این خلاصهای است از نمایش «تارتف» که این روزها به نویسندگی و کارگردانی مهرداد کورشنیا روی صحنه است.
کورشنیا که از ۱۰ سال پیش دغدغه اجرای این اثر نمایشی را داشته، در گفتگو با ایسنا توضیحاتی درباره این نمایش ارایه داد و عنوان کرد که مانیفست این اثر این است که با عوض شدن رختمان، بختمان عوض نمیشود بلکه باید برای تغییر مسیر، افکارمان را عوض کنیم.
این نمایشنامهنویس درباره روند نگارش این نمایشنامه توضیح داد: این نمایشنامه جزو معدود نمایشنامههای من است که نگارش آن زمان بسیاری برده. از ۱۰ سال پیش این طرح را داشتم و برای آن فیشبرداری میکردم. برای نگارش این متن رمانهای تاریخی بسیاری خواندم، بسیار مطالعه کردم و فیلمهای متعددی دیدم. ضمن اینکه با چندین متخصص و کارشناس که در آن دوره حضور داشتند، گفتگو کردم که البته دیگر هیچ یک از آنان در قید حیات نیستند.
او اضافه کرد: تابستان سال ۹۶ نخستین نسخه این نمایشنامه را نوشتم و بعد از آن تا زمستان امسال که حدود ۷ سال میشود، دستکم ۱۴، ۱۵ بار آن را بازنویسی کردم.
کورشنیا که از نتیجه کار خود خوشنود است، اضافه کرد: به جرات میتوانم بگویم تنها نمایشی از من است که هر شب از اول تا به آخر آن را تماشا میکنم و خودم به عنوان تماشاگر از آن لذت میبرم. نمایشی است که خیلی مینیمال و شسته رفته شده و از تماشای چند بارهاش خسته نمیشوم .
این کارگردان ادامه داد: این نمایش علاوه بر اینکه یک گزارش تاریخی در دل خود ثبت کرده، آمبیانسی از دوران پیش و پس از خود را مطرح میکند. در نگاه اول یک گزارش تاریخی است ولی نگاهی تحلیلی در آن وجود دارد که به امروز هم مرتبط است، همچنانکه به دوره قاجاریه هم ربط پیدا میکند چراکه این وضعیت از حدود ۲۰۰، ۳۰۰ سال پیش مستتر است و در این اثر، رویکرد ما بیشتر یک گزارش تحلیلی اجتماعی است.
او با بیان اینکه این نمایشنامه دو شخصیت دارد، افزود: خوشبختانه توانستهایم روابط عاطفی و انسانی و واکنشهای میان این دو شخصیت را به خوبی نشان بدهیم.
کورشنیا ادامه داد: خط اولیه داستان رازندهیاد استاد جعفر والی به من داد. ایشان برایم روایت کرد که روز کشف حجاب، پدر یکی از هنرمندانی که امروز چهره بسیاری شناختهشدهای هم هست، به مراسمی دعوت میشود و تصمیم میگیرد به جای همسر خود، زنی دیگر را به همراه ببرد. جالب است که بعدا مشخص میشود مردان بسیاری چنین کاری انجام دادهاند و در سریال «کیف انگلیسی» هم به این موضوع اشاره شده است.
این کارگردان با تاکید بر اینکه برای تغییر مسیر باید نگرش و افکار خود را عوض کنیم، توضیح داد: کانسپت من در این نمایش این است که رخت، بخت نمیآورد. به این معنا که با تغییر لباس، متجدد یا مومن و مذهبی نمیشویم بلکه باید با تغییر افکارمان، مسیر خود را درست کنیم. رضا شاه به غلط میپنداشت که با عوض کردن لباس مردم، بخت آنان نیز عوض میشود در حالیکه امروز بعد از ۹۰ سال ثابت شده که او اشتباه میکرده است.
به گزارش ایسنا، نمایش «تارتف» به نویسندگی و کارگردانی مهرداد کورشنیا و با بازی سحر آقاسی، منصور صوفی هر شب ساعت ۲۱ و به مدت زمان ۶۰ دقیقه در تئاتر «هامون» روی صحنه میرود.
انتهای پیام
نظرات