/گزارش/ “آنچه در باران، بر معبد آناهيتا گذشت” و اظهار نظرهاي مسؤولان استاني
چهاردهم ماه جاري بود كه سرپرست محوطه باستاني معبد آناهيتا خبر داد: قسمتهايي از محوطه تاريخي معبد آناهيتا را فاضلاب خام فرا گرفته است.
سعيد دوستاني در گفتوگو با خبرنگار ايسنا (خبرگزاري دانشجويان ايران) گفت: كانال فاضلاب در ضلع جنوبي محوطه باستاني كنگاور بهدليل بارندگي روزهاي اخير، از هم گسست و اين محوطه تاريخي را فاضلاب خام فرا گرفت.
وي افزود: اين كانال در گذشته جوي آب سنتي بوده؛ اما پس از گذشت زمان چشمههايي كه به اين جوي سرازير ميشد، به مسير ديگري منتقل و اين كانال به فاضلاب خام تبديل شد.
او افزود: تمامي ساختمانهاي اطراف كانال، به تملك ميراث فرهنگي درآمده است؛ اما اين كانال براي خانههاي بالاي معبد كه با محوطه فاصله دارند، مورد استفاده است. اين در حالي است كه سازمان ميراث فرهنگي، هنگام خريد، تمامي هزينهها را پرداختند و شركت آب و فاضلاب ميتواند اين كانال را كه موجب آلودگي منطقه و باغهاي كشاورزي پايين معبد ميشود را به نقطه ديگر منتقل سازد.
دوستاني تصريح كرد: در حال حاضر وضعيت نامناسبي در محوطه بهوجود آمده كه با تلاش همكاران در حال پاكسازي منطقه هستيم؛ تا جايي كه مجبور شديم هياتهاي گردشگري خارجي را از مسيرهاي ديگر براي بازديد از منطقه ببريم؛ تا شاهد وضعيت اسفناك اين بخش نباشند.
اما عليرضا سهرابي ـ مدير آب و فاضلاب شهرستان كنگاور ـ در تماس خبرنگار ايسنا در كرمانشاه، با بيان اين مطلب كه در حال حاضر شبكههاي آب و فاضلاب موجود در كنار معبد آناهيتا قابل تغيير نيست، گفت: طرح جامع فاضلاب شهرستان كنگاور پس از تصويب، اجرا ميشود و در حال حاضر راهي جز اين وجود ندارد كه شبكههاي موجود را حفظ كنيم.
وي در ادامه افزود: شبكههاي اطراف معبد به علت آبياري باغهاي كشاورزان، بروز مشكلاتي براي شبكههاي آب و فاضلاب را موجب شده است كه ميراث فرهنگي بايد براي حل وضعيت باغهاي اطراف معبد اقدامي انجام دهد.
او تصريح كرد: وظيفه ما مسدود كردن راههاي فاضلابي مورد استفاده كشاورزان است كه طي شكاياتي كه از طرف مركز بهداشت شهرستان كنگاور و ميراث فرهنگي صورت گرفته، قرار است در آينده با اجراي طرح جامع فاضلاب شهر كنگاور، اين مشكل مرتفع شود.
در پي آن، مدير اداره كل ميراث فرهنگي استان كرمانشاه، تاكيد كرد كه كانال فاضلاب براي عرصه تاريخي معبد آناهيتا مشكل ايجاد كرده است.
اسدالله بيرانوند در گفتوگو با ايسنا منطقه كرمانشاه، در اين خصوص گفت: بخشي از اين كانال در اختيار كشاورزان قرار دارد كه متأسفانه كشاورزان اين منطقه از آب كانال براي آبياري زمينها و باغات خود استفاده ميكنند. اين امر، علاوه بهخطر انداختن سلامت مصرفكنندگان محصولات، براي آثار تاريخي منطقه هم معضل ايجاد كرده است.
وي با بيان اينكه كانالهاي فاضلاب براي اين منطقه باستاني مشكل ايجاد كرده است، افزود: سازمان ميراث فرهنگي كشور در اين رابطه با اداره آب و فاضلاب مكاتباتي انجام داده است و با توجه به اينكه اين منطقه تحت مالكيت شخصي يا دستگاهي نيست ، مقرر شده كه آب و فاضلاب اين كانال را در دستور كار خود قرار دهد.
بيرانوند اظهار داشت: سازمان ميراث فرهنگي كشور برنامهاي در مورد معبد آناهيتا را در دستور كار خود قرار داده است كه شامل دو بخش پژوهش و مرمت و حفاظت بنا ميباشد و لازم است اين دو در كنار هم و به موازات هم انجام شوند؛ ولي بهدليل در اختيار نداشتن اعتبارات خاص اين برنامه به سال آينده موكول خواهد شد.
وي در پايان گفت: 35 ميليون تومان اعتبار براي محوطه باستاني معبد آناهيتا در نظر گرفته شده است كه پنج ميليون تومان براي كارهاي ضروري آب، برق و نيروهاي كارگري و نظارت و 30 ميليون تومان هم جهت تملك املاك منطقه ميباشد.
فرداي آن روز (82/08/15) سرپرست محوطه باستاني معبد آناهيتا خبر داد كه ورودي معبد باز و ضلع جنوبي هم از آب و فاضلاب تميز شده است.
سعيد دوستاني ـ نماينده ميراث فرهنگي استان در شهرستان كنگاور ـ به خبرنگار ايسنا گفت: در روز بعد از آب گرفتگي، دو اكيپ خدمات امداد آب و فاضلاب در محل حاضر شده و نسبت به تميز كردن محوطه و لايروبي كانال فاضلاب اقدام كردند.
وي ادامه داد: در حال حاضر ورودي محوطه تميز شده است و آمد و رفت از آن مانعي ندارد.
سرپرست محوطه باستاني معبد آناهيتا در پايان خاطرنشان كرد: مسؤول آب و فاضلاب شهرستان كنگاور قول مساعد داده است كه در اولين فرصت، با اجراي طرح فاضلاب شهر كنگاور و تاسيس تصفيهخانه، نسبت به جابهجايي كانال آب و فاضلاب در ضلع جنوبي معبد آناهيتا اقدام خواهد شد.
همان روز، اداره كل هواشناسي استان كرمانشاه خبر داد: براساس بررسي آخرين نقشههاي پيشيابي، از امروز سيستمي ناپايدار به كشور نزديك ميشود كه در اواخر روز شنبه جو منطقه را متاثر خواهد كرد.
براساس اين گزارش سيستم يادشده طي روزهاي يكشنبه و دوشنبه هفته آينده ( فردا و پس فردا)، علاوه بر ايجاد وزش باد، ابرناكي آسمان و تعديل دمايي، يعني كاهش دماي روزانه و افزايش دماي شبانه، موجب بارندگي در سطح استان خواهد شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات