به گزارش ایسنا، فارغ از سن و جنسیت فعالیت بدنی به بهبود حال روحی و جسمی هر فردی، کمک بسیاری میکند اما نکته مهم این است که فواید ورزش در دوران کودکی و نوجوانی که فرد از لحاظ جسمی و ذهنی بیشترین رشد را دارد قطعاً از اهمیت دوچندانی برخوردار است.
پژوهشها نشان دادهاند که ورزش و فعالیت بدنی نقش مهمی در رشد کودکان و نوجوانان دارد و در سطح یادگیری و بهبود مهارتهای مطالعه در دانشآموزان بسیار اثرگذار است. فعالیت بدنی و ورزش تنها به بدن کودکان برای رشد و پیشرفت و جلوگیری از مبتلا شدن به بیماریهای جسمی کمک نمیکند، بلکه میتواند بر سلامت روح و روان آنها نیز اثر بگذارد.
طبق نظر روانشناسان فعالیت فیزیکی همچون ورزش به رشد عملکرد ذهنی کودکان و نوجوانان کمک میکند و این امر از ابتلای آنان به برخی اختلالات روحی مانند بیشفعالی، افسردگی و وسواس فکری عملی و کاهش استرس و اضطراب و ایجاد حس آرامش و به بالا بردن عزتنفس کودک کمک میکند.
بنابراین زنگ ورزش و نوع فعالیت بدنی دانشآموزان در مدرسه اهمیت بسیاری دارد اما متأسفانه گاه در مدارس دیده میشود که زنگ ورزش را به درسهای دیگر اختصاص میدهند که این امر نهتنها سبب یادگیری بیشتر نمیشود بلکه موجب کمتحرکی و عدم دریافت آموزش توسط دانشآموز خواهد شد در این راستا ایسنا به بررسی چاقی دانشآموزان در قزوین پرداخته است.
چاقی مادر تمام بیماریهای غیر واگیر محسوب میشود
عطیه رزاری، مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در گفتوگو با ایسنا اظهار میکند: طبق بررسی سال ۱۳۹۵ میزان چاقی قزوین ۲۲.۷۵ درصد بوده که در سال ۱۴۰۰ این آمار به ۲۴.۹۶ افزایشیافته است یعنی افرادی که در این آمار لحاظ شدهاند BMI بیشتر از ۳۰ دارند.
وی ادامه میدهد: آمار اضافه وزن در قزوین نیز در سال ۱۳۹۵، ۳۷.۷ بوده که در سال ۱۴۰۰ به ۳۹.۴ افزایش یافته است که بهصورت کلی تقریباً در استان قزوین طبق آمار سال ۱۴۰۰، ۶۶ درصد از مردم دچار چاقی یا اضافهوزن هستند. آمار ۶۶ درصدی چاقی در قزوین عدد بالایی است و از استان ما رتبه دوازدهم چاقی را دارد زیرا از آمار چاقی کشور که ۶۳ درصد اعلامشده آمار بالاتری دارد.
مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بیان میکند: آمار چاقی هر پنج سال یکبار بهروزرسانی میشود و این اطلاعات در سال آینده احتمالاً بهروزرسانی خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه آیا استان قزوین همچنان رتبه اول را در استفاده از غذای آماده دارد، تصریح میکند: با توجه به اینکه هماکنون از نظر آماری رویکرد مردم نسبت به مصرف غذای آماده بیشتر است و فروشنده این تغذیه نیز در سطح شهر کمتر که هیچ بیشتر هم شده است وضعیت تمایل قزوینیها به غذای آماده همچنان زیاد است.
وی خاطرنشان میکند: سازمان جهانی بهداشت هدفی تا ۲۰۲۵ در نظر گرفته بود که روند چاقی تا سال ۲۰۲۵ توقف داشته باشد و افزایش پیدا نکند چراکه چاقی مادر تمام بیماریهای غیرواگیر محسوب میشود و فردی که دچار چاقی باشد به علت تجمع بیشازاندازه چربی متابولیتهای التهابی و مواد مضرر برای بدن او ترشح میشود که این متابولیتها میتوانند فعال و آسیبرسان به سلولهای بدن باشند.
رزاری میگوید: ترشح شدن این متابولیتها فرد را مستعد فشارخون بالا، دیابت مخصوصاً دیابت نوع دو و بیماریهای قلبی عروقی میکند، همچنین بیماری کبد چرب نیز از عوارض چاقی است چراکه تجمع بیشازاندازه چربی در بدن منجر به این میشود که سلولهای چربی در کبد تجمع پیدا کنند و عملاً کارکرد کبد مختل میشود.
وی بیان میکند: استان قزوین بهعنوان استان امن غذایی در کشور شناختهشده است اما پس از اینکه قیمتهای مواد غذایی افزایش داشت و ویروس کرونا در جامعه شیوع پیدا کرد اندازهگیری امنیت غذایی در استان انجام نشده با این حال شواهد نشان میدهد با افزایش قیمت مواد غذایی مخصوصاً مواد غذایی چون گروه پروتئین گوشت و لبنیات که ارزش غذایی بالایی دارند میتواند امنیت غذایی خانواده را به خطر بیندازد.
مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین خاطرنشان میکند: در این شرایط اقتصادی که ممکن است افراد توانایی تهیه گوشت را نداشته باشد موارد دیگری همچون تخممرغ، حبوبات و پروتئینهای گیاهی میتوانند نیاز بدن را تأمین کنند.
وی میگوید: هماکنون مردم دنبال غذاهایی هستند که قیمت پایین و سیرکنندگی بیشتری داشته باشد و به همین دلیل شاهد هستیم مصرف غلات و نشاستههایی همچون نان و برنج بیش از اندازه در لیست غذایی مردم بیشتر قرار گرفته که دقیقاً یکی از آیتمهایی که موجب میشود جامعه به سمت چاقی برود مصرف غلات بیش از نیاز بدن است یعنی فرد به جای اینکه خود را با گروههای متنوع مواد غذایی سیر کند بیشتر سراغ نان و کربوهیدرات میرود چراکه نان منبع ارزانی در کشور است و ارزش سیرکنندگی بالایی دارد اما چون نانها از آرد سبوس گرفته درست میشوند ارزش غذایی بالایی ندارند ممکن است فرد چاق شود اما همین چاقی نشاندهنده سوءتغذیه و عدم تعادل درست گروههای غذایی است.
رزازی میگوید: در مطالعه کاسپین سال ۹۶ اعلام شده ۲۰ درصد از دانشآموزان قزوینی دچار اضافهوزن و چاقی و ۲۱ درصد نیز درگیر چاقی شکمی هستند. در مراکز جامع خدمات سلامت که بررسیشده است بیشتر خانمها برای موضوعات چاقی مراجعه میکنند به همین سبب بیشتر آمار چاقی و افزایش وزن مربوط به خانمها است.
مسئول گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین تصریح میکند: بسیاری از مردم سواد تغذیه صحیح در مصرف مواد غذایی را ندارند همچون مصرف نوشابه که همواره سر سفره مردم قرار دارد درحالیکه میتوان همین هزینه را صرف تهیه شیر برای سبد مواد غذایی کرد.
دانشآموزان دختر بیشتر از دانشآموزان پسر اضافهوزن دارند
در ادامه صالح یاوری، معاون تربیتبدنی و سلامت اداره کل آموزشوپرورش قزوین در گفتوگو با ایسنا اظهار میکند: طبق آمار سال ۱۴۰۰ از بین ۲۲۹ هزار دانشآموز قزوینی سه درصد دچار کمبود وزن، چهار درصد لاغر، ۶۲ درصد وزن طبیعی، ۲۱ درصد دچار اضافهوزن و ۱۰ درصد چاق هستند، این آمار هماکنون در حال بهروزرسانی است که البته این آمار نسبت به قبل تغییر آنچنانی نخواهد داشت.
وی ادامه میدهد: BMI دانشآموزان دچار اضافه وزن ۲۴ تا ۲۸ و دچار چاقی ۲۸ به بالا هستند و بهطورکلی ۳۱ درصد از دانشآموزان قزوینی اضافهوزن دارند. دانشآموزان دختر در قزوین بیشتر از دانشآموزان پسر اضافه وزن دارند بهطوریکه از ۳۱ درصد آمار اضافهوزن در بین دانشآموزان ۱۹ درصد آنان دختر هستند.
معاون تربیتبدنی و سلامت اداره کل آموزشوپرورش قزوین خاطرنشان میکند: در دوران کرونا افزایش اضافهوزن در دانشآموزان روند افزایشی بسیاری داشت و پسازآن نیز این وضعیت ادامه پیدا کرد مخصوصاً در استان قزوین وضعیت چاقی ثابت ماند و تغییری نکرد. قبل از اپیدمی کرونا دانشآموزان قزوینی ۲۵ درصد اضافهوزن داشتند یعنی دوران کرونا موجب شد شاهد ۷ درصد افزایش وزن بین دانشآموزان قزوینی باشیم.
وی تصریح میکند: سعی کردهایم با زنگ صبحگاهی و زنگ تربیتبدنی فعالیتهای دانشآموزان را افزایش دهیم و فرهنگ ورزش را بین دانشآموزان ترویج دهیم چراکه دو ساعت زنگ ورزش در هفته برای اینکه تأثیر مثبتی در کاهش اضافهوزن دانشآموزان داشته باشد، کافی نیست. با توجه به تعطیلی مدارس در راستای آلودگی هوا و قطعی گاز در سال جاری تحرک دانشآموزان نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته است و متأسفانه فرهنگ اینکه دانشآموز غیرحضوری آموزش ببیند بین مردم نهادینه نشده است.
یاوری اظهار میکند: کمتحرکی و اضافهوزن میتواند در یادگیری دانشآموزان تأثیر بگذارد چراکه دانشآموزان ورزشکار متابولیسم بالاتری دارند و برای دریافت آموزش سرحالتر هستند.
وی در پایان در خصوص اینکه در استان قزوین چند معلم ورزش فعالیت میکنند، تصریح میکند: هماکنون در استان قزوین ۱۳۰ مراقب سلامت و ۵۱۰ معلم تربیتبدنی فعالیت میکنند.
به گزارش ایسنا، همانطور که در گزارش مطرح شد بیش از ۳۱ درصد دانشآموزان قزوینی با اضافهوزن دستوپنجه نرم میکنند و این آمار نگرانکننده قطعاً در رشد جسمی و حال روحی آنان تأثیر خواهد گذاشت. متأسفانه آمار چاقی در استان هر پنج سال یکبار بروز میشود و همین امر نشان از توجه کم به امر ورزش و سلامت جسمی است بنابراین لازم است زنگ ورزش از دانشآموزان دریغ نشود و به امر ورزش و نهادینهسازی فرهنگ آن در جامعه توجه بیشتری شود تا در آینده شاهد جامعهای با افراد فعال، شاداب و موفق باشیم.
انتهای پیام
نظرات