/گزارش/ سينماي “روباز تابستاني“ /1/
شايد تماشاي كامل يك فيلم در يك سالن سينماي بدون سقف، براي نسل كنوني چيز غريبي باشد. درحاليكه در دهه 40 شمسي قريب به اتفاق سينماهاي موجود در شيراز حتي سراسر كشور از نوع سينماهاي بدون سقف، موسوم به سينماي تابستاني بودند، سينما آريانا كه در حال حاضر متروك و بلااستفاده مانده واقع در خيابان زند - سينما تاج (ماياك) كه سالهاست تبديل به پاركينگ شده واقع در خيابان انوري سينما مهتاب (دنيا) تعطيل شده واقع در چهارراه مشير، سينما ايران، سينما آسيا، سينما سعدي و سينما حافظ (پرسپوليس) همگي از سينماهاي 2 سالنه شيراز بودهاند. يعني علاوه بر سالن مسقف و زمستاني و هميشگي خود يك سالن بدون سقف و تابستاني را نيز در جنب و مجاورت ساختمان اصلي خود داشتهاند از ابتداي دهه 50 سينماهاي تابستاني تغيير كاربري داده و تبديل به سالن انتظار و يا سينمايي مجزا شدند در حال حاضر فقط سينما سعدي و حافظ (پرسپوليس) به شكلي ناخواسته سينماي تابستاني و بدون سقف قديمي را در مجاورت خود حفظ كردهاند.
با هجوم توده هواي گرم در فصل تابستان وجود سينماهاي تابستاني بار ديگر در سطح كلان شهرهاي بزرگي چون تهران و يا شيراز احساس ميشود. سوال اين است كه آيا اگر بار ديگر سينماهايي به همان شكل و سبك و سياق داشته باشيم باعث استقبال مجدد خانوادهها از فيلمهاي روي پرده نخواهد شد؟ آيا راه اندازي و ساخت سينماهاي بدون سقف و تابستاني باعث رونق مجدد سالنهاي سينما نخواهد شد؟ آيا چنين رويكرد و نگرشي آن هم پس از گذشت سالها صحيح خواهد بود؟
عزيزالله خردمند مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي فارس در گفتوگو با خبرنگار هنري ايسنا ، ساخت و راه اندازي مجدد سينماهاي روباز تابستاني را در جهت جلب خانوادهها بسيار اثربخش دانست و گفت: هنر امروز مخاطب خاص دارد در حاليكه هنر و از جمله سينما، بايد مخاطب و تودهي مردم را در نظر بگيرد با ساخت سينماهاي روباز تابستاني ميتوان تنوعي نيز در شكل بدقواره و كسالت آور سينماهاي فعلي ايجاد كرد و بعد از مدتي با استقبال توده مردم روبرو خواهيم شد كه اين امر چرخهاي زنگ زده اقتصاد سينما را اندكي به حركت درخواهد آورد در ضمن در اين سالنهاي سرباز علاوه بر نمايش فيلم ميتوان كارهاي فرهنگي قابل ملاحظه ديگري را نيز انجام داد.
دكتر معمار ضيا استاد دانشگاه ساخت و راه اندازي سالنهاي “روباز و تابستاني“ را از 2 حال خارج ندانست و افزود: سينماهاي روباز به 2 شكل است يكي از نوع سينماهاي وسيع و بدون صندلي كه جاي وسيعي را ميطلبد و در شرايط فعلي غيرقابل ساخت ميباشد در اين نوع سينماها ميتوان درون اتومبيل شخصي خود به تماشاي فيلم مورد نظر پرداخت نوع دوم، سينماي صندلي دار است اين نوع سينما نيز مشكلات خاص خود را داراست از جمله اينكه فقط در هنگام تاريك شدن هوا و آن هم در طول حداكثر 4 يا 5 ماه ميتوان از آنها استفاده كرد در بقيه طول سال اين سالنها بلااستفاده خواهند ماند.
دكتر معمار ضيا از ساخت اين نوع سينماها با در نظر گرفتن شرايطي استقبال كرد و گفت: سينماي روباز فقط براي اوج و رونق اكران فيلمها كه همان تابستان است مورد استفاده قرار ميگيرد اين نوع سالنها يا به تنهايي به كار گرفته ميشوند يا در كنار يك مجموعه تفريحي و فرهنگي اين نوع سالنها ميبايست در مناطق كنترل شده شهر مثلا شهرك صدرا، شهرك گلستان، معالي آباد و مناطق اينچنيني ساخته شوند در پاركها نيز ميتوان سالنهاي كوچك تعبيه كرد اما باز هم همان مشكل باقي ميماند آن هم اينكه بعد از 3 ماه يا 4 ماه ميبايست وسايل اين سينما را جمع كنند براي حل اين مشكل ميبايست اين سالنها در مجاورت يك مجموعه فرهنگي - هنري ساخته شود.
دكتر جعفر قادري - استاد دانشگاه و عضو شوراي اسلامي شهر شيراز با ساخت سينماهاي روباز و تابستاني موافق است اما آن را مناسب مناطق متراكم و قديمي شهر ندانست و گفت: در بافت قديمي و تجاري شهر اينگونه ساخت و سازها امكان ندارد ميتوان سالنهاي روباز و تابستاني را در مناطق حاشيهاي و تفريحي شهر ايجاد نمود در اينگونه مناطق هميشه افراد زياديب راي تفريح و گذران اوقات فراغت تجمع كردهاند كه ميتوان آنها را به اينگونه سالنها كشيد اما چون اين سالنها جهت نمايش فيلم براي مدتزمان حداكثر 4 ماه ميتوانند فعال باشند بايد در طول سال براي آنها برنامههاي ديگري نيز در نظر گرفته شود در شهركها و مناطق تازه تاسيس به لحاظ دوري مردم از مناطق مركزي شهر حتما از اين سالنها استقبال خواهد شد. اما بايد مد نظر داشت كه براي اين سالنها تنها تعريف سالن سينما را نداشته باشيم و به گونهاي طراحي و ساخته شوند كه بتوان براي فعاليتهاي ديگر فرهنگي نيز از آنها استفاده كرد مثلا نمايشگاه، تعزيه خواني و برنامههايي از اين نوع تا بتوان از چنين فضايي حداكثر استفاه را علاوه نمايش فيلم نمود.
دكتر قادري با ذكر اين مطلب كه شوراي شهر و شهرداري هميشه از ساخت مراكزي چون سالنهاي سرباز و تابستاني استقبال كرده و ميكنند، افزود: ما برنامههاي بسياري جهت راه اندازي چنين سالنهايي داريم اما مشكل اينجاست كه سالنهاي اصلي سينما در حال حاضر با مشكل درآمد و عدم استقبال مردم روبرو شدهاند از اين رو كسي به فكر ساخت و راه اندازي سالنهاي تابستاني نيست كه ما بخواهيم به وي كمكي كنيم.
مهندس عليرضا قائديان رييس سازمان ايرانگردي و جهانگردي نيز از موافقان ساخت و راه اندازي مجدد سالنهاي روباز و تابستاني در شيراز است و دليل اين امر را چنين ميداند: هميشه عنوان كردهايم كه شيراز پايتخت فرهنگي ايران است اما كمترين قدم را در اين راه برداشتهايم.
ساخت سالنهاي روباز و تابستاني ميتواند ما را به داشتن پايتخت فرهنگي ايمدوارتر كند.
سالنهاي روباز و تابستاني درگذشته از جمله مكانهايي بودند كه خانوادهها به آن مراجعه ميكردند چون فقط در طول شب و تاريكي هوا فعال بودند، آن هم در طول مدت زماني خاص و چند ماهه اين سينماها ويژگي خاص داشتند كه بيشتر خانوادهها را به سوي خود جذب ميكردند تا افراد مجرد. اگر سالنهاي روباز در نقاط پرجمعيت شهر ايجاد كنيم باعث رونق بيشتر سينماي ملي نيز خواهيم شد و هم اينكه كاري فرهنگي صورت گرفته است.
ادامه دارد...
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات