• دوشنبه / ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۰:۴۶
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1404011104989
  • خبرنگار : 50604

شور عید رمضان در ترکمن صحرا/ از قوقن و چاپاتی تا دیده بوسی

شور عید رمضان در ترکمن صحرا/ از قوقن و چاپاتی تا دیده بوسی

ایسنا/گلستان عید فطر به عنوان یکی از اعیاد بزرگ اسلامی، از ارج و قرب بالایی در بین ترکمن‌ها برخوردار است، اگر در روز عید فطر سری به کوچه و خیابان‌های ترکمن صحرا بیاندازید افراد زیادی را می‌بینید که قالیچه ‌های زیبای ترکمن را زیر بغل گرفته و با سرعت به سمت عیدگاه‌ها می شتابند تا از فضیلت نماز عقب نمانند.

روز نخست ماه شوال، عید بزرگ فطر به عنوان یکی از گرامی‌ترین اعیاد مسلمانان است، این عید در مناطق مختلف ایران با آداب و رسوم مختلف برگزار می‌شود، ترکمنهای گلستان به عنوان تشکیل دهنده یک سوم از بافت جمعیتی استان گلستان در نکوداشت عید فطر تلاش‌های بسیار داشته و سنت‌های خاصی برای بزرگداشت آن دارند.

 مردم شهرستان‌های گنبدکاووس، کلاله،  مراوه تپه، آق قلا،  گمیشان و بندرترکمن از شهرستان‌های ترکمن نشین در استان گلستان هستند که در عید فطر آداب و رسوم خاصی دارند،

اگر در روزهای منتهی به عید فطر به بازارهای مناطق ترکمن‌نشین سری بزنید شاهد بازارهای شلوغ و پر رونق در این مناطق هستیم که در برخی مواقع تا وقت سحر هم مغازه‌ها به ارائه مایحتاج ایام عید خانواده‌ها مشغول هستند.

نظافت و رفت و روب خانه‌ها و مساجد و خرید عید به ویژه برای خردسالان و کودکان و نیز خرید شیرینی، آجیل و میوه برای سفره عید از مهمترین فعالیت‌هایی است که در چند روز پایانی ماه مبارک رمضان در ترکمن صحرا کاملاً مشهود است.

شور عید رمضان در ترکمن صحرا/ از قوقن و چاپاتی تا دیده بوسی

پخت نان‌های سنتی در روز عید فطر

پخت نان‌های روغنی ترکمنی مخصوص ایام عید فطر به نام‌های: \"چاپاتی، پوستیق، قوقون، بیشمه و بورگ\" و توزیع آن در مسجد محل و یا در بین آشنایان و همسایگان و نثار آن به روح درگذشتگان از رسومی است که معمولاً در سه روز پایانی ماه مبارک رمضان در ترکمن صحرا انجام می‌شود و ریشه در سنت‌های دیرین دارد.

روز عید فطر در بین ترکمنها با حضور پرشور مردان، جوانان و کودکان در نماز عید، آغاز می‌شود و در این آیین مذهبی ضمن ادای فریضه نماز عید، اجر معنوی و پاداش یک ماه روزه داری و عبادت خود را تکمیل می‌کنند.

در این روز ویژه و با برکت صبح اول وقت مردها و خصوصاً جوانان و نوجوانان با پوشیدن لباس‌های سنتی و لباس‌های نو و تازه، مرتب و منظم، سواره و پیاده سجاده به دست به سمت عیدگاه شهر و روستای خود ‌می‌روند تا ضمن گوش سپردن به مواعظ علما و بهره‌مندی از ارشادات دینی، بطور یکپارچه در محوطه عیدگاه جمع می‌شوند و در صفوفی بهم فشرده نماز عید فطر را اقامه می‌کنند و بدین ترتیب محبت، همدلی، اتحاد و یکپارچگی خود را به نمایش می‌گذارند.

شور عید رمضان در ترکمن صحرا/ از قوقن و چاپاتی تا دیده بوسی

زیارت اهل قبور در روز عید فطر

مردان ترکمن صحرا بعد از اقامه نماز عید فطر به زیارت قبور درگذشتگان خود ‌می‌روند و در کنار قبور آن‌ها قرآن تلاوت کرده و برای شادی روح اموات دعا می‌کنند.

سنت زیبای آشتی کنان در روز عید فطر

 عید فطر عید محبت و همدلی و دور ریختن کدورت‌ها نیز هست و خویشاوندان و دوستانی که به هر دلیل با همدیگر قطع رابطه کرده باشند، معمولاً در این ایام دست از کدورت‌ها شسته و با رفتن به منازل همدیگر، رسم دوستی و محبت را دوباره برقرار و برای همدیگر آرزوی صحت و سلامتی می‌کنند.

شور عید رمضان در ترکمن صحرا/ از قوقن و چاپاتی تا دیده بوسی

صله رحم و عید دینی به مناسبت عید فطر

صله رحم و عید دینی یکی دیگر از سنت‌های زیبای ترکمن‌های استان گلستان به مناسبت عید سعید فطر است که معمولا  تا پایان روز عید فطر و در برخی مناطق تا سه الی پنج روز بعد به ادامه دارد، صله رحم و احوال پرسی از خویشاوندان و به ویژه افراد بیمار  یکی از سنت‌های پسندیده مسلمانان است و سفارش پیامبر بزرگ اسلام است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha