحريف نام "خليح فارس در نشريهي نشنال جئوگرافيك" گفت: چاپ چند نقشه براي جلوگيري از اين سياستها، قابل حمايت است، ولي اقدامهاي عملي در اعتبار بخشيدن به هويت ملي كشور موثرتر است.
وي با بيان اينكه درياي عمان، خزر و خليج فارس فرصت هاي گرانبهايي را در اختيار گردشگران دنيا قرار ميدهد، تصريح كرد: در صورتي كه زمينهي گردشهاي دريايي در كنار فعاليتهاي كشتيراني و امكان بازديد از جزاير سه گانهي "تنب بزرگ و كوچك و ابوموسي" براي گردشگران دنيا در درياي عمان و خليج فارس فراهم شود، به تثبيت هويت ايراني اين مناطق كمك بزرگي ميكند.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: توسعهي فعاليتهاي گردشگري در آبهاي خليج فارس، اين نقطه را به عنوان منطقهي بينالمللي مطرح ميكند.
شفيعزاده در پايان ابراز كرد: كشورهايي كه هدف آنها، توسعهي جهانگردي است، اين اهداف را با اتكاء بر منابع طبيعي خود پيگيري ميكنند، ايران نيز بايد نگرش جديتر نسبت به منابع خود داشته باشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات