رييس دانشگاه تهران: برقراري مساوات و آزادي هدف حركت مشروطيت بود رييس دانشگاه تبريز: حكومت در مشروطيت، تابع قانون شد
همايش بينالمللي بزرگداشت يكصدمين سالگرد مشروطيت با حضور رييس جمهور، وزير علوم، تحقيقات و فناوري، روساي دانشگاههاي تهران، تبريز و ديگر استادان و صاحبنظران افتتاح شد و تا 21 ارديبهشتماه در تهران و تبريز ادامه مييابد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم كه در كتابخانهي مركزي دانشگاه تهران برگزار شد دكتر رضا فرجي دانا _ رييس دانشگاه تهران و رييس كميتهي پژوهشي همايش _ با تاكيد بر اينكه نهضت مشروطيت در جامعهاي شكل گرفت كه اكثريت آن مسلمان بودند، گفت: مراد رهبران مشروطه و مردم از «آزادي»، آزادي مطلق و افسار گسيخته نبود و بهجز آزادي از قيد استبداد و زندگي برمبناي قانون، معناي ديگري نداشت؛ حركت مشروطيت در ايران به سوي برقراري مساوات، آزادي و تلاش براي رهايي مردم يوغ استعمار بود.
وي با اشاره به ناكامي مجالس اول تا پنجم درجهت نجات كشور، اظهار داشت: هرچند مشروطيت به استبداد پهلوي تبديل شد ولي همواره در تاريخ ايران اهميت داشته است و در انقلاب اسلامي به شكوفايي رسيد.
فرجي دانا با يادآوري تشكيل ستاد بزرگداشت نهضت مشروطيت با تصويب هيات وزيران، افزود: بنابر مصوبات اوليهي ستاد بزرگداشت مشروطيت طي چهار سال از 1382 تا 1385 براي برگزاري چهار همايش برنامهريزي شده است كه در نخستين همايش، ريشههاي فكري مشروطيت بررسي شد.
وي در پايان، گزارشي دربارهي چگونگي برپايي همايش بينالمللي بزرگداشت سالگرد مشروطيت در اريبهشتماه 1384 ارايه كرد.
رييس دانشگاه تبريز كه همايش بزرگداشت سالگرد مشروطيت در روزهاي 20 و 21 ارديبهشتماه در آن دانشگاه ادامه مييابد، تصريح كرد: تاريخ ايران، فراز و نشيبهاي بسياري داشته و نهضت مشروطيت يكي از برگهاي زرين اين تاريخ است كه در آن براي اولين بار حكومت، تابع قانون درآمد كه مردم آذربايجان در پيروزي نهضت مشروطيت جايگاه ويژهاي داشتند.
دكتر محمدرضا پورمحمدي با بيان اينكه تاريخ نشان ميدهد كه كانونهاي آزاديخواه چگونه از سوي قوتهاي قهريه آماج حملات بودند، ادامه داد: در صد سال گذشته، سالها شمع مشروطه، خاموش يا كمسو بوده اما مشروطه هيچگاه تعطيليبردار نبوده است. در چند سال گذشته، با تشكيل ستاد بزرگداشت نهضت مشروطيت، سه همايش برگزار و در آنها ريشههاي انقلاب مشروطيت و دستاوردهاي آن بررسي شد.به گزارش ايسنا در ادامهي نخستين روز همايش بينالمللي بزرگداشت سالگرد مشروطيت، سيد محمد خاتمي در سخناني مشروطيت را از مهمترين وقايعي دانست كه طي دو قرن گذشته در عرصهي حيات سياسي و اجتماعي ايران رخ داده است، بررسي چند و چون اين واقعه، علل و عوامل آن و نيز تأثيري كه در تحولات و جريانهاي بعدي مردم و منطقهي ما داشت را كار پژوهشگران و كاوشگران فاضل و شايسته خواند.
دكتر محمدابراهيم باستاني پاريزي ديگر سخنران اين همايش بود كه سيري تاريخي از شكلگيري انقلاب مشروطه و مختصري از ديگر وقايع تاريخي پس از آن مانند حوادث شهريور 1320 و 28 مرداد 1332 را بيان كرد.
دكتر احسان اشراقي نيز درحالي كه دكتر جعفر توفيقي - وزير علوم، تحقيقات و فناوري _ بهعنوان رييس ستاد بزرگداشت مشروطيت در جمع حاضران بود دربارهي قرارداد 1907 و كودتاي محمدعلي شاه سخن گفت.
وي يكي از محاسن تاريخ را كشاندن گذشته به زمان حال دانست و گفت: اكنون صد سال از تولد مشروطيت ايران ميگذرد؛ صد سال پيش مردم ايران پرچم حقطلبي را بر دوش كشيدند و با رهبري علماي مذهبي و روشنفكراني كه با زبان و قلم به ميدان مبارزه با استبداد قدم گذاشته بودند حماسهاي بزرگ به نام مشروطه و حكومت قانون را آفريدند.
«مفاهيم واژگان جديد در ادبيات سياسي عصر مشروطه» بحثي بود كه دكتر رضا شعباني بهعنوان آخرين سخنران نشست نخست اين همايش به آن پرداخت.
وي بيان داشت: مشروطيت واقعهي بزرگ تاريخي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد. در آن دوران، براي نخستين بار در تاريخ، عنصر جديدي به نام مردم بهميان آمد و نمايندههاي ملت سعي كردند مسايلي كه مورد نياز جامعه بود را بيان كنند. پيش از آن نيازي نبود كه در زبان فارسي تغييري ايجاد شود و اين زبان پاسخگوي نياز فرهيختگان بود. اما پس از انقلاب كبير فرانسه، عنصر جديد ملت، پديد آمد و نيازي بود لغات جديدي ايجاد شود.
شعباني توضيح داد: واژههايي چون وطن، ملي، ملت، قانون، مشروطه و يا حكومت ملي، دولت ملي، حريت يا آزادي فردي و جمعي و حقوق بشري كلماتي بودند كه پس از آن دوران ساخته شدند. البته هر زباني بايد مرزي را كه حد معنابخشي لغات است را طي كند و اين زبان هم چنين مسيري را پيمود.
همچنين در حاشيهي اين همايش نمايشگاه منتخبي از اسناد، پاياننامهها، كتابها و نشريات منتشر شده در حوزهي انقلاب مشروطيت برپا خواهد بود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات