• جمعه / ۲۹ آبان ۱۳۸۳ / ۱۱:۰۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8308-10442
  • منبع : نمایندگی فارس

فريده پورگيو: ايجاد كتابخانه‌هاي ديجيتالي در كشورهاي جهان سوم يك رويا است اگر مشكلات اقتصادي مردم در كار نبود، استقبال از كتاب و كتابخواني چشمگير مي‌شد؟

براي بهبود وضعيت نامناسب نشر كتاب در كشور، مي‌بايد فرهنگ كتاب‌خواني در جامعه و نسل آينده نهادينه شود. دكتر فريده پورگيو - استاد دانشگاه شيراز و مترجم - در گفت‌وگو با خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در شيراز، با بيان مطلب يادشده گفت: در بازار نشر كتاب‌هاي زيادي به چشم مي خورد، كتاب‌هاي زيادي چاپ مي‌شود و تنوع عنوان و موضوع كتاب‌ها بسيار بالاست؛ اما مگر تيراژ اين كتاب‌ها چقدر است؟ همگي تيراژي محدود و حداكثر تا سقف پنج هزار نسخه دارند، كه از اين تعداد، تعداد زيادي از آن‌ها روي دست كتابفروشي و ناشرها مي‌ماند. در واقع عرضه زياد اما تقاضا كم است و تعداد كتاب‌هايي كه به چاپ دوم، سوم و يا بيشتر مي‌رسند، معدود و انگشت‌شمار است. او بخش عمده مشكلات نشر و بازار كتاب را مشكلات اقتصادي مردم دانست، اما افزود: پارامترهاي زيادي را مي‌بايد در ركود نشر كتاب دخيل دانست كه وضعيت نامناسب اقتصادي مردم يكي از آن‌هاست. ولي بايد ديد كه اگر مشكلات اقتصادي مردم در كار نبود، آيا استقبال از كتاب و كتابخواني چشمگير بود؟ علاقه به مطالعه كتاب و كتابخواني مقوله‌اي است كه به دوران كودكي هر فرد و نحوه‌ي آموزش و تربيت وي برمي‌گردد. بچه‌هاي ما ياد گرفته‌اند كه فقط كتاب‌هاي درسي بخوانند؛ نه كم‌تر و نه بيشتر. كتاب خواندن و علاقه به كتاب يك فرهنگ است كه مي‌بايد توسط خانواده‌ها و سيستم آموزشي كشور به افراد اجتماع تزريق و در جامعه نهادينه شود. مدرسه‌هاي ابتدايي ما بايد حتما داراي كتابخانه باشند؛ حتا با حداقل كتاب، مثلا 50 جلد. در حالي كه بسياري از دبيرستان‌ها و پيش‌دانشگاه‌هاي ما هم فاقد كتابخانه هستند. اين استاد جامعه‌شناسي يكي ديگر از دلايل رويگرداني نسل جوان به مقوله‌ي كتاب‌خواني را گسترش رسانه‌هاي تصويري به‌ويژه اينترنت دانست و يادآور شد: بچه‌هاي ما به‌نوعي آماده‌خور شده‌اند. آنان ياد گرفته‌اند يا عادت كرده‌اند كه با فشار دادن يك كليد و يك بار كليك كردن آنچه را كه مي‌خواهند پيش‌روي‌شان قرار گيرد و اين راحت‌طلبي مانع از اين مي‌شود كه جوان ما به بازار كتاب سري بزند و كتاب مورد علاقه‌اش را با كمي گشت و گذار به دست آورد. اين استاد دانشگاه اين نظر را كه در ساليان آينده گسترش فن آوري رسانه‌هاي تصويري باعث برچيده شدن كتاب به شكل كنوني آن خواهد شد، نادرست دانست و گفت: اگر سري به اينترنت و وبلاگ‌ها بزنيد خيلي زود خواهيد فهميد كه اين عرصه مي‌تواند حتا به امر كتاب‌خواني و فروش و عرضه كتاب هم كمك كند و مي‌تواند تبليغي براي آن باشد. هيچ چيز نمي‌تواند جلوي لذت كتاب خواندن را بگيرد. وضعيت فعلي نشر كتاب ما هم برمي‌گردد به فرهنگ ما كه كتاب خواندن و مطالعه در آن جايي ندارد و از اينترنت و امثالهم استفاده نادرستي مي‌كنيم؛ اما اينكه در ده يا بيست سال آينده شاهد كتابخانه‌هاي ديجيتالي خواهيم بود، اتفاقي است كه در كشورهاي جهان سوم نخواهد افتاد. وقتي تعداد كتابخانه‌ها و كتابفروشي‌ها در همين شيراز به تعداد انگشتان يك دست هم نمي‌رسد، پس از آن جهت خطري هم ما و ناشران ما را تهديد نخواهد كرد. انتهاي پيام
  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha