جشنواره فجر

  • دوشنبه / ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۴۷
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1403112216379
  • خبرنگار : 71410

بشنوید/ درباره یک سرود انقلابی که ثبت ملی شد

بشنوید/ درباره یک سرود انقلابی که ثبت ملی شد

«خمینی ای امام» سرودی خوش‌آهنگ و حماسی است که در حافظه تاریخی ایرانیان جایگاه ویژه‌ای دارد و در این روزها بیش از همیشه آشنای گوش علاقمندان موسیقی حماسی بوده است.

به گزارش ایسنا، سرودهای انقلابی به آن دسته از سرودهای حماسی گفته می‌شود که در طول اوج‌گیری، پیروزی و پس از انقلاب اسلامی ایران در پشتیبانی از انقلاب و مخالفت با نظام پادشاهی پهلوی ساخته و اجرا شدند. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، این سرودها توسط هواداران گرایش‌های سیاسی گوناگون ساخته می‌شدند و بسیاری از آن‌ها در استودیوهای زیرزمینی و خانگی به‌ صورت آماتور ضبط و بر روی نوار کاست در دسترس عموم قرار می‌گرفتند.

سرودهای انقلابی اغلب ترکیب جدیدی از گروه‌های کر و بعدها نوحه ایرانی بود که وسیله‌ای برای بیان احساسات انقلابیون شد.

سرود «خمینی ای امام» یکی از مهمترین این سرودهاست که برای اولین بار در زمان ورود رهبر کبیر انقلاب به ایران در فرودگاه مهرآباد اجرا شد؛ اما این سرود چگونه و توسط چه کسانی اجرا شد؟

این سرود مشهور از ساخته‌های حمید شاهنگیان محسوب می‌شود که بر روی شعری از حمید سبزواری ساخته شده است.

حمید سبزواری معروف به پدر شعر انقلاب و شاعر بسیاری از سرودهای دوران مبارزه علیه رژیم پهلوی است که درباره ماجرای سرودن، نحوه ضبط و تکثیر آن می‌گوید: «سرود «خمینی ای امام» را من قبل از پیروزی انقلاب سرودم؛ یعنی وقتی که حضرت امام از نجف به پاریس رفتند. در آن موقع اعلامیه‌های حضرت امام (ره) به ایران می‌آمد، اگر خاطر دوستان باشد، اعلامیه‌ها وقتی می‌آمد مثل شب‌نامه تکثیر می‌شد، بچه‌ها شب‌ها آنها را در خانه‌های اطراف می‌انداختند و سخنرانی‌ها در نوار کاست ضبط می‌شد و کاستش دست به دست می‌چرخید. به هر صورت این اعلامیه‌ها و سخنرانی‌ها که کاست می‌شد یک روی نوار، خالی بود و عزیزانی که این نوارها را تکثیر می‌کردند، می‌آمدند و می‌گفتند یک شعری برای آن روی نوار بگو تا ضبط کنیم که فرمایشات حضرت امام که در یک روی نوار بود، پوشش داده شود. من هم یکی دو تا شعر دادم یکی «با یاد عاشورا به پاخیزید»، یکی هم «خمینی ای امام» بود.

این شعر را عده‌ای از بچه‌های مطمئن و از فامیل‌های خودشان و دوستان خودشان آورده بودند در خفا روی نوار ضبط می‌کردند و پخش می‌کردند. این تا موقعی ادامه داشت که تقریباً نزدیک تشریف فرمایی امام بود. من احساس کردم اگر امام تشریف بیاورند به اولین جایی که خواهند رفت، بهشت زهرا (س) است. چون در جریان‌هایی که قبل از انقلاب پیش آمده بود و کلی شهید داشتیم، اما سرود امام را که من سرودم و روی نوار ضبط کردم، این نوار در دست مردم بود، در ماشین نوار را می‌گذاشتند و کسانی که سوار ماشین می‌شدند این سرود را می‌شنیدند و به این صورت تکثیر می‌شد.»

پرونده‌ سرود «خمینی ای امام» پیش از این در روز ۲۲ بهمن سال ۱۳۹۱ در هشتمین همایش ثبت آثار تاریخی نتوانسته بود رضایت کارشناسان دفتر ثبت را برای ملی شدن جلب کند اما در تاریخ ۱۲ بهمن‌ماه ۱۳۹۵ سرود انقلابی «خمینی ای امام» سرانجام توانست مجوز ثبت در فهرست آثار ملی میراث ناملموس را بگیرد.

می‌توانید، قطعه خاطره‌انگیز «خمینی ای امام» را در فایل زیر بشنوید:

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha