كاروانسراي خانات تهران در حال مرمت است
مرمت اثر تاريخي كاروانسراي خانات تهران از اوايل تيرماه سال جاري توسط مالك و بهرهبرداران آن و زير نظر ادارهي كل ميراث فرهنگي استان تهران آغاز شده است.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، كاروانسراي خانات در منتها اليه قسمت جنوبي بازار تهران، در خيابان مولوي، خيابان صاحب جمع و در حاشيه شمال شرقي ميدان امينالسطان واقع شده است. قدمت اين اثر به دوران حكومت ناصرالدين شاه قاجار باز ميگردد و از نكات مهم در خصوص آن، اين است كه مثل ساير كاروانسراهايي كه در محدودهي بافت تاريخي تهران بودهاند، دچار تغييرات گسترده نشده و به طرز شگفتآوري سلامت باقي مانده است. تعداد كاروانسراهاي اين محله از تهران در آن سالها 22 باب و دليل كثرت تعداد كاروانسراهاي اين بخش از شهر قرار گرفتن دروازهي حضرت عبدالعظيم (ع) در اين منطقه بوده است.
سراي خانات داراي پلاني با طرح دو ايواني و مساحتي حدود ده هزار متر مربع است كه حدود شش هزار متر آن را بنا و بقيه را صحن شامل ميشود و شامل جلوخان ورودي، درگاه هشتي ورودي، راهرو، ايوان، صحن مركزي هشت گوش، حجرههاي اطراف صحن، انباهراي پشت حجرهها، راهپلهها، باربند، اصطبل و دالانهاي ارتباطي ميباشد. در اضلاع اصلي صحن مركزي حجرههايي وجود دارد كه مجموع تعداد آنها به پنجاه باب ميرسد و وروديهاي اصلي آن در اضلاع شرقي و غربي قرار گرفته است.
سراي خانات روزگاري پذيراي قافلهها و كاروانهايي بود كه كالاها و اجناس خو را با چهارپايان به آنجا ميآوردند و هم اكنون اين بنا - يكي از انبارهاي مهم كالاهاي تجاري بازار بزرگ تهران است - شاهد ورود كاميونها و تريلرهاي عظيم 30 تني است كه كالاها را از كارخانجات صنعتي و بنادر كشور جهت تخليه و توزيع به اين مكان حمل ميكنند.
در سالهاي گذشته قسمتهايي از اين بنا در اثر عوامل مخرب ازجمله نم و رطوبت، لرزش و تعمير و نگهداريهاي غلط و نادرست از بين رفته بود و اكنون با گذشت 7 ماه از زمان مرمت اين اثر، بخشهايي از آن مرمت شده و در صورت مرمت كامل آن، اين پروژه بيش از 2 سال طول خواهد كشيد. كل اعتبار تعمير و مرمت اين اثر توسط مالك و بهرهبرداران آن تامين ميشودو شهرداري منطقهي 12 در اين زمينه مساعدتهايي در قالب سطوح مديريتي داشته است.
سراي خانات حدود 80 سال پيش توسط مرحوم حاج سيد علي اردهالي كه از تجار معروف فرش ايران در اواخر دورهي قاجاريه بوده است، خريداري شده و وقتي وي در زمان حكومت رضاخان فوت ميكند مالكيت آن به حاج سيد جعفر سجادي اردهالي - پسر ايشان - ميرسد و بعداز فوت ايشان، از سال 1355 خورشيدي تا كنون سراي خانات در مالكيت وراث وي ميباشد.
اين بنا كه يكي از اعضاي شاخص و درواقع مكمل محور فرهنگي - تاريخي شهر تهران ميباشد، در تاريخ 1382/7/1 به شماره ثبت 10418 در فهرست آثار ملي ايران قرار گرفته است و مالكان اين اثر تاريخي قصد دارند اين بنا همچون گذشت كاربري تجاري داشته باشد و طبق اعلام، ادارهي كل ميراث فرهنگي استان تهران نيز با اين نوع كاربري مخالفتي ندارد؛ اما به دليل قدمت و ويژگيهاي هنري اين اثر، بايد كاربري فرهنگي آن هم مورد توجه قرار گيرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات