بیشک هنگامی که سخن از هنر به میان میآید، مصادیق زیادی در ذهن افراد تداعی میشود. مصداقهایی که هرکدام تاریخچه و هویت متخص به خود را دارند. از سفالگری و منبت کاری و مینا کاری تا قالی بافی و گلدوزی و سوزندوزی، همگی نمونههایی از هنر اصیل ایرانی هستند که از گذشته با تاریخ و فرهنگ غنی مردمان ایران زمین پیوند خوردهاند.
امروزه علی رقم افزایش تعداد قالیها یا پارچههای ماشینی که با استفاده از فناوری و ماشینآلات روز تولید میشوند، هنوز هستند افرادی که سعی میکنند تا شیوه پیشینیان خود را حفظ کرده و با دستان خود پارچهها و قالیهای دست بافت تولید کنند تا این آثار همچنان ارزش و معانی نهفته در نقوش خود که عجین شده با تمدن و سنن ایرانی است را حفظ کنند.
سرپنجههای هنرآفرین زنان گلستانی با مهارتی خیرهکننده و به مدد نخ و سوزن، نقشهایی بر پارچه مینشاند که نقش خیالش است. نقش و نگارهایی زیبا و جذاب که چشم را از آن سیری نیست و دل را، دل برکندن از آن میسر نیست؛ و به این طریق است که لباسهای محلی و سنتی که ترکیبی از هنر، زیبایی، طبیعت و زندگی است، پدید میآید.
اعظمامانی، بانوی سختکوش ایرانی یکی از افرادی است که سعی در زنده نگه داشتن هنر سوزندوزی ایرانی دارد. او که اصالتاً از دیار کردهای کرمانج خراسان شمالی است، این حرفه را بیست سال پیش از مادرش آموخته و اکنون عاشقانه تلاش میکند تا با دوختن نقوش برگرفته از هنر و معماری ایرانی با استفاده از نخهای بسیار زیبا و پر رنگ و لعاب، آثار فاخر تولید کرده و آن را به نمایش بگذارد.
این بانوی ایرانی هشت سال است که به صورت حرفهای مشغول بهکار است و برند ویژه خود را به ثبت رسانده و آثار دیدنی خود را در فضای مجازی به نمایش گذاشته. او که نیازهای متقاضیان و مشتریان خود را به خوبی میشناسد، با همت و خلاقیت خود و طی سالها آزمون و خطا موفق شده تا با استفاده از تکنیکهای خاص و تغییر زاویه سوزن و نوع دوخت بر روی پارچه، در مقایسه با گذشته، آثار را بهروزتر کند تا کشش و جاذبه رنگی بیشتری را ایجاد کند.
جالب است بدانید بیشتر مشتریان او ایرانیهای ساکن خارج از کشور هستند که در هنگام سفر به وطن، کارهای او را برای استفاده در منزل یا به عنوان سوغات برای اقوام و دوستان خود در خارج از ایران خریداری میکنند و چون در حمل و نقل آن دشواری ندارند و تا سالیان سال میتوانند از آن در منازل خود استفاده کنند، از خرید این آثار به شدت راضی هستند.
علی رغم خرید مشتریان ساکن در خارج از کشور او همچنان دغدغه فروش محصولات خود را دارد، به خصوص پس از فیلتر شدن برخی از اپلیکیشنهای خارجی که به گفتهی خودش این فیلترینگ ضربه سنگینی را به فرآیند تولید و فروش او تحمیل کرد. چرا که درآمد حاصل از فروش پارچههای سوزندوزی شده در نمایشگاهها کفاف اجاره مغازه، پرداخت حقوق شاگردها و سوزندوزها و همچنین خرید مواد اولیه را نمیدهد.
امانی چندین سال است تلاش میکند تا کار خود را از طریق سوزندوزی بر روی پرده، لباس و حتی روتختی گسترش دهد اما به دلیل نبود فضای کافی برای کار و نداشتن سرمایه لازم برای خرید لوازم مورد نیاز مجبور است که تا زمان فراهم شدن شرایط مناسب به کار سوزندوزی بر روی پارچه قناعت کند.
او که اکنون در فروشگاه پرنیان، واقع در خیابان لاله شهر گرگان ( فروشگاهی که بسیج سازندگی گلستان با هدف حمایت از تولیدکنندگان خورد و کوچک احداث کرده است، مشغول بهکار است، به علت پرداخت اجاره منصفانه در مقایسه با اجاره مغازه قبلی، احساس رضایت بیشتری دارد و اینگونه اظهار میکند که درآمد فعلی او به گونهای هست که بتواند همزمان با پرداخت اجاره این فروشگاه، مواد موردنیاز را خریداری کرده و پروژههای بیشتری را قبول کند.
این هنرمند خوش ذوق که برای ۸ نفر فرصت شغلی ایجاد کرده و ۶ سوزندوز و ۲ خیاط نیز در تولید این آثار با او همکاری میکنند، میگوید: این بانوان هنرمند در گذشته و قبل از همکاری با من مجبور بودند که برای تهیه مایحتاج زندگی، کارهای بیرون از منزل و حتی کارهای ساختمانی انجام دهند. اما خداروشکر در حال حاضر نیازی به شغل دوم ندارند و ضمن رسیدگی به کارهای خانه کار سوزندوزی را هم انجام میدهند.
امانی با سوزندوزی بر روی پارچههای کتان الیاف طبیعی که ۱۰۰درصد از پنبه هستند و استفاده از نخهای بهکار رفته در دوخت لباسهای زنان بلوچ که به هیچ عنوان رنگدهی ندارند، محصولات بسیار زیبا و جذابی را تولید میکند که استحکام بسیار زیادی دارد و میتواند سالیان طولانی به صورت مداوم مورد استفاده قرار گیرد.
طرحها و نقوش استفاده شده در این پارچهها نیز برگرفته از هنر معماری، قلاببافی یا نقاشی روی شیشه است که با کمی اصلاحات و دگرگون شدن به نقشهای قابل دوخت، تبدیل به آثار نفیس میشوند.
انتهای پیام
نظرات