محمدسعید غلامی به مناسبت هفته مبارزه با سرطان (اول تا هفتم بهمن)در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اهمیت پیشگیری از سرطان، از نقش مهم الگوی صحیح تغذیه بر کاهش خطر ابتلا به سرطان یاد کرد و افزود: غذای سالم، حفظ وزن در محدوده مناسب و طبیعی و ورزش کافی از مهمترین عوامل پیشگیری از سرطان است که رژیم غذایی مناسب در این بین نقش بسیار مهمی خصوصا در پیشگیری از سرطانهای کولورکتال و دستگاه گوارش دارد.
وی یکی از اصول تغذیهای مهم را پرهیز از مصرف قندهای ساده و شیرینی به مقدار زیاد دانست و اظهار کرد: یکی دیگر از عواملی که ریسک سرطان را بالا میبرد، مصرف غذاهای فرآوری شده و یا حاوی نیرات مانند سوسیس و کالباس است.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه مصرف غذاهای دودی را نیز از دیگر مواردی دانست که ریسک ابتلا به سرطان را بالا میبرد و یادآور شد: مصرف زیاد نمک نیز میتواند ریسک سرطان معده را افزایش دهد.
به گفته غلامی، مصرف غذاهای سوخته خصوصا غذاهای حاوی نشاسته از جمله نان، برنج و سیب زمینی که سوخته باشند، مانند تهدیگهای تیره و یا قسمت سوخته نان حاوی ماده آکریل آمید و بسیار خطرناک است.
وی با بیان اینکه گوشت کبابی در صورتیکه اصول کباب کردن در آن رعایت نشود نیز سرطانزا است، خاطرنشان کرد: گوشت نباید به هیچ عنوان بسوزد، حرارت را باید از بالا دریافت کند، دود کباب به گوشت برخورد نکند و در کباب کردن از ذغال استفاده نشود.
این کارشناس تغذیه معتقد است، استفاده از ظروف نامناسب از جمله ظروف تفلون آسیب دیده نیز ریسک ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
غلامی سرخ کردن بیش از حد مواد غذایی و خصوصا گوشتها را نیز از عوامل افزایش خطر سرطان دانست و تاکید کرد: بهترین روش استفاده از مواد غذایی مصرف آنها به صورت ساده و با کمترین فرآوری و در صورت امکان ارگانیک و طبیعی است.
وی درباره مصرف فست فودها که حاوی مقادیر بالای نمک، چربی اشباع و گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس هستند نیز هشدار داد.
غلامی گفت: مصرف رنگهای خوراکی که عمدتا غیرمجاز هستند، از جمله در انواع شیرینی و کیک نیز خطرناک است.
کدام غذاها به پیشگیری از سرطان کمک میکند؟
وی درباره مواد غذایی که ریسک ابتلا به سرطان را کاهش میدهد نیز با اشاره به اهمیت مصرف کافی میوه و سبزیجات برای پیشگیری از ابتلا به سرطان، افزود: میوه و سبزیجات حاوی فیبر و آنتیاکسیدان هستند و در پیشگیری از سرطان نقش دارند.
این کارشناس تغذیه دریافت ویتامینهایی که نقش آنتیاکسیدان دارند مانند ویتامینهای A، D و E را نیز ضروری برشمرد و ادامه داد: دیده شده مصرف ویتامین D میتواند در پیشگیری از مراحل اولیه سرطان موثر باشد. از همین رو توصیه میشود در افراد بزرگسال حتما سطح ویتامین D بیش از ۳۰ نانوگرم در میلیلیتر باشد، در غیر اینصورت ترجیحا مکمل ویتامین D مصرف کنند.
غلامی از اهمیت مصرف امگا ۳ کافی برای پیشگیری از سرطان نیز یاد کرد و ادامه داد: ماهی آب سرد و مغزها منابع غنی امگا ۳ هستند.
وی مصرف روغنهای سالم مانند کانولا، زیتون و کنجد را نیز برای پیشگیری از سرطان ضروری دانست و اظهار کرد: مصرف چربیهای اشباع مثل روغن جامد، مارگارین و ... میتواند التهاب بدن را افزایش داده و ریسک سرطان را بالا ببرد.
بیماران سرطانی مصرف گوشت را متوقف نکنند
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت کرمانشاه درباره نکاتی که بیماران مبتلا به سرطان باید رعایت کنند نیز یادآور شد: نوع رژیم غذایی بسته به نوع و سطح و درجه سرطان متفاوت است.
غلامی با بیان اینکه بیماران سرطانی باید تغذیه متعادل داشته باشند، گفت: مواد غذایی که برای پیشگیری از سرطان مفید است، باید در بیماران سرطانی مصرف شود.
وی با تاکید بر اینکه محدود شدن رژیم غذایی بیماران سرطانی به غذاهای گیاهی نادرست است، افزود: این افراد باید انواع پروتئین را مصرف کنند، زیرا به گردش دارو در بدن کمک کرده و برای پیشگیری از تخلیه عضلانی در این افراد مفید است.
به گفته این کارشناس تغذیه، این افراد باید مصرف گوشت قرمز را محدود اما گوشت سفید مانند مرغ و ماهی را به اندازه کافی مصرف کنند.
غلامی افزد: افرادی که سرطان غیروابسته به هورمون دارند میتوانند سویا نیز استفاده کنند، اما در سرطانهای وابسته به هورمون مانند سرطانهای زنانه مصرف سویا باید با مشورت پزشک باشد.
وی همچنین بر لزوم پرهیز از مصرف خودسرانه مکمل و ویتامین در بیماران سرطانی تاکید و اظهار کرد: هرگونه تجویز املاح و ویتامین برای این افراد باید با نظر پزشک باشد.
انتهای پیام
نظرات