آداب مردم آذربايجان در طولانيترين شب سال “شب چله گئجه سي“ بين مردم آذريزبان اعتبار خاصي دارد
در بين مردم آذربايجان غربي شب اول دي ماه از اعتبار خاصي برخوردار مي باشد و در زبان محلي چله گئجه سي ناميده مي شود.
به گزارش بخش ايرانشناسي ايسنا معمولا در اين شب، انار ، آجيل ، تنقلات و به خصوص هندوانه مي خورند و بر اين باورند كه اگر در شب يادشده هندوانه بخورند ، گرماي تابستان آنها را اذيت نخواهد كرد و همچنين معتقدند كه در شب چله نبايد كسي به سفر برود ، چون تا سال آينده در سفر خواهد بود.
در آذربايجان غربي در شب چله گندم برشته روي بام خانه ها مي ريزند و معتقدند كه با اين كار سالي كه مي آيد سالي پربركت خواهد بود.
در اين شب زنان و دختران دستهايشان را حنا مي بندند و غذاهاي مخصوص شب چله ، آش دوغ و دلمه مي باشد.
همچنين براي دختراني كه نامزد دارند از سوي نامزدشان خوانچه اي كه در آن دوازده بشقاب از خوراكي هايي چون پشمك ، انگور ، هندوانه ، خربزه و انار است، مي فرستند.
بشقاب ها را در خوانچه چيده و در وسط هم بقچهي خلعتي را كه معمولا پارچهي پيراهن عروس و طلاجات است مي گذارند و در و طرف بقچه هنداونه و خربزه گذاشته و روي آن ها را ملحفه مي كشند و به خانهي عروس مي فرستند.
از جمله خوراكي هاي اين شب شيريني هاي الوان ، باقلو، نان برنجي، حلواي كنجد، حلواي گردويي (دوشاب حلواسي)، حلواي هويچ ، هندوانه ، خربزه تخمه و انواع تنقلات مي باشد.
در گذشته مردم آذربايجان غربي در شب چله در خانهي بزرگ خاندان جمع شده و ميزبان با اونگ ، كشمش ، ذرت بوداده ، تخمه، به، سيب، سجوق، باسلق ، انار ، هندوانه كه آنها را بر روي كرسي قرار مي داد، از ميهمانان پذيرايي مي كرد.
بزرگان نيز در اين شب با گفتن داستان و اشعاري از حافظ و سعدي و ساير شعرا ميهمانان را سرگرم مي كردند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات